divendres, 29 de febrer del 2008
Un dinar diferent a l'escola de Santa Maria del Mar
En defensa dels sense carnet
Cedirem el torn avui a “els sense carnet” que no és res més que una síntesis de la frase “els qui no tenen carnet polític d’un partit o bé, tot posseir aquest document estan clarament ubicats en les òrbites més llunyanes del centre de poder de la formació”.
Des de ben petits ens han ensenyat a casa i a l’escola a ser ordenats amb les nostres estris i utensilis. Cada cosa té un lloc en el món que ens envolta: Els llibres, els llapis de colors, la roba, les escombraries, etc. Etc. Llavors de mica en mica anem ubicant les nostres coneixences: els amics, els parents, els veïns de l’escala, els companys, els de colònies. Amb uns tindrem tendència a parlar del temps i als altres els confiarem els nostres secrets més íntims. Aquestes classificacions no sempre es fonamenten en l’exactitud matemàtica i per altra banda, molts cops una mateixa persona es pot ubicar en tres espais diferents. També existeix la possibilitat de fer canvis inesperats en aquesta distribució. Un veí es pot convertir en el teu millor amic. Per alguna raó el podem plantar més enllà del nostre cercle d’amistats. Tot això inesperadament.
Aquesta teoria em serveix per introduir el meu article d’avui. La societat ens vol encasellar en un lloc o en un altre per parentiu, per amistat, per passions futbolístiques entre d’altres. Però el més curiós de tot és quan utilitza la filiació política més o menys dissimulada per classificar-te. Les persones que s’han acostumat a romandre en la intrahistòria com apuntava Karl Marx i passen més o desapercebudes per una part important de la societat no acostumen a estar marcades per la resta de mortals amb uns colors polítics. En el moment que portes a terme alguna tasca que surti una mica d’aquest anonimat on en un principi estem tots englobats, si no es demostra el contrari, comencen a sorgir la necessitat d’ubicar-te en un lloc o en un altre . Si escrius al DIARI, si et dediques al sindicalisme, si prens part del teixit associatiu del teu municipi o fins i tot que siguis membre actiu d’una associació de pares d’una escola llavors ja tens tots els números de la rifa per portar penjat un color identificatiu per moltes persones. Encara que el curiós del cas és que no tothom pensa el mateix. Uns et posen posar a la dreta. Altres al centre i fins i tot a l’esquerra. Tot depèn de l’angle en què es miri.
Els sense carnet hem de defensar la nostra identitat per sobre de partits i fins i tot de propostes ideològiques d’alta volada. La nostra llibertat es fonamenta en què som lliures per poder expressar els nostres pensaments sense haver de seguir ni repetir incansablement les consignes i els missatges de cap formació. Això no vol dir que en un moment es pot estar d’acord o no amb el que planteja un partit. Sense sortir del Baix Penedès, el que veig és que molts cops un mateix partit aplica polítiques diferents en cada municipi. Llavors aquí hi ha alguna cosa que fa figa. Ja no parlem ni de Catalunya ni un territori més ampli. Si realment anem a un acte públic és perquè ens agrada i estem a gust. No per quedar bé amb ningú ni per sumar punts. Els que van amb carnet molts cops són víctimes d’un ritme d’alts i baixos. Nosaltres anem caminant enmig de la societat a pas de tortuga, però amb el pas ferm i segur. Cada dia en som més. Som els qui, el 9 de març decidirem el guanyador.
Article publicat al Diari del Baix Penedès el 29 de febrer del 2008
Un debat o un cadascú al seu rollo?
dijous, 28 de febrer del 2008
La política una mica més a prop
dimecres, 27 de febrer del 2008
Avui faig un any a la blogosfera
dissabte, 23 de febrer del 2008
Què queda 17 anys després?
divendres, 22 de febrer del 2008
Proposta Trinxeiare per les eleccions
El lema del PP
Fomentar l'ús de la bicicleta a la comarca, una assignatura pendent
Aquest considerable passió pel ciclisme que es viu a la nostra comarca no és suficientment correspost per l’administració pública ni per alguns clubs esportius. No cal ser fill de generacions gaire endarrerides per recordar el velòdrom del C.E. Vendrell on s’havien portat a terme competicions de nivell força elevat. Aquesta instal·lació de fa unes dècades que s’ha convertit en una pista a l’aire lliure que tant pot acollir un concert de música a l’aire lliure com una activitat esportista.
Durant molts anys hem sortit als principals mitjans de comunicació arran de la nostra festa de la bicicleta amb una llarga trajectòria sobre els seus pedals. Després de la dimissió de la Comissió Jan Fusté s’ha mantingut amb menys ressò que en èpoques passades, però tot i aquesta baixa forma per la que passa la festa encara es continua viva. Esperem tots plegats que revifi en aquesta nova etapa i que serveixi per donar-hi una nova personalitat.
El nombre de carrils bicicleta que hi ha a la comarca. Crec que es poden comptar amb els dits d’una mà. El famós i polèmic que tenia la sort d’unir el nucli del Vendrell amb Coma-ruga sembla ser que oficialment no es pot utilitzar quan porta gairebé mig any en un funcionament alegal. Jo sóc una de les persones que durant l’estiu passat l’ha utilitzat força vegades per anar caminant fins a la platja sense que cap cotxe et pogués donar un ensurt si optaves per l’antiga carretera de Sant Salvador. Érem molts els que compartíem els mateixos camins. Esperem que en un termini relativament proper el camí pugui estar preparat perquè la gent el pugui utilitzar. També s’ha de potenciar la seguretat i d’altres elements que el facin més aconsellable.
Si ens anem a donar un tomb per les principals carreteres de la comarca. Moltes, per no dir la majoria no gaudeixen d’una vorera de metre i mig que pugui donar una certa protecció als ciclistes. La calçada massa cops ha de ser compartida per ciclistes i vehicles amb el perill que això pot comportar per ambdós. Sense oblidar el risc afegit per la manca de protecció pels amants de les dues rodes.
No podem oblidar els aparcaments especials per a bicicletes. En alguns llocs encara en podem veure algun, però la veritat és que és una excepció.
L’actual distribució de la majoria de municipis aconsellen la bicicleta com un mitjà de transport que s’ha utilitzar d’una forma continua i assídua. Augment de les urbanitzacions i nuclis de població disseminats dins el terme. També el creixement demogràfic del municipi en els seus nuclis principals que fan que cada dia hi hagin distàncies més grans en el mateix municipi.
És molt més complicat que plantejar una sortida puntual per defensar el medi ambient o organitzar una festa un diumenge. Ha de ser una cosa amb cara i ulls que tempti a les persones que dubten de la seva utilització. Després ja vindran la resta que de mica en mica es podran anar afegint a aquests pioners.
Aquesta és una de les assignatures pendents que te la comarca. Hem de canviar el xip i anar pensant en els principals municipis de la comarca en que cada dia som més ciutat i menys pobles amb tot el que això comporta.
dijous, 21 de febrer del 2008
Juno: Una peli diferent, però interessant
Un diari en anglès sobre Catalunya
Alguns ja han començat la campanya
ERC ens diu que és de primera. De primera què? Regional, territorial? Ens vol dir que no pensa en la gent que no som de primera que és la majoria de la població. A veure que diuen els altres. Tinc curiositat. Almenys serà divertit. A les eleccions jo veig un pacte de PSOE CiU, però ja veurem. Tampoc tinc tant clar que guanyi el PSOE.
dimarts, 19 de febrer del 2008
Mala sintonia entre un arbre i la porta de l'autobús de Lleida
Publicat al Diari Segre, el 19 de febrer del 2008
diumenge, 17 de febrer del 2008
Xatonada de Calafell, peculiar i una mica forçada
Sweeny Todd, no val la pena
dissabte, 16 de febrer del 2008
Els cotxes sense carnet
Per una propaganda electoral limitada.
divendres, 15 de febrer del 2008
Voleu conèixer millor els nostres candidats a Madrid
El programa s'emet de 7 a 8 de la tarda al 107.1 de la fm o a través de www.rtvelvendrell.cat
El calendari és:
Dia 15 de febrer. Lluís Suñé d'ICV-EUiA.
Dia 18 de febrer. Lluís Aragonès d'ERC.
Dia 19 de febrer. Jordi Jané de CiU.
Dia 20 de febrer. Francesc Ricomà de PP.
Dia 21. Francesc Vallès del PSC.
Una petita finestra radiofònica oberta a la realitat de tota una comarca
Potser aquesta simple anècdota és ens mena directament a un plantejament molt més ambiciós: el debat i el diàleg. Per tant la comunicació entre les diferents subjectivitats per poder arribar a aproximar-se una mica més a la utòpica objectivitat.
L’Alfredo, la Laia, la Yolanda, el Roger, la Marta i un servidor en aquests 20 programes hem après una cosa. Tot i que en alguns moments hem arribat a postures totalment irreconciliables l’important és practicar el debat en la seva modalitat més sincera. La majoria de nosaltres ens hem conegut a través de les pàgines d’opinió del DIARI. Som persones predisposades a donar el nostre punt de vista d’una forma clara i pública. Intentem defugir de l’ambigüitat, i de la demagògia, i d’aquest esport cada dia més corrent a casa nostra que és l’abús desmesurat del políticament correcte. Alguns d’aquests sis membres tenen una clara militància en un partir polític. Molts cops coincideixen amb la seva formació, altres hi discrepen, però sempre amb un raonament i unes justificacions força entenedores. Les pots acceptar o no. Però estan allí. L’edat dels qui ho fem possible oscil·la aproximadament entre els 20 i el 40 anys. Si alguns de nosaltres en la propera legislatura o d’aquí unes quantes es troben en un ple municipal, esperem que els trets bàsics d’aquesta tertúlia radiofònic no es perdin en cap moment.
Una de les mancances d’aquesta comarca és el debat social i en aquest camp també podríem incloure el vessant polític. El Vendrell, Calafell i fins i tot la comarca a nivell global ha organitzat en el seu moments grans invents de participació que donaven la possibilitat que tota la ciutadania dissenyes els trets bàsics del nostre territori. Ha servit d’alguna cosa quan veiem el que tenim? Els tècnics preparaven uns informes. Les estadístiques eren les grans protagonistes de tot plegat. Què ha quedat després dels piscolabis final?
Cada partit té el seu mitjà de comunicació que trobes puntualment a la bústia. Alguns més elaborats, altres amb menys filigranes. Tots diuen que els millors i l’oposició són els responsables de tot el que passa. La cosa no passa d’aquí. Quants debats públics s’han fet a la comarca? Què jo sàpiga només s’ha atrevit el DIARI la passada primavera arran de les eleccions municipals. Per cert amb un gran èxit de participació. Hem d’esperar tres anys?. ¿Com és que tot i el considerable nombre d’emissores públiques que hi ha la comarca aquest debat públic no es practiqui fora dels plenaris municipals?
Jo encara recordo un programa similar anomenat les Brases del Molí a Ràdio El Vendrell. Però com és que tot això s’ha perdut quan la societat més ho necessita?
Nosaltres estem intentant a través del DIARI i de la ràdio crear un petit espai pel debat i la comunicació on la gent hi pugui participar. Ara toca eleccions a Corts Generals. En nom dels que fem el programa us convido a escoltar els nostres candidats a Madrid No us ho perdeu. Segurament us trobareu alguna sorpresa inesperada.
Article publicat al Baix Penedès, el 15 de febrer del 2008.
dijous, 14 de febrer del 2008
Algo està passant i no ho veig
dimarts, 12 de febrer del 2008
S'ha acabat el xollo del tren gratuït
diumenge, 10 de febrer del 2008
Sergio Dalma: un gran cantant i una gran persona
Durant el temps que ens vam estar esperant a la cua ja vam sentir tot el disc i la veritat és que val la pena. És el seu estil. Llàstima que només té una cançó en català. A veure si s'anima i en fa un treball sencer. Ja sabeu que regalar els que celebrin Sant Valentí. El preu del disc va ser 11,49 i es diu a Buena hora. Un preu raonable per a 13 cançons interpretades per aquest gran baladista amb la veu de cantant italià.
Un es pais de viejos; una mica defradudat
divendres, 8 de febrer del 2008
A un mes i un dia per esbrinar la solució de com arribarem a cap de mes
Si un presumpte acord polític de grans dimensions en un govern, per moltes raons, es converteix en una utopia irrealitzable per la immensa majoria de mortals, els tripijocs polítics que puguin sortir, tret de grans sorpreses, tampoc ofereixen gaire varietat. Sóc dels que pensa que l’actual majoria absoluta del PSOE és fruit de l’atemptat a Madrid i de la pèssima gestió dels màxims mandataris polítics d’aquest país durant aquells pocs dies abans de la cita electoral. El govern que surti de la cita del 9 de març necessitarà un pacte entre diferents partits.
Una cosa sembla clara. Una de les formacions que té la paella pel mànec és la federació nacionalista CiU que pot ajudar a un dels dos partits a pujar les escales de la Moncloa a canvi d’alguna cosa. No hem vist que fins ara l’Artur Mas visiti públicament cap notari, per tant totes les possibilitats estan obertes. Si pacta amb el Rajoy, aquí no passa res. Es pot arrambar amb un ministeri o similar, però la cosa no passa d’aquí. El problema el tenim si ha de pactar amb el PSOE. Quan aguantarà el Montilla amb el seu govern d’Entesa al front de la Generalitat? Després d’una legislatura i escaig sense poder participar del sucós pastís del poder. ¿Quants peixos grossos de CiU es quedaran mirant asseguts el “Polònia” sense fer res mentre que a Madrid han signat un acord per governar aquesta pell de brau? Encara que les mudances tinguin lloc al pis del costat, potser quan menys t’ho esperis entrin a casa teva i et prenguin la cartera i si fa falta el despatx que tenies tan ben paradet i amb data de possible caducitat de 4 anys sense gaires sotracs.
Al final aquestes eleccions s’estan convertint en una mena de conversa de botiga sobre els secrets d’una bona economia familiar. Uns ataquen amb 400 euros a l’any. Altres que si guanyen tots podrem arribar a cap de mes. Ja s’han acabat els grans debats ideològics on si arribaves tard a la conversa ja no sabies de què estaven parlant. Els principals líders estan plenament consicènciats que aquí el que interessa és l’economia familiar. Aquest és la millor opció. Tots hem d’arribar a cap de mes. A partir d’aquí ja serem més de dretes, més d’esquerres o ens quedarem plantats al centre de la rotonda ideològica que ningú es vol deixar escapar.
Molts cops tota campanya política que des de les festes de nadalenques es van intensificant per dies em recorda una mica el sistema de les subvencions agràries. Quan el govern ja no podia controlar els preus anava repartint uns quants fons de la UE perquè encara que les garrofes anessin molt per sota del preu de cost, tots els pagesos poguessin arribar a cap de mes. Alguns d’aquests afortunats guanyaven més diners amb aquestes aportacions dineràries que amb la venda del producte. Les subvencions cada dia van desapareixent i els pagesos continuen patint la mateixa situació.
Article publicat al Diari del Baix Penedès el 8 de febrer del 2008
dimecres, 6 de febrer del 2008
Per un 50% de participació en les properes eleccions
Enganyada, estafada, menystenida són alguns dels qualificatius amb que la gent titlla els polítics. Hi ha de tot a la vinya del senyor, però el problema és que el sistema no funciona i cada dia són menys els que hi confien. Molts d'aquests a canvi d'alguna cosa o ves a saber el què. La Jordina de Lleida en el seu blog aposta per una campanya del 80 % de participació. Crec que si arribem al 50% a llocs com al Vendrell i Calafell podem estar més que satisfets. A no ser que passi alguna cosa rara, hi haurà més gent que es quedin a casa que vagin a votar. Som més americans o potser alguna cosa falla. La gent ja no està tan disposada a que li aixequin la camisa. A veure si es comença a fer alguna cosa i entre tots aixequem des de la nostra posició el tema. Crec que no passem del 50% de participació. Ja ho veureu. Queda una mica més d'un mes.
diumenge, 3 de febrer del 2008
Ahora o nunca. Doncs no ho sé
dissabte, 2 de febrer del 2008
Carnaval animat però sense el seu esperit
divendres, 1 de febrer del 2008
La xatonada és una de les festes d'hivern amb més riquesa a casa nostra
El primer protagonista és Carnaval. Ahir diada de Dijous Gras era el moment de donar el tret de sortida a aquest reialme de les passions més inconfessables. Les noves tendències ens han imposat que el cap de setmana passat ja es van celebrar les primeres rues a Sant Jaume dels Domenys. Potser caurem en la temptació de caure en una única cita setmanal per a cada rua com ha passat amb els Tres Tombs. Tot i celebrar-se la festivitat el 17 de gener, els carruatges i cavalls estan un parell de mesos o més rondant, els diumenges al matí per places i carrers de força municipis de la comarca. Però si ens deixem portar pels aires que mena el patró dels animals, el Carnaval molt possiblement perdria tot el seu sentit. El que li queda perquè el vessant de crítica i riota de la societat ja fa anys que s’ha perdut. Almenys per aquestes nobles contrades. Els responsables d’aquest Rei dels pocasoltes són ferms partidaris d’aplegar el màxim possible de desfilades en un cap de setmana encara que l’aspecte d’algunes comparses i carrosses en el darrer passi de la comarca, el diumenge a la tarda a Calafell, ja estigui una mica desmillorada. Aquestes dues ofertes d’espectacle al carrer a partir d’uns pocs municipis s’ha anat espargint per la resta de la geografia. De mica en mica s’han anat afegint altres localitats a la proposta inicial i s’ha anat engrandint de mica en mica.
El xató tot i ser clarament un plat d’hivern en molts restaurants és pot menjar tot l’any.
Una proposta gastronòmica que es va estenent en el temps a l’igual que ho fa en el territori. Enguany ja són 9 els municipis del Penedès que fan realitat la seva xatonada. Uns fan concursos, tallers, exhibicions, però tots parlen en el mateix idioma del xató. Enguany un municipi del Baix Penedès s’afegeix amb la seva xatonada a aquesta oferta gastronòmica. La setmana que ve serà el seu torn. Encara no està a la Ruta del Xató. Fa una prova, però potser l’any que ve o l’altre ja seran 10 els municipis que la fan realitat. A Albinyana, mai s’ha sentit a parlar de la paraula xató com un plat autòcton. Però no crec que siguem els primers en adoptar un plat del veí del costat i estimar-lo com si fos fill nostre. Enguany farà les primeres passes. Esperem que hi hagi sort i a fer història com al Vendrell que ja enguany en fan 22 i ara ningú ho pot parar. Si les rues del Carnestoltes i els Tres Tombs són en molts municipis els mateixos. Aquesta circumstància no passa amb el xató que varia d’un lloc a un altre. A Vilafranca del Penedès en serviran una mena de vinagreta molt forta i clara per la quantitat d’alls amb que s’elabora. Al Vendrell podrem tastar un plat ben covat amb la seva truita de cigrons. A Vilanova un plat més fresc elaborat quasi al moment. Encara s’ha de decidir que és xató: si només la salsa o tot el plat.
El xató és com la calçotada un plat per menjar en grup. Cada cuiner amaga els seus secrets personals per donar el màxim bon gust en la seva elaboració. És també un plat exportable. S’ha fet a Andorra. L’any passat una senyora lleidatana va guanyar el concurs del Vendrell. És un plat de la terra que accepta força variacions. Només cal veure les opcions dels diferents municipis. El xató és un bocí de la nostra cultura servida a taula amb més opcions per difondre’ns més enllà de les nostres fronteres geogràfiques.