Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 14 de setembre del 2018

Noves festes locals. 1 d’octubre

  
Tots els municipis de Catalunya gaudeixen per llei de dues festes locals que poden escollir segons les seves tradicions, voluntat o interessos. En la majoria de municipis, una dels dos acostuma coincidir amb la festa major. Llavors la que queda es pot guardar per algun tipus de fira que tingui lloc a la localitat o aprofitar alguna festa local com els 3 Tombs a Vilanova o com fa el Vendrell que enllaça les dues festes locals per la festa major de Santa Anna. Altres opten per la segona Pasqua i també alguns ho fan per carnaval. N’hi ha per triar i remenar.
El nostre pas per la història és a ritme de twitter o microones llavors algunes localitats ja han decidit que el 1r d’octubre sigui festa local a la localitat. Evidentment aquesta data està, com tothom sap relacionada en els fets del passat primer d’octubre arran del referèndum sobre la independència de Catalunya. Una data que des d’un punt o altre de la realitat va marcar la història i encara queda molt per esbrinar a veure com evoluciona tot plegat.
La localitat de Seva de la comarca de l’Osona ha decidit actualitzar les seves festes locals. De moment sembla que només se celebrarà en el 2019 i en els propers anys a veure com evoluciona la cosa, suposo que segons la combinació de la propera alcaldia que decidirà on es posa. Per altra banda, l’ANC ha recomanat a tots els municipis  catalans que adoptin aquesta esdeveniment cabdal com a data festiva dins el seu calendari. De moment sembla que n’hi ha un de segur, a veure si aquesta iniciativa s’estén a altres localitats i si es capaç de saltar la frontera i també se celebri arreu de Catalunya. Hem d’actualitzar el nostre calendari segons la història que ens acull. No oblidem posar el nom al carrer tal com va acordar el ple municipal.