Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 19 de juliol del 2019

El Penedès opta pels sants estiuencs


L’estiu porta la part més intensa de les activitats que es desenvolupen al Penedès. Ara amb Sant Joan trobem  algunes celebracions de pobles costaners com Calafell i donarem pas a un parell de mesos que ens portarà a la festa major de Vilafranca quan el món a aquesta banda del Penedès sembla que es para quasi completament per gaudir de la diada de Sant Fèlix i d’altres actes en aquesta setmana tan esperada.
Els actes i festes majors és multipliquem durant aquests dies de calitja intensa. Una de les coses curioses del santoral que suposo que té una explicació més o menys creïble, però que a primera vista és casualitat és que la majoria de municipis del Penedès celebra la seva festa major dins aquests 60 dies. No sé, però dins el llistat de màrtirs i verges de l’església també tenim Sant Andreu, Santa Eulàlia, Santa Gemma entre molts altres que estan repartits en els 10 mesos restants, però aquí hem agafat els que coincideixen amb juliol i agost com Santa Anna, Mare de deu del Carme, Santa Maria que és la santa amb més advocació al Penedès.
Hi ha molts municipis com Vilafranca del Penedès que també tenen al llarg de l’any altres propostes festives, però mai al nivell de les que es porten a terme fins a finals d’agost. Suposo que fa anys i panys quan tocava fer algun miracle sempre apareixia alguns d’aquests sants estiuencs que devien estar molt més per la tasca que no pas Santa Brígida que segurament estava per altres missions que no han transcendit en les tradicions i costums penedesencs. Realment els nostres avantpassats ja sabien que era millor moure el cos fins que surti el sol la vigília d’un 15 d’agost que no pas un 13 de desembre. Apa a gaudir i que comenci la festa. El Penedès a l’estiu es vesteix de amb el bo i millor per oferir la seva millor cara a qui el vulgui conèixer en la seva màxima intensitat i popularitat on qui més qui menys hi trobarà allò que més l’emociona.