Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 8 de novembre del 2019

Esgangalats de Calafell, exemple de festa major


Un exemple clar i evident de com ha de ser una festa major la estan donant els Esgangalats de Calafell. Un grup de joves dels tres nuclis d’aquest municipi costaner que han estat capaços de tornar la festa major al poble que és on ha de residir sinó ho tenim malament. Ells no han inventat res de nou, sinó que simplement han agafat la filosofia de la festa major d’un poble i l’han actualitzat amb les seus mitjans i adaptada a la idiosincràsia del poble.
No ens calen grans concerts de grups de música que fan desaparèixer una part important del pressupost dedicat a festes sinó una mica d’imaginació i quatre detalls més com una corda. Evidentment hem de buscar el punt de trobada em el tarannà del poble, llavors et trobes a un grup de   veïns de cada nucli del municipi vestits d’una manera tirant d’un costat de la corda. Com passa en la vida sempre tenim una etiqueta més marcada que un altra i llavors aquesta és la gràcia i la festa major quan veus 200 persones tirant d’una llarga corda a la sorra de la platja. Hi ha unió, companyerisme, rivalitat sana, identitat i alegria i molt d’esforç defensant uns colors. Aquest esport tradicional s’ha de vestir com toca amb mena de rua concorreguda que vagi d’un nucli a un altre amb els seus valents que han de defensar els seus colors.

Una de les coses que més uneixen a les persones es porta a terme al costat d’una taula, doncs aprofitant que es estiu i s’ha de buscar el més econòmic per atraure gent, doncs sopar de carmanyola en un punt públic del nucli. Aquesta és la gràcia de tot plegat, tornar als orígens perquè tothom en gaudeixi. Qui vol anar a veure grans concerts ja tenim Barcelona i Tarragona. La nostra tasca és que en gaudeixi el nombre màxim de gent del municipi. Activitats participatives perquè els veïns no tinguin excuses per interpretar la festa major com uns dies de festa i tocar el dos. La festa major s’ha de viure al poble.