Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 6 d’octubre del 2020

El Vendrell, ancorat en el deute municipal


El Vendrell és un d’aquests municipis que encara que passin els anys i els segles sempre acostuma a actuar com sempre ho ha fet i encara que en molts cops no hagi estat el procediment correcte s’entossudeixen en seguir aplicant la vella teoria de copiar i enganxar. Alguns dels sauris amants de la cola adhesiva al poder tot i que encara no estan a la primera línia del Per què? Televisiu poden estar ben tranquils, perquè els seus dofins segueixen les seves polítiques al peu de la lletra. Encara que no hi hagi tants cabells blancs en la seva testa sota hi funcionen els mateixos mecanismes per portar les regnes del poder. Hi ha més color, més vídeos, rollers i potser un discurs més farcit de valors universals, però les formes finals i els resultats son els mateixos que els seus predecessors.

Un dels punts estrella del darrer ple és l’augment del 300% del cost de les obres del Tabaris de Comna-ruga. Aquí teníem una famosa subvenció Feder que ens cobria la meitat del cost, però com passa a moltes administracions quan comences les obres no saps quin serà el preu final perquè poques vegades coincideix amb el preu del pressupost inicial. Si per donar aquest centralisme a Coma-ruga ens havíem de gastar entre els uns i altres uns dos milions i poc d’euros. Ara resulta que pel Tabaris ja en necessitem quasi 5 milions. El més greu és que les obres d’aquest edificis emblemàtic encara no han començat en la seva intensitat i de moment anem fent una plaça amb bones vistes a la Germans Trillas. Una mica d’optimisme real i menys pàrquing al cor de Coma-ruga. A veure com acabarà tota aquesta sèrie d’obres d’espais cohesionadors que segurament anirem pagant entre els uns i altres un parell o tres de legislatures més.

Tots recordem amb escreix les obres de l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell que es va inaugurar en el curs 2009-2010 i encara seguim amb el tema pagant el dos milions i mig d’euros que es va consensuar amb la seva actual gestora. Fa quatre dies varem repetir la nostra estratègia amb els obres del pavelló del Club d’Esports que també ens varem passar uns quants milers d’euros en el seu cost final. Aquesta   ha estat una de les causes que ens ha tornat a portar a un pla d’ajust econòmic municipal que veient com està el patí ens acompanyarà uns quants anys fent que la nostra política d’inversions es redueixi al mínim justament quan la vila ho necessita més que mai després dels anys de travessa en el desert econòmic que hem viscut en les darreres legislatures.

Evidentment potser que moltes persones haguessin preferit en comptes d’invertir en aquest espai cultural amb els seus mosaics, arreglar d’una vegada per totes el problema de les inundacions a la zona del Tabaris de Coma-ruga. Aquest és un problema endèmic que afecta  quan plou una mica més de quatre gotes uns quants carrers cèntrics d’aquest espai marítim. Això és quan a casa has de decidir que és prioritari arreglar unes goteres al menjador o repintar una paret del menjador. Hi ha una cosa que s’anomena participació ciutadana que només es fa servir quan interessa o quan el resultat final és més que previsible.

L’altre punt va estar relacionat amb el canvi de lloc d’una regidora de l’oposició al poder. Ara evidentment toca endegar el protocol de la festa major que era paper mullat després de la seva aprovació en fals per decret.

Evidentment el que s’ha fet és agafar els mateixos “experts” de l’altre cop. El més segur que surti un text semblant perquè no crec que s’atreveixin a fer un copiar i enganxar sense cap retoc que justifiqui un altre cop el seu retrobament. Alguna cosa hauran d’afegir per ser un text més modern, adaptat a les noves situacions i altres missatges polítics adjacents.

El Vendrell és una vila de 40.000 habitants que ha de tenir oberts els camins perquè hi hagi una representació més real de la seva realitat actual. Aquesta comissió actual no representa el Vendrell 2020 sinó que representa el model d’una vila que ja  ha quedat obsolet pel simple pas del temps.  Hem de mirar endavant pel futur sinó poden passar escenes com les que s’han viscut enguany al voltant dels administradors de la festa major i d’altres entitats que s’han negat a donar suport a la festa major. Però la política local actual és qui dies passa anys empeny. I com està el tema del pla Reactivem el Vendrell? Es preveuen noves accions o ho deixem estar després de la foto unitària de totes les forces de la vila?