Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 13 d’octubre del 2023

Com a mínim10 euros el litre de l’oli

 

 



La nostra societat està nerviosa perquè va veient com pugen els preus dels principals productes. Aquest any amb la greu sequera que hi ha no seria gens estrany que un litre d’oli verge pugui arribar a costar 10 euros, quan fins ara el podíem aconseguir per la meitat.

Els pagesos tradicionals calculaven que un jornaler al llarg del dia de la seva recollida produïa s’havia de compensar amb una garrafa de 4 litres d’oli que és la mesura  que acostumem a trobar el mercat. A l’acabar el jornal si es donava una garrafa al treballador quedava el salari satisfet. No cal que se li pagués  en diners perquè l’oli és una cosa que tothom en fa servir. És millor aconseguir-lo així que no pas anar al mercat que segurament no seria de tanta qualitat. El pagès si comptava l’oli de cada jornada de fer caure olives sabia que més o menys en anys normals acostumava a tocar a un garrafa per persona el benefici obtingut d’aquest sol dia. Si no contractava ningú doncs eren diners que s’estalviava i si tenia treballadors, doncs ja sabia que passava amb el resultat final.

Doncs la simple collita de l’oli equivalia a cobrir la despesa amb l’or líquid aconseguit, però l’olivera és molt senyora i necessita moltes atencions. S’ha d’ensulfatar 3 o 4 cops l’any, s’ha de llaurar, s’ha de podar, s’han de treure les herbes de sota. El resultat és que el pobre pagès si hagués comptat els jornals invertits i els resultats aconseguits hagués perdut diners perquè en una collita normal només podia treure el benefici d’un dia  de treball de l’arbre i la resta?.

El problema de tot això és que sempre s’ha treballat a l’agricultura molt per sota del que tocava i el que es perdia amb l’oli, doncs potser es guanyava amb la verema, però l’oli hauria de tenir un preu molt més car per poder cobrir despeses, no per fer-se ric. Perquè a banda de la collita no oblidem que està el premsat, embotellat, distribució. Tot un luxe que fins ara no hi pensàvem i que s’ha afegit al cost final.