Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 12 d’octubre del 2023

Llorenç del Penedès, el millor exemple de la comarca



Llorenç del Penedès està de moda entre els joves de la comarca. Ja són uns quants del Vendrell que hi ha anat a viure perquè és un dels llocs que en menys metres quadrats hi ha de tot. Un poble actiu amb multitud d’entitats i la majoria d’elles en plena forma i totalment actives. Que al Centro fan teatre, doncs cap allí sense qüestionar que es fa o es deixa de fer, segur que estarà bé i no ens ho podem perdre. Si toca festival de patinatge doncs tots cap allí a fer caliu que és el que interessa.

Llorenç és un poble tranquil amb escoles, teatre gestories, bancs, venedors de cotxes, motos, restaurants, bars, fleques, dentista. La majoria de gent quan ha de comprar una cosa o contractar un servei doncs ho tenen molt clar no es mouen de Llorenç perquè saben que tindran la millor oferta del costat. No passa com altres localitats que la gent va a comprar al poble del costat i al final s’ha quedat un poble sense botigues com passa a Albinyana que han acabat tancant totes i és llastimós.

Un poble amb 2.393 veïns que pot mantenir i donar vida a tot això cada dia en una superfície molt petita de 4,64 metres quadrats, el més petit del Baix Penedès.

Llorenç té vida, té una Rambla feta amb visions de futur que  va ser dissenyada per un poble que havia de créixer en gent i en vida. A Llorenç, no li calen tenir segones residències que només hi estan un parell de mesos a l’any i algun cap de setmana. Llorenç és vida tot l’any, les 24 hores del dia. Pots fer mil coses sense haver de sortir de la localitat, ni tant sols agafar el cotxe perquè tot està a tocar.

Un poble que aposta pel futur amb aquest nou ajuntament ubicat al centre de la localitat amb espais grans perquè hi càpiga tothom, o aquests edificis municipals que quan s’estrenen ja han quedat petits perquè  no hi visió de futur com passa al Vendrell que han hagut de passar tres cop un espectacle infantil per la Lira perquè tenim un teatre de poble i no pas el que es mereix el Vendrell per la seva situació i com a capital de comarca que se suposa que és. Llorenç té molt clar que ha de créixer i fan les coses amb dos dits de front pensant en el demà.

Llorenç no tren i els autobusos que hi van són els normals de la resta de la comarca. No li cal turisme perquè allí hi ha turisme tot l’any, però no persones vingudes de fora que van a la platja amb la nevera i les xips sinó persones que estimem el poble i hi  participen plenament sigui el que sigui i faci el que es faci. Fa dos anys un diumenge al migdia vaig anar  a la presentació d’un llibre de poesia a la Biblioteca d’un autor local, Carles Figueras i estava ple de gent. Si senyor aquest és un poble ben fet que no  necessita policia perquè la gent hi viu sana amb els seus problemes com tothom que van controlant fent teatre o puntes de coixí per les nits.

Poques persones coneixen a l’alcaldessa de Llorenç, ni molt menys al seu número dos i ningú sap quin pijama porta quan es posa al llit. Ni on treballa ni que ha estudiat. Si va en patinet o en bla bla car A la gent que li  importa. Ells fan una política per tothom igual on el pes el tenen entitats que són  prou fortes per poder marcar l’acció de govern perquè el consistori ha d’escoltar a la gent i no al reves. Venir allí i fer el que vulguis doncs no. Al final només et segueixen els quatre fidels de torn esperant que caigui algun butlla i s’han quedat sols. Resulta que el rei va nu tot i aquesta camarilla li fan pensar que portes les millors robes.

La gent va segura pel carrer perquè a la fleca parlen de la darrera que han fet a la Cumprativa o dels nous gronxadors de la Rambla, no parlen de l’àvia Remei que li van estirar el bossa al sortir de missa perquè en aquest espai no hi ha lloc per pispes i tothom es veí. No necessiten gastar-se 100.000 euros anuals del pressupost en assessors que no serveixen per a res. Val més donar una ajuda econòmica a les corals locals que tenen moltes coses interessants per fer.