Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 6 de desembre del 2017

El lot de Nadal




El lot de Nadal és una espècie protegida en vies d’extinció o què difícilment tornarà a les seves èpoques glorioses. Avui en dia encara es practica aquest esport però per mantenir els clients i per obrir nous mercats, però la filosofia d’agraïment dels empresaris als seus treballadors és un concepte més del passat que no pas d’aquests temps a ritme de microones. Cada dia la classe treballadora té contractes més vulnerables i més insegurs. Això d’estar tota la vida cotitzant a la mateixa empresa ja forma part del passat. Avui en dia encara que tinguis la sort de fitxar per algun empresari sempre has d’estar a l’aguait de les ofertes de feina per si apareix alguna alternativa més interessant que la que estàs en el moment present. Potser després quan arribis a l’entrevista pots veure que hi ha molta cosa abstracte i que potser val més dolent conegut que bo per conèixer.
Fa dies que en les grans superfícies ja tenim a la nostra disposició tot tipus de torrons, caves i vins per compartir amb amics i coneguts aquestes festes tan entranyables en què la família està a casa i es troba dia si i dia també per celebrar moltes coses. Potser quan arriba el gran dia ja estem tots farts d’aquest tipus de dolços tan característics que cada any et sorprèn amb alguna nova varietat al mercat.
Per altra banda, cada dia hi ha més restaurants que ofereixen menús especials per celebrar aquests dies amb la família. Ja s’ha acabat això que l’àvia i la mare fa dies que guarden amb zel les millors viandes per a fer els canelons i tot just abans de festes no es mouen de la cuina. Ara les noves tendències en benefici de la igualtat i que ningú hagi de pagar amb el seu esforç més que l’altra ho celebren tots al restaurant. Una carta on no hi falta de res.
Pel que fa als regals alguns grans compradors fa força setmanes que ho tenen tot ben guardat a casa o en la mateixa botiga perquè varen aprofitar els descomptes del Black Friday que fa un mes que es va celebrar arreu.
El Nadal està perdent la seva essència. Cada dia a part dels qui no celebren a casa aquesta tradició tan nostrada també trobem els que fan una escapada per celebrar-ho lluny de tothom i amb una nova experiència que fins llavors només vivien en els mesos més càlids de l’any o aprofitant un pont del calendari. La gent a vegades fa càlculs i els resulta més econòmic passar 4 dies a París que no pas celebrar aquestes festes envoltada de la família. Hi ha temps per tot i  cadascú s’escudella com més li convé, sense perjudicis que ja hem anat superant amb el temps.
Els lots de Nadal serveixen per anar proveint la despesa aquests dies de gran consum, quan surts d’un esdeveniment i no t’has donat ni compte i ja estàs immers en un altre. És un parar amunt i avall celebrant que feliços que som un any més a l’ombra de l’arbre de Nadal o del Pare Noel que ens mira com anem estrenyent el nostre cinturó gràcies a la màgia nadalenca.
A vegades sembla que el món s’hagi d’acabar, però després de tot plegat tornem a començar amb la pujada del gener que es fa més difícil perquè amb els quilos de més ens és més complicat tirar costa amunt.
El Nadal sembla que estigui patrocinat per les grans superfícies i les targetes de crèdit, perquè les de dèbit ja estan més que exhaurides amb un sobre ús per part dels seus titulars i adjacents. Al final de gener o al llarg de l’any ja ho anirem pagant tot en còmodes terminis i a l’estiu ja ho tindrem tot enllestit per tornar a prémer l’accelerador del consum en la fase estival.
Gaudiu tots del Nadal i d’aquesta màgia que podreu trobar segur als grans magatzems, però no  oblideu fer país i fer poble i comprar a les botigues de tota la vida perquè allí hi ha aquests detalls que encara no es poden comprar a en aquestes grans cadenes on line.
Molt bon Nadal a tothom i guardeu un racó per brindar amb cava català i pels torrons de xixona i alacant que ja formen part de la nostra dieta nadalenca i que no us enganyin amb imitacions que mai seran tan bones