Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 1 de març del 2007

Els vendrells

El topònim d’aquest municipi és un dels pocs que no tenen cap tipus de duplicitat en el mapa geogràfic català. Això evita confusions i aclaracions innecessàries. Quan es parla del Vendrell tothom ho relaciona ràpidament amb la capital baixpenedesenca que ara per ara està immensa en un fort creixement demogràfic. Una situació geogràfica immillorable que la situa en territori limítrof entre Barcelona i Tarragona amb un peu al mar i amb un altre a la muntanya. Però aquest Vendrell té unes realitats ben diferenciades.
Primer de tot distingirem dues grans zones geogràfics ben clares. La zona dels barris marítims que presenta una problemàtica molt diferent a la resta del municipi. Els seus trets diferencials es caracteritzen per unes puntes d’ocupació molt concentrades a l’estiu i a Setmana Santa amb unes lleus variacions els caps de setmana dels mesos més calorosos. La majoria de gent ocupa els habitatges d’aquesta zona ho fa a l’estiu i per passar-hi les vacances, però massa cops s’oblida que a l’hivern també hi ha gent que hi viu espargida pel seu ampli teixit urbà. Després tenim el nucli històric amb la seva aurèola d’urbanitzacions amb unes divisions ben marcades entre els seus components.. Al voltant del casc antic tenim una corona d’urbanitzacions que en alguns casos encara no estan traspassades a l’ajuntament. Els seus veïns són els encarregats de la gestió dels seus serveis. Dins el Vendrell hi ha dos sectors prou evidents a simple vista segons la seva història: la part nova i la part vella. Una creix i amplia els seus carrers i places i l’altre està en una situació incerta esperant que passi els anys que potser portaran a una solució definitiva que millori el seu aspecte, però que de moment està en un període transitori sense gaires moviments sobre el terreny.
En l’àmbit cultural, el nombre de vendrells que trobem no te tampoc res que envejar en nombre a l’àmbit anterior. Aquesta riquesa es saludable per a la societat encara que el terme integració en molts casos no ha estat del tot possible i es presenta en forma de convivència en un mateix marc de propostes culturals amb trets propis. Pel seu origen, estan els d’arrels i tradicions catalanes que creixen a un ritme molt inferior als que provenen d’altres províncies de la geografia espanyola. Dins dels primers, trobarem els del Vendrell de tota la vida i els que per algun motiu han vingut d’altres contrades catalanes i s’han establert entre nosaltres. En segon terme els que s’han afincat a la vila que amb les seves associacions i entitats mantenen ben viva les seves tradicions lluny de la seva terra i treballen perquè els seus fills, encara que hagin nascut al Vendrell, siguin fidels transmissor d’aquesta herència cultural que no només es porta a la sang. En els darrers anys, també ha entrat amb força les formes culturals islàmiques que controlen una part molt important del nucli antic del Vendrell i de mica en mica van agafant posicions en altres zones del municipi. Tampoc no podem oblidar els que provinent de l’altre cantó de l’atlàntic han fet del nostre municipi casa seva i encara que no són tan numerosos si que es deixen sentir amb força, especialment els argentins.
Econòmicament està el Vendrell que ha proliferat en els negocis de la construcció i derivats en els darrers anys. Persones que fins quatre dies tenien un petita empresa amb uns beneficis mitjans que han sabut aprofitar aquest nou boom immobiliari i han pujat com l’espuma. Han de conviure amb els rics de tota la vida que han sabut mantenir la seva posició adaptant-se als nous temps. Uns i altres formen part d’aquesta èlit poderosa que mou l’economia i altres poders influents del municipi. En molts casos està amagada darrera la cortina de la popularitat i només surten al públic en els moments oportuns que marca el guio.
Tenim el Vendrell que depèn dels diferents serveis de benestar social de les entitats públiques i privades. Fins i tot en algunes ocasions els veus remenant contenidors de les escombraries per si troben alguna cosa útil per vendre o per posar-se a la boca. Aquests són alguns dels Vendrell que podem trobar pel carrer, darrera un mostrador o dins un despatx. Hi ha molts més vendrells com els amants del tunning, els usuaris de Renfe, els que esperen una carta que mai arriba, els que són socis dels Pastorets i tants altres que tenen el seu pes en una societat global. Tots aquests vendrells el dia 27 de maig hauran de decidir el seu futur per als propers quatre anys. Hi ha més vendrells que no pas candidatures polítiques, però segurament per cada vendrell hi acostuma a haver unes llistes i persones predilectes. La veritat és que tots coexisteixen en un mateix marc geogràfic i els afortunats podran exercir el seu dret de vot i els altres hauran d’esperar que la democràcia sigui plena. A veure que diuen les urnes i com ho configuren els pactes.




Publicat al Diari del Baix Penedès el 23 de febrer de 2007