Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

diumenge, 16 de desembre del 2018

30 anys d’aniversari dels principals culpables del teatre amateur al Vendrell



Una Lira amb tres quartes parts llargues d’aforament acollia la celebració dels 30 anys del GTIV “Grup de Teatre Inestable del Vendrell”, un col·lectiu cultural polifacètic que igual que et munta una obra de teatre seriosa com “Maria Rosa” de Guimerà és capaç de donar vida i color a moments puntuals de la societat, com la inauguració d’ una festa major actual presumptament ubicada en ple franquisme, i com no, recrear als personatges de la festa del Vi de Sant Vicenç en això tan popular actualment com són els mercats i fires històrics. Aquest és un col·lectiu d’amics i amants del teatre, la música, la festa, la literatura que de tant en tant anaven fent un muntatge, al seu ritme, sense presses, ni seguint un calendari precís. Sobre la marxa aquesta vintena llarga d’artistes i tècnics marcaven en seu ritme en les seves creacions. No hi havia cadència, ni cita obligada, tot anava fluint com la vida. Fa uns anys que són el cor i l’ànima del Ball de Malcasats que es representa el darrer dia de Festa Major del Vendrell ininterrompudament des de la seva recuperació el 2001. Una cita que inexcusable, però la resta flueix. L’any passat varen estrenar Cal Dir-ho una versió nostrada d Eugène Labiche, Alfred Duru i Jean-Luarent Cochet. En els propers anys suposo que tornaran a una nova proposta i altres que et pots trobar puntualment. Són persones molt actives que són sinònim d’alguna recreació i teatre al Vendrell i comarca amb una versalitat que pot donar molt de si. A grans trets sempre han tingut molt bons vincles amb els Pastorets del Vendrell que ja porten mes de mig segle sobre els escenaris.
En el muntatge del diumenge passat era un tastet d’algunes de les seves obres més reconegudes com “Les noces de Fígaro” o “Fe de rates” que va ser la seva primera proposta artística.  No hi podien faltar ni les recreacions de la Festa del vi de Sant Vicenç, ni una aproximació al Ball de Malcasats, tot això ben amanit i sense que la durada total superi amb escreix l’hora i mitja que és un temps més que raonable sense aixecar-se de la cadira.
Tot l’elenc i membres dels Inestables són una gran família i s’encarreguen de posar la nota d’humor i gràcia a un bon grapat d’esdeveniments que tenen lloc al Vendrell i també han actuat puntualment en altres punts del territori Tots ells són persones que tenen taules i porten a terme aquell paper on es troben més a gust, perquè ells són capaços d’adaptar els textos que protagonitzen al seu tarannà amb gràcia i bon gust. Tenen tres dècades d’experiència i alguns més han passat per aquest elenc, però la majoria que ha entrat no ha sortit i poden aparèixer en algun del seus muntatges seriosos o puntuals. Moltes felicitats per aquests primers 30 anys i heu de seguir sent durant molts anys aquesta colla d’activistes culturals capaços de compartir un bon grapat de sentiments i sensacions amb un sol somriure.