Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 27 de maig del 2020

El teletreball i altres fites assolides


La pandèmia global del coronavirus ha portat també coses bones que fins ara semblaven inassolibles per la majoria dels mortals tot i que en alguns llocs ja s’hi estava treballant fa dies però sense una pressa especial.
Un dels grans invents de tot això ha estat el teletreball. En la nostra societat encara vivim amb valors que ja fa dies que s’ha demostrat que han quedat obsolets. Un d’aquests principis que la pandèmia ha posat en qüestió és el simple fet d’anar a un lloc de treball i fitxar a l’entrar i sortir. En molts llocs no es valora la feina que pots fer en aquest interval de temps. Tu només seràs jutjat objectivament pels minuts i els segons que han passat entre un moment i l’altre de la teva jornada laboral.  Atès que això ha estat impossible en molts llocs el món del teletreball ha avançat a una velocitat de llampec superant les previsions més optimistes que es portaven en la majoria d’empreses d’aquest país.
Nosaltres encara tenim unes percepcions en alguns conceptes que s’han d’anar desmuntant i adaptant als nous temps. Hi ha molta gent que pensa que quan va al metge per alguna cosa ha de sortir amb alguna recepta a les mans, sinó és així aquest professional és pitjor valorat que aquell que et dona un feix de medecines per anar prenent durant un període de temps.
També és  aplicable als concerts de música que sempre s’han donat més valor a la seva durada sobre el seu contingut. Aquests són dos dels mites ben vigents en la nostra societat i que de mica en mica anem superant amb l’experiència del dia a dia i la configuració de nous valors.
El teletreball ha de ser una de les herències positives d’aquest coronavirus que ens ha trastocat el nostre dia a dia per anar preparant-nos a una nova realitat que anirem veient per fases de mica en mica.
Si utilitzem aquesta eina que s’han posat en plena actualitat podrem estalviar diners en transport d’anada i tornada a la feina. Podrem aprofitar el temps que invertim mentre anem i venim del lloc de treball, una manera moderna de protegir el medi ambient. Aquesta i altres avantatges que aquests dies hem anat descobrint d’una manera accidental i molts cops de sobte sense tenir res preparat perquè ha estat una actualització per  moltes empreses que s’ha fet d’una manera precipitada i sense precedents. Evidentment en moltes llars també hi ha inconvenients perquè l’ambient laboral a vegades a casa és difícil de trobar amb cert encert per moltes i variades circumstàncies que poden afectar d’una manera diferent als seus protagonistes. Tot això és un tema que es pot anar regulant i adaptant a cada cas però que al final de comptes el resultat pugui ser similar entre els diferents casos.
Hi ha professionals que durant aquests dies han fet moltes més hores que la seva jornada laboral perquè en molts casos s’ha anat fent sobre la marxa i cadascú aplica el seu ritme que no té perquè coincidir amb el dels teus companys habituals de feina. En alguns temes urgents i puntuals que han sorgit fora de la jornada laboral ordinària s’han gestionat adequadament perquè la gent des de casa tenia accés les 24 hores i per poc o molt temps s’ha aconseguit posar fil a l’agulla.
Aquesta és una eina que va lligada a l’administració electrònica que cada dia va avançant en la nostra societat, però sinó tenim cap trastorn especial en el nostre univers es va implementant molt lentament. Esperem que aquest bitxo també doni un fort impuls a aquest sistema electrònic que de mica en mica vagi eliminant el paper físic des de les nostres taules i arxius.
Suposo que d’aquí uns pocs anys ja la tindrem instaurada a casa nostra i serà una cosa normal com avui en dia entrar a un bar sense que surtis amb olor de fum del seu interior. Falta a vegades un sotrac que marqui un abans i un després per donar empenta a la iniciativa.
Tot això podrà anar canviant una mica totes aquestes oficines plenes de persones de treballant, perquè una part d’aquesta plantilla ho podrà fer des de casa tranquil·lament. Això no vol dir que de tant en tant hagi d’anar a un centre de treball a recollir o lliurar material, però molta feina es podrà fer des de casa sense necessitat d’anar enlloc. Aquesta també és una mesura per conciliar la vida familiar i de pas evitar accidents de trànsit. Aquestes són algunes de les coses bones del coronavirus que no hem de deixar perdre de cara al futur.