Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 29 de juny del 2007

Anem a Coma-gura o la platja del Vendrell?

El passat concert del Lax “N” Busto amb motiu de la Fira de Turismar va posar a prova el nivell de difusió i interrelació que presenten tres topònims que estan totalment vinculats amb el Vendrell, però que a moltes persones especialment forans els costa trobar aquesta interconnexió a que obliga la seva ubicació sobre el territori. Navegant pel fòrum del grup de rock de casa nostra liderat pel Rovirosa, el Rovira i el Piñol entre d’altres, els participants es plantejaven qüestions geogràfiques que per nosaltres poden resultar un xic banals i de resposta fàcil i evident. Si som capaços de situar-nos fora dels nostres límits territorials, potser ho veurem amb una òptica diferent. Hem de tenir en compte que potser els culpables d’aquest confusió som nosaltres, que no hem sabut vendre un producte unitari, mentre ens hem dedicat a fer promoció de marques turístiques diferents quan en realitat estem exposant el mateix territori.
Una de les preguntes que apareix en aquest fòrum i que val la pena recuperar per què estic segur que no és la única persona que algun cop s’ho ha plantejat. La qüestió bàsica era esbrinar si aquest esperat concert tindria lloc a Coma-ruga o a la platja del Vendrell? Realment la gent de fora es deu pensar que el Vendrell que és prou cèlebre per diferents motius més o menys envejables com Pau Casals, peatge, inundacions i alguna formació política que trepitja del que és políticament correcte no pugui gaudir de platja. Per una altre banda, estem promocionant Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs. Molta gent que no te la sort de conèixer la vila de prop es pregunta si tenim platja o hem d’anar a algun d’aquests tres destins turístics per banyar-nos. Potser fins i tot algú es pot arribar a pensar que hem d’anar a un altre municipi perquè no és del tot segur que el Vendrell tingui platja pròpia.
L’assumpte encara és complica una mica més quan moltes persones que descobreixen que la millor manera d’accedir en tren al concert és baixar a l’estació de Sant Vicenç de Calders. Ara que ja ens començàvem a situar apareix una estació que porta un nom totalment nou i que no coincideix amb els dos anteriors. Si el concert és al Vendrell com és que no ens plantem directament a l’estació ( o la zona que es coneix amb aquest nom) d’aquest municipi i anem a peu al concert. Doncs el que aconsellen els coneixedors del territori és deixar el tren a Sant Vicenç de Calders i anar a peu fins a la platja. Ja no estem ni al Vendrell ni a Coma-ruga. Hem introduït un tercer topònim que per moltes raons defineix la nostra parada de trens més internacional, però si no coneixes el territori sembla que estiguis en tres municipis diferents quan ni tan t’has moguts del mateix: El Vendrell resulta que inclou en el seu terme també Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders. A aquesta deducció bàsica hi arribes una mica més tard.
Està molt bé que tothom pugui conservar i utilitzar la seva identitat. Però hem de tenir una sèrie de conceptes clars a l’hora d’exportar la nostra imatge i totes les qualitats que ofereix el municipi a les persones que les vulguin conèixer. A vegades sembla que juguem al joc de fet i amagar quan utilitzem tres topònims que per més d’una persona no tenen res a veure el primer cop que ressonen a les oïdes. Tampoc em resultaria estrany que aquest divendres passat algun incondicional del Pemi Rovirosa quedes penjat a l’estació de tren del Vendrell després de fer canvi a Sant Vicenç per venir al Vendrell perquè li havien dit que l’actuació seria en aquesta vila. Sort dels autobusos que per primer cop a la història del Vendrell et permetran anar de revetlla a la platja. S’han organitzat per anar a la Romeria de Mayo a Tomoví. Alguns concerts que se celebren a l’Auditori Pau Casals també han tingut aquest honor. Ara és el torn de les revetlles. Espero que aquesta iniciativa continuí per les cites importants com les festes majors i altres esdeveniments que obliguen a molta gent a desplaçar-se d’algun dels més de 50 urbanitzacions i barris del Vendrell fins al centre per participar en algun dels seus actes o a l’inrevés com és aquest cas. El preu que s’ha de pagar sempre sortirà molt més econòmic que un petit ensurt amb el trànsit i ofereix una bona dosi de tranquil·litat per als parents. Esperem que mentre no es resolgui aquest tripijocs de paraules amb el Vendrell, Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders, hi hagi autobusos nocturns per anar a aquest tipus d’actes públic.

Publicat al Diari del Baix Penedès el 29 de juny de 2007

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja és ben veritat aquest tripijoc de topònims. I quan vens de fora, encara n'hi ha un altre que et fa dubtar: Creixell.Sentint a parlar la gent a vegades sembla que sigui part del municipi del Vendrell, i d'altres que formi un nucli diferent.

el Mèlich ha dit...

Hola Miquel.
Sóc el Mèlich.
He rebut amb grata sorpresa el teu comentari al meu blog.
Tens molta raó, hem de deixar descansar el nostre magí polític. Tot això ho hem de païr. Perquè, no em negaràs que ha estat un àpat suculent.A mi m'ha embafat un xic.
Si tornes a entrar, podràs veure que he incorporat el teu magnífic blog als meus enllaços.

Ja anirè visitant aquest fòrum penjant-ne alguna de les meves.
Salut!! company, ens llegim!
J. Mèlich

el Mèlich ha dit...

Hola Miquel,
acabo de descobrir, amb grata sorpresa, que has afegit el meu blog en els teus enllaços. M'ha fet molta il.lusió, sincerament.
Espero que per la via "Miquel Casellas", entrin molta gent a casa meva que és casa de tots (ep si n'hi ha d'algú).
Jo també he donat un tomet pels teus enllaços recomanats i n'he gaudit de veritat; cadascun amb el seu tarannà.
Ens anirem comunicant
Salut!!

Amb més rauxa que seny,
J. Mèlich