Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 6 d’octubre del 2011

Saturació de webs municipals

En alguns ajuntaments s’està produint una saturació de webs prou important. Cada administració pública s’administra segons els seus interessos per donar uns millor serveis als ciutadans. A partir d’aquí es pot treballar amb més o menys unitat, però les noves tendències errònies acostumen a crear multitud de departaments i seccions molts cops amb força autonomia sobre la resta. En comptes de treballar sota una intencionada unitat cadascú cerca, en silenci, la seva independència sobre la resta.Aquesta política que em recorda els Regnes de Taifes de la Península Ibèrica es pot traduir fàcilment amb un important creixement de pàgines web que cadascú dedica al seu tros del pastís. En comptes de tenir una pàgina global i unitària, pràctica i entenedora per als administradors hi ha un reguitzell de propostes a la xarxa que sinó coneixes una mica el patí acostuma a provocar força confusió sobretot al principi. Sempre he cregut que el millor es treballar dins una mena d’unitat virtual encara que sigui bàsicament de cara a la galeria. A partir d’aquí es poden anar creant divisions i subdivisions però tot dins el mateix marc que faciliti l’accés a la xarxa. Aquest fet fa més senzilla la recerca i et pots evitar duplicitats, manca de dades i altres faltes que podem trobar en aquest món de webs sense ordre ni control.Però les webs a la fi i el cap reflexen la política de cada consistori. Allí pots deduir una mica com van els trets i amb quins grans trets es treballa dins el consistori.
A vegades aquesta nova dinàmica del món d’internet pot ajudar a la pràctica a posar en comú sinergies que fins aquell moment anaven per diferents vies. Dissenyar una web és l’excusa ideal perquè tothom treballi en el mateix projecte i seguint les mateixes línies. Si fins aquell moment això no havia estat possible orquestrar uns procediments i uns processos pot ajudar a posar fil a l’agulla en l’àmbit real.
Imagineu si cada departament de la Generalitat tot i tenir molts més departaments i seccions que no pas els ajuntaments de la comarca actués amb els mateixos criteris que els que trobem en alguns consistoris, et podries perdre fàcilment buscant qualsevol informació o adreça. Llavors ha fet el gran esforç d’unificar sota unes sigles prou conegudes per tothom tota la seva activitat principal i la dels seus òrgans depenents. Una tasca no gens fàcil, però que tothom li agraeix perquè faciliti enormement qualsevol cerca d’informació. Tot això ve acompanyat per un telèfon de consulta que obra una nova via per aconseguir la informació de dins la web. Si fa uns anys el més important era anar sumant, ara el que toca és ordenar i organitzar tot el que tenim per facilitar les coses als usuaris i donar la màxima utilitat a aquestes eines virtuals en les seves tasques socials. En el món d’internet tot està molt bé, però amb el pas del temps, la massificació de la xarxa ha provocat una sobreexplotació dels seus recursos i cada dia és més complicat buscar informació sobre alguns aspectes perquè hi ha excessives fonts i massa cops inconnexes. És fàcil que es pugui produir un empatx informatiu no gens digerible per la majoria d’usuaris. No per tenir més webs, ni amb més informació i continguts és dóna un millor servei. El que s’ha de fer és unificar i oferir un servei més accessible i entenedor per a tothom, com molt encertadament ha dissenyat la Generalitat catalana en la seva pàgina virtual. Igual que els alumnes d’avui en dia el que han de fer és sintetitzar tota la informació que tenen i entendre els seus continguts. Igual que hem de saber interpretar i digerir tota la informació que ens ofereixen els principals mitjans de comunicació. Igual que hem de treure el gra de la palla a la multitud d’anuncis que rebem per qualsevol via. També els nostres polítics han de saber dissenyar un model unitari d’administració i saber-lo traduir en altres mitjans com el virtual. Tots aquests conceptes de com més llarga era una pel·lícula, més doble un llibre o més gran un quadre era molt millor. Aquesta teoria ja fa anys que ha quedat en desús. La gràcia està en la sintetizació i trobar les línies mestres de qualsevol anunci, informació organització municipal.

Article publicat el dia 7 d'octubre al Diari del Baix Penedès

1 comentari:

Anònim ha dit...

señor casellas, no se los ayuntamientos, pero la web del gencat es un despiporre, aquello es una jungla de departamentos, noticias chorras y propaganda varia que hace imposible la navegación eficaz. Hay cosas dentro de esa web que son imposibles de encontrar, el buscador es poco selectivo....te mueres entre la maraña y los vínculos que no te llevan a ninguna parte. Eso sí, es bonita, parece mega moderna e util y la gente de las fotos es muy guapa.

un lector hasta las narices del gencat