Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 20 de maig del 2014

Símbols del Vendrell

El municipi del Vendrell té un seguit de símbols que tothom coneix i que amb el temps van patint petites actualitzacions segons el camí de la història. Avui en dia podem dir clarament que la plaça del Germans Ramon i Vidales a tocar l’Ajuntament i a la rectoria del municipi és un dels espais més visitats i més fotografiats del municipi. La veritat és que fa goig aquest indret entre parets. Amb aquest ús hem perdut un solar que podia haver acollit algun tipus de dependència municipal, però jo crec que s’ha fet un bon ús tenint en compte que el principal objectiu de la classe política és el recapte de vots. Aquest espai va tornar a posar en circulació un projecte que fa anys i panys que tomba pel Vendrell. Aquest consisteix en eliminar aquesta illa de cases per fer una plaça Vella més gran que arribés al carrer Major, però arran d’aquesta actuació i d’algunes obres que s’han portat a terme en aquesta illa avui en dia això és cada cop menys inviable. La veritat que tampoc ens cal una plaça gaire més gran. Potser dins el calendari anual amb motiu d’alguns actes de la festa major és quan es concentra més gent en aquest rectangle. Fins ara ha estat suficient per respondre a la seva demanda. El dia que aquí ens atrevim amb altres esdeveniments com fan a Vilafranca del Penedès per Sant Fèlix ens ho podríem plantejar. Crec que seria molt més senzill canviar de plaça. L’espai públic que està menys utilitzat és la Rambla Cañas. A banda de la trobada de bèsties de foc, cinema a la frescota, ben poca cosa s’hi fa en aquest espai amb pendent que està massa obert i que no té gaire esperit acollidor a part de mostrar una silueta un xic peculiar.
No podem deixar de banda alguns símbols històrics del Vendrell com l’Àngel Tobies i el seu campanar que el sosté fidelment. El Portal del Pardo que és un dels punts més fotografiats del municipi fins que va aparèixer aquesta placeta abans esmentada prop seu que li ha resultat ser una dura competència.
Pont de França en les seves proximitats també hi té molt a dir pel seu significat històric en la nostra comarca. Entre els nous elements que mereix un lloc d’honor està la cascada de la Rambla que ens ha ajudat a recuperar un dels elements més nostrats del nostre municipi de principis del segle XIX. Per nosaltres que som persones que ja fa anys i panys que ens movem pel municipi no ho valorem prou, però hi ha coses que tot i tenir tan properes no ens donem compte i per altres persones són prou importants. Com a dada curiosa, un dia vaig tenir la sort de compartir un parell de paraules amb Sergio Dalma, alter ego de Josep Capdevila. Un cantant que va passar alguns estius  i caps de setmana a casa nostra, en concret a Sant Salvador. Ell em va esmentar el born del Vendrell. Ell recorda de quan pujava amb la família a comprar en aquest espai més que centenari que fa pocs anys va patir una gran reestructuració.
Punts d’interès són la Rambla del Vendrell que durant la majoria de mesos de l’any està més buida del que s’espera, però per altra banda i gràcies a la crisis, la vida saludable que tots els metges recomanen ha pujat amb molt d’èxit la via verda. Un camí que va entre el Vendrell  i els barris marítims i que sempre hi pots trobar gent, molta més que no pas a la Rambla del Vendrell.
Fora del nucli, tot i que jo crec que és força lleig, tenim l’estany dels peixos a Coma-urga que dóna a un dels punts més internacionals que presenta el municipi: el riuet de Coma-ruga. Aquest és famós per les propietats curatives de la seva aigua que sempre surt a igual temperatura. Aquí a Lleida i Saragossa, Madrid, si parles amb algú que hagi estat per la nostra platja quasi segur que coneix i, generalment ha posat els peus dins, l’aigua del riuet. És un dels punts més populars que tenim i que acaba de donar cert sentit a alguns dels hotels que estan a les seves proximitats.
El Vendrell també és popular per les seves comunicacions viàries amb les dues autopistes que es troben en el seu terme municipal i de la xarxa ferroviària a Sant Vicenç de Calders. .
Vendrell també és popular per ser l’Ajuntament de Catalunya amb més regidors d’un partit després que el seu líder fos destituït pels seus a Vic. Vendrell és famós per les seves platges familiars i ara també tenim l’hoquei que tot i no ser un esport gaire mediàtic es va imposant als grans mitjans de comunicació. El Vendrell és la tercera ciutat més important de la província de Tarragona i encara no ho tenim gaire assimilat. Publicat a partir del 14 de maig del 2014 al Diari del Baix Penedès al Baix Penedès Diari i a l'Eix Diari