dissabte, 23 de maig de 2015

Quin peu calces i et dire qui has de votar


En aquestes properes eleccions es presenten 9 partits al Vendrell. Alguns són nous de trinca i altres que s’arrastren tota la democràcia amb les mateixes cares i reutilitzant programes eterns d’un Vendrell que es resisteix a canviar, si més no a millor. Hi ha gent que m’han consultat que han de votar perquè estan un xic confusos. Intentaré exposar una mica de manera planera i totalmente personal i subjectiva el panorama que tenim al Vendrell.
Ets del Vendrell de tota la vida, vius entre la carretera de Valls i la Riera de la Bisbal. Et cauen quatre llàgrimes quan sents el cant dels Ocells de Pau Casals, tens la senyera penjada al balcó de tant en tant vas a escoltar l’orgue a l’església, tens un paper en blanc del Lleonet per pintar a casa, Estàs preparat per quan t’avisin per formar part d’un nou animal del seguici popular. Has anat a la majoria de cites de l’ANC i estàs cofoi del de les fotos famíliars de la cita.. Vols que hi hagi una comisaria nova a la zona dels Pisos Planas amb agents amunt i avall vigilant que ninguna furgoneta vengui sardines per alguna cantonada. Et va el rollo cultura popular, estàs  a 25 entitats i no saps mai amb qui anar per la festa major. Llavors has de votar l’opció dels vendrellencs de tota la vida.
Si ets dels que vas de progressista per la vida, quan parles o quan escrius sempre poses senyors i senyores, ciutadans i ciutadanes. Vas de federalista per la política i t’agrada vestir amb roba de marca. En el teu passat tens petjades al sindicalisme, tens algun parent que viu a la corona vermella de Barcelona. Et va una mica el medi ambient, però entre una zona verda i un edifici modern tens molt clar que escolliràs el segon. No tens cap estelada al balcó de casa, però en en alguna de les darreres cites del 11-S has anat a la manifestació amb una senyera pel dret a decidir, però guardant discrecció. El darrer 7 novembre vas estar a casa mirant la tele o vas anar a votar en blanc. En el pitjors del casos vas votar  a la primera opció de la consulta secessionista. Ets renovador, però sense tocar gaire gran cosa perquè no és noti gaire. Llavors també tens la teva llista de presumptes esquerres.
Ets una persona que tens molt clar que Catalunya és Espanya. No has anat a cap manifestació de l’Onze de Setembre, però a tu tira més la Hispanitat i vas anar a la darrera trobada de pl. Catalunya. Al balcó tens penjada una bandera oficial de l’Estat Espanyol. Ets dels que vols que els teus fils aprenguin en castellà. Al menjador de casa no hi falta una foto del rei amb la bandera espanyola a la seva esquena. Sempre contestes en castellà. Estàs en contra de l’abort. Quan veus un cotxe de la Guardia Civil se’t pugen els colors a la cara. Tens a casa teva tota la discografia del Julio Iglesias. A vegades entones l’himne d’Espanya i alguns temes del Manolo Escobar. Ja ho tens clar, oi?
Per altra banda, si has anat amb l’estelada a totes les manifestacions de l’Onze de Setembre. L’única llengua de comunicació fas servir dins el Principat és el català. Compres productes de la terra. Portes els fills perquè aprenguin a ballar sardanes i quan acaben a una coral perquè puguin entonar el Virolai en el to correcte. Aprofites qualsevol moment per entonar els Segadors o la Santa Espina.  A casa tot ho tens ple d’objectes amb l’estelada grabada. Des del despertador fins a l’estri on es penja el paper higiènic. Ets del Barça de tota la vida i voldries que portés la segona equipació amb la bandera catalana. No et perds mai les xerrades de l’ANC. Cada dia sents que tens més propera la independència. Ja ho veus aquí a la cantonada. Ja t’has begut dues caixes de cava per celebrar que cada dia estem més a prop de la nostra independència total.
Ets una persona alternativa, et queixes de tot. Has militat en algun altre partit, però mai tan fet cas i al final has decidit afegir-te al club dels “rebotats”. Estàs fins dalt de tot que sempre donin les ajudes als immigrants que fa quatre dies que estan aquí.  Fa un parell de mesos que esperen que et truquin per tenir una entrevista amb una asistent social. T’agrada el discurs senzill i planer ja n’estas fart d’aquests que tot el dia estan amb la sostenibilitat i la integració i la igualtat d’oportunitats per tothom quan ells són els primers que no ho compleixen. Desconfies totalment de la resta de partits polítics perquè són tots uns aprofitats. Quan estàs en un terrassa d’un bar acostumes a veure passar davant teu una senyora immigrant embarassada amb un carret d’un nen i 5 nens més al seu costat. Tens una veïna que t’ha dit que ha vist que les entitats públiques donen cotxets i ajudes públiques només als immigrants. Tens molt clar qui és el lider indiscutible i mai el pots posar en dubte.
Després estan els alternatius els que ho volen municipalitzar tot. Són autèntics amants de la natura i no t’els trobaràs mai en una gran superfície comprant. Prefereixen els productes ecològics, naturals i de casa nostra. Els agrada quedar de tant en tant per escoltar música, recitar poemes mentre prenen uns quintos que és la mesura oficial dels partit. Son assamblearis, sobirania popular, tot ben clar perquè no hi hagi dubtes. Dins el partit són presumptament tots iguals i tenen els mateixos drets i deures. Les reunions són obertes perquè no tenen res a amagar. T’agrada el muntanyisme, la natura, les caminades, l’ensenyament, la vida Kumba. No són gaires, cada dia en són més. Són molt actius i els encanta la bicicleta. Acostumen a tenir una bona formació universitària.
Després estan els que votaven al partit del govern,  són espanyolistes, no volen ni sentir parlar de sobirania popular. Estan cansats de pagar impostos i sobres de diners i d’impunitat. Ara s’han embarcat en una nova formació que estava en plena forma i promet molt en les properes eleccions municipals. Estan molt satisfets i el seu color és el taronja. Són molt actius a les xarxes socials tot i ser d’un nombre força reduït.
Si estàs cansat de tot, Than Trait els teus companys de partit de tota la vida. T’ho mires com t’ho mires i no veus res de bo. Estàs confós. Llavors vota en blanc i donaràs el vot a qui tregui més sufragis. Per altra banda, si estàs cansat de tot, però vols posar un toc d’humor al dia i no tens res gaire clar o estàs una mica cansat de tot, llavors posa dos o tres paperetes en un sobre, tatxa a algú de la llista, deixa un misatge per a la posteritat en alguna papereta. Vota Nul. Al final els que pengen l’estalada de tant en tant, els que no pengen cap i els qui la tenen sempre al balcó de casa segurament aniran de la mà. Aticle publicat al Diari del Baix Penedès, Baix Penedès Diari i Eix Diari a partir del 19 de maig del 2015