Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 11 de desembre del 2015

Saturats de plans estratègics


El dia 20 hi ha eleccions legislatives espanyoles que tot i no ser de tanta intensitat com les altres dues que hem viscut aquest any també tenen el seu interès. Encara que no ens faci gràcia només som una autonomia amb un pressupost molt limitat que necessita el suport econòmic de Madrid per fer front a un seguit de despeses que no podem assumir. En el fons, la base de tot plegat és l’economia. Sobre aquest principi s’hauria d’estructurar la resta d’aspectes de la nostra societat. És molt trist, però aquesta és la realitat en un món on el consumisme ha agafat adeptes a petita i gran escala. Algunes es poden permetre el luxe d’invertir en productes i serveis que no són imprescindibles i altres s’ho han de repartir per arribar mínimament calentons al final de mes.
En aquest panorama i quan el tema estrella dels darrers 4 anys a tots els mitjans, però precisament a la televisió catalana, era l’evolució del procés per alguns i la independència per altres. Tots entenem.  Ara hem de tornar a buscar temes que presumptament ens interessin a tots per anar tirar endavant amb rodes de premsa que facin país i que generin un parell o tres de titulars que al dia següent tots els mitjans de comunicació repetiran amb més o menys encert.
El tema estrella a casa nostra ara és el Penedès. Aquesta nova legislatura amb noves formacions i combinacions polítiques curioses en alguns ajuntaments amb  pactes oficials i altres marcats per abstencions sospitoses en els punts importants de la legislatura ens trobem que presenten un pla estratègic del Penedès que engloba les 4 comarques penedesenques. Un àmbit fins ara inèdit.  Els tres plans estratègics anteriors ens havíem limitat a l’Alt i Baix Penedès i Garraf. Generalment una part de l’Anoia també estava dins d’aquest territori històric, ara hem posat la comarca sencera dins aquest pla que ens dissenyarà el nostre futur. El marc d’aquest projecte és la Fundació Pro Penedès, presidida per l’actual alcalde de Vilafranca del Penedès, com no podia ser d’una altra manera. Sembla que una de les premisses fonamentals per al nou projecte és que el coordinador d’aquest pla sigui també un vilafranquí. En concret, Jordi Cuyàs que havia estat regidor socialista de la capital de l’Alt Penedès.  
Jo sempre he estat un defensor del Penedès tal com l’entenem històricament.
El pas dels anys i el creixement de les darreres dècades en les comarques costaneres ha tret substància una mica a aquest Penedès que ara es torna a estar a la palestra. Aquest no és ni serà el darrer pla del Penedès que es fa. Com passa a les sardanes també es desfà. Cada comarca també està amb els seus plans. El Baix Penedès està treballant en el seu. Ja en va fer un orientat al 2010. No cal que us digui que va acabar en un  calaix com acostuma a ser el destí de la gran majoria d’aquestes propostes vingudes des de dalt. En els propers anys en veurem de nous.   L’Alt Penedès el 2008 va aprovar el seu tercer dins la mateixa fundació que acull aquest que ara incorpora la quarta comarca. El Penedès Marítim format, de moment, pe Cubelles i Cunit també té el seu per al període 2015- 2019. El Garraf per la seva banda té el seu des del 2014 amb un horitzó fins el 2020.
A banda algunes d’aquestes localitats fan l’ullet amb altres territoris que també tenen la un vincle  històric. El Vendrell està també a cavall del Camp de Tarragona i al peu de la Costa Daurada. Fins ara un dels puntals turístics d’aquesta població estava més vinculada a Torredembarra i Tarragona que no pas a  Igualada amb qui  la relació és ben minsa. Per altra banda, Vilanova i la Geltrú cada any té un estand a la Fira de Novembre on es promociona l’Eix Diagonal que ens uneix la capital del Garraf amb Manresa. Una relació afavorida per la millora de la C-15 i C37.

Si donem un cop d’ull a les 4 comarques que aquesta nova proposta veurem que les 4 estan en àmbits ben diferents. Una comarca interior com l’Anoia poques coses té en comú amb un Garraf turístic i un Alt Penedès mantenint el seu perfil tradicional combinant indústria, serveis i agricultura. Aquí al Baix Penedès ja és una altra història per seguir liderant algunes llistes poc optimistes del Principat. Una identitat agreujada per un gran immigració en els darrers anys ha provocat que de 4 veïns actuals només un  hagi nascut a la comarca. Jo crec que el Baix Penedès és una part de l`Àrea Metropolitana de Barcelona més que una altra cosa.  Fer plans d’aquest tipus amb unes administracions públiques molt endeutades, una situació política a moltes administracions públiques,   sense una representativitat de totes les parts implicades en el què un pla  és una aposta clara perquè acabi amagat en algun calaix. Article publicat en Diari del Baix Penedès, Baix Penedès Diari i Eix Diari a partir del 8 de desembre