Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 27 d’abril del 2007

La Societat del meu poble

Un dels pilars socials fonamentals de la majoria de pobles de la comarca són les que comunment és coneix com a les “societats”. En alguns municipis, com la Bisbal del Penedès, fins no fa gaires anys tenien l’osadia d’organitzar activitats paral·leles i balls simultanis per celebrar la festa major. Inclús cada entitat organitzava els seus Reis Mags. Alguns dels menuts de la localitat es deurien preguntar com és que al seu poble hi arribaven cada any sis Reis Mags. Anècdotes a part, estem davant d’un dels eixos principals de la societat de qualsevol localitat més aviat petita. Albinyana durant un moment de la seva història també va tenir dues entitats semblants, però antagòniques com acostuma a passar: els uns eren coneguts com els de la “Bunia” en alegoria als excrements de vedell, perquè força dels seus membres es dedicaven a criar-ne. Els altres eren la “Grapa” perquè si ens a refiem de la veu popular “ho volien tot i no donaven res”. Els primers, amb fama per les seves tendències esquerranes, estaven ubicats en un local del carrer Nou i més tard van desaparèixer. Dels segons va sorgir el que és coneix avui com “la Societat” una abreviació popular del seu nom oficial Societat Recreativa Unió Albinyanenca. No cal dir que aquests tenien fama de ser de dretes. La seva primera ubicació estava a l’actual plaça Major sobre el trull de cal Janetó. L’any 1926 va començar la constitució del nou local ubicat al carrer Bonastre núm. 9 que es va inaugurar el dia de la Puríssima del 1930. Una dada demogràfica prou significativa per veure l’esforç que van haver de fer per aixecar aquest local nou encara en plena vigència l’hem de cercar en el padró del 1930 que ens mostra que a tota la localitat hi havia 778 veïns. Encara que no tinc dades oficials calculo que uns 500 viurien al nucli històric del municipi i la resta a les Peces o en masies disseminades.
Una bona part de la història d’Albinyana del segle XX i principis d’aquest XXI s’ha d’entendre a través dels ulls d’aquestes entitats que han vist i acollit els principals canvis que s’han portat a terme en el municipi. Fins no fa gaires anys, la Societat era l’encarregada d’organitzar els principals actes de les dues festes majors que centren la proposta lúdica del municipi. L’ajuntament de mica en mica es va anar afegint i amb el temps i per les circumstàncies, principalment econòmiques, ha anat assumint el paper de principal organitzador d’aquestes propostes festives, però la Societat encara prepara i acull importants actes que reuneixen a un nombre força important de veïns.
En aquestes parets s’han organitzats balls de festa major, teatre local, els més joves han posat la seva música amb un aparell de música, s’han organitzat campionats de manilles, de futbolí, sopar per celebrar diferents esdeveniments. L’únic grup local de música, els Farigoles, van actuar un parell o tres de cops, però malauradament la història no va continuar. La pantalla gran del cinema va cedir el lloc a la pantalla petita de vídeo que facilitava la projecció de pel·lícules i també permetia veure el futbol en pantalla gran. Va acollir ara fa uns 20 anys un concert dels Lax “N” Busto que encara molts recorden quan el catxe era de 40.000 pessetes per actuació. Tot un esdeveniment difícil d’oblidar i que avui fins i tot resulta curiós. També ha acollit presentacions de llibres, actes polítics durant les corresponents campanyes. Teatre infantil, cant coral i moltes coses més que s’han realitzat en les dues sales de l’entitat. Realment és el cor cultural i lúdic del municipi i que durant anys ha estat en plena activitat segons les circumstàncies del moment. Esperem que continuí bategant i adaptant-se als nous temps que corren sense perdre aquesta missió principal de punt de trobada de molts veïns que tenen alguna cosa que celebrar o simplement van a gaudir d’un espectacle. Per molts anys Societat.

Publicat al Diari del Baix Penedès el 27 d'abril del 2007

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moltes gracies

La junta de la societat