diumenge, 28 de febrer del 2010
Els Laxen comenen un nou any amb un concert molt canyero
Un cap de setmana per Girona
divendres, 26 de febrer del 2010
Al final és fins i tot interessant, The lovely bones
dijous, 25 de febrer del 2010
Moltes gràcies per deixar-me estar 3 anys entre vosaltres
Necessito un gps model "Vendrell"
Un dels signes inequívocs que indica que hi hagut algun canvi política de certa rellevància al consistori vendrellenc és el sentit de circulació dels vehicles del pont de França. En pocs anys hem pogut admirar que aquest important via d’un únic sentit ha canviat dràsticament el sentit de la seva circulació. També s’han vist trasbalsat les prioritats de les vies adjacents, prova d’això són els senyals de la senyals d’stop que han canviat diverses vegades d’ubicació. Els que abans s’havien d’esperar, ara poden gaudir dels seus privilegis mentre la resta de vehicles esperen darrere la marca vial pintada al terra.
Hi ha diversos sistemes per evitar que els conductors s’excedeixin en la velocitat en la via. Una és la construcció de pas de vianants elevats. Alguns molt mal fets com el que tenim al costat d’aquesta parada d’autobusos amb vocació de estació, allí al vell mig de l’antiga N-340 al seu pas pel cor del Vendrell. Un altres dels altres mètodes és agafar una via ampla i donar preferència a tots els carrers adjacents en perjudici dels que circulen per aquesta via principal. Això provoca que el que circula tranquil·lament per la via presuntament preferent per les seves dimensions i importància en el mapa circulatori hagi d’anar parant a cada cruïlla. Tot i la seva posició privilegiada no té cap tipus de preferència sinó que la tenen els que circulen en vies d’inferior nivell.
Això queda molt bonic que s’ha d’exposar als conductors, però a l’hora de la veritat comporta un gran risc d’accidents perquè ens hem acostumat a què si circules per una via més important per sistema té preferència sobre totes les adjacents pels laterals. A l’hora de la veritat i sobretot per les persones que no coneixen la via és molt fàcil produir petits ensurts entre vehicles amb la corresponent visita al xapista i al mecànic. Una cosa que no agrada a ningú i menys en temps de crisi. Una de les experiències més populars es va produir en el carrer Josep Tarradellas del Puig. Al final, van haver de rectificar i es va donar prioritat els que circulen per aquesta via. Aquest vial és el germà desgraciat de l’ex Rambla Miret. Avui passeig de nom quasi desconegut (Passeig de les bòbiles). Són dos casos similars perquè tenen adjacent una petita franja de terreny que aboca directament al torrent. A un l’han tractat pretensiosament molts cops de rambla,. Sembla que aquesta tendència vagi perdent força i a l’altre ningú li ha donat cap nomenclatura amb aires de grandesa. Una injustícia que clama al cel. Però que el temps sembla que ha posat cadascú al seu lloc.
La solució passa primer de tot, per fer els carrers i les vies més grans. Agafem com exemple Avingudes com el Baix Penedès i la Sant Vicenç són un continu focus de problemes perquè els hi falta un carril per sentit donada la importància que han assolit en el fort creixement demogràfic del Vendrell en els darrers anys.
Canviar els sentits dels carrers sense un clar motiu. Només per demostrar que alguna cosa ha canviat al consistori no serveix per gaire gran cosa, sense un pla global i general que pugui demostrar al cap d’un temps realment que hi hagut una millora real i efectiu. Fer aquests petits retocs puntuals en el mapa de vialitat tampoc no solucionen cap problema endèmic. L’única cosa que fan es augmentar una mica més el dubte a l’hora de programar una ruta pel casc històric, la veritat que la cosa ja està una mica complicada perquè encara anem augmentant el grau de dificultat afegit. El Vendrell necessitaria canvis dràstics en la mobilitat urbana com posar l’avinguda de Sant Vicenç d’un sol sentit amb una via paral·lela en sentit contrari. Una clara millora per vehicles i vianants. Tota una reforma seriosa amb cara i ulls que representés un abans i un després . No aquests petits retocs que acostumen a coincidir amb eleccions municipals i que massa a sovint ajuden a embolicar allò que ja ho està i amb una utilitat real més que discutible. Acabem en els barris marítms del Vendrell. Ara en aquests dies d’hivern ja no tenen sentit tot el canvi de senyalització de les platges. Val la pena tot això per un parell de mesos? Per tot això necessito un gps model “Vendrell” amb una base de dades molt fàcil de manipular.
Article publicat el 26 de febrer al Diari del Baix Penedès
Negoci segur: lloguer botes d'aigua a Sant Salvador
dimecres, 24 de febrer del 2010
Una gran vendrellenca com a persona i artista, Cristina Obregon
Per un referèndum vinculant sobre el futur de Catalunya
Ningú m'escriu cartes. Què puc fer?
dimarts, 23 de febrer del 2010
Campanya de Renfe i Metro con els que no paguen bitllet
dilluns, 22 de febrer del 2010
Trist, però les coses funcionen així a l'Hospital del Vendrell
diumenge, 21 de febrer del 2010
Massa oradors pel referèndum de la independència
Si voleu menjar una bona calçotada aneu al Jardí de Salomó
Moltes gràcies pel proper cap de setmana
divendres, 19 de febrer del 2010
Una gran proposta de Martin Scorcesse
Festa Revival a Roda de Barà pel dia 28 de febrer
dijous, 18 de febrer del 2010
Uns horaris laborals contra natura
Sense pernil ni espatlleta per Nadal, però amb un caixa de cartró mig buida o mig plena amb productes de supermercat amb un toc de comerç solidari i un panettone fet al Vendrell que ja s’ha convertit en tot un clàssic. Aquest va ser el meu comiat a la feina de l’any 2009 que després de festes ens ha sorprès amb una mesura molt curiosa. A partir d’ara, l’atenció al públic serà a partir de dos quarts de deu del matí i fins a dos quarts de dues del migdia. Mitja hora abans que fins ara. Això traduït en paraules amb certa coherència que a aquestes hores hem d’estar tots esmorzadets preparats per atendre a la gran massa de la ciutadania, indígenes i forans. Això comporta per als més desafortunats que al cap de mitja hora d’encendre l’ordinador ja han d’anar a ingerir alguna cosa per donar vida a l’estómac i que aquest comenci a rebre energia. Després d’aquesta mitja hora de treball efectiu tot just iniciar la jornada laboral estem convidats a deixar el lloc de treball el temps estipulat pel present conveni per tornar-hi al cap de poc fins una mica més enllà de les tres de la tarda. Un horari totalment absurd perquè hi ha unes sis hores entre mossada i mossada. El que recomanen els metges especialistes és que les freqüències dels àpats estiguin més repartides al llarg del dia. Aquesta nova mesura no té ni cap ni peus.
Quan vaig començar en aquest món de l’administració tothom anava a esmorzar quan volia. Llavors durant unes poques hores la gent anava i sortia per complir aquest requisit vital. Fa un parell de legislatures una d’aquestes estrelles estrellades que no saben on deixar-se caure va decidir que a les 10 estiguéssim tots a punt per atendre els ciutadans. Era el moment en què s’obria l’atenció al públic. Una mesura amb certa lògica. Perquè llavors en aquest moment del matí tothom estava preparat per donar vida els feixucs mecanismes de l’administració i donar un millor servei a les persones que s’esperen a què obris la part més especialitzada de l’atenció al públic. El servei del registre general sempre ha funcionat des de les 8 del matí a ple rendiment.
Ara resulta que hem d’arribar deixar la jaqueta i al cap de no res anar a engrapar alguna cosa per poder estar al peu del canó fins a les 3 de la tarda.
Tot el que es faci al respecte té les seves coses bones i dolentes. Crec que la solució universal per tothom encara no ha estat inventada, però amb els meus 11 anys al servei del ciutadà jo crec que el millor és mantenir un horari obert de tres d’hores perquè la gent vagi a complir amb aquest requisit bàsic. Aposto per tornar a obrir l’atenció a les deu del matí, però que la gent pugues sortir a esmorzar fins a les 11. Llavors amb aquesta mesura no es trobaria amb el 50% de personal de cada departament perquè la sensació de vacuitat seria més gradual i menys notòria. Senzillament el que ara s’ha de fer en una hora i mitja es podria realitzar en tres amb l’esglaonament que això comporta. Aquest fet permetria mantenir uns mínims d’atenció al públic si els serveis s’organitzen amb una mica de seny. A primeres hores del mati i només amb el servei d’atenció al ciutadà oberts, la resta de departaments podrien anar realitzant tasques administratives que no es poden fer quan està pendent d’atendre amb algú perquè requereixen una certa concentració i dedicació.
A més a més estem entrant, alguns més que altres, en el món virtual 2.0 amb la possibilitat de què moltes coses es puguin fer des de casa i amb el pas de temps cada dia serà més prescindible la presència física en unes dependències públiques. El nou DNI electrònic és l’eina que ens permetrà amb la lenta adaptació de l’administració a poder donar aquest servei sense anar en lloc. A més tenim l’atenció general del SAC que s’encarrega de donar resposta i filtrar la majoria de queixes i documentació que és cursa en una administració pública. A dos de nou estar esmorzant un cafè amb llet i un croissant i fins a les tres no poder provar res és bastant fora senyat per tots plegats. Millor invertir el temps dedicat per assolir aquests grans decisions a recuperar el tema la carrera administrativa del personal i les segones ocupacions que en l’anterior legislatura es van esfumar per art de màgia. Tot i això em trobo prou content de poder parlar d’aquests temes. La situació a la nostra comarca està assolint nivells molt preocupants. Esperem que algú jugui les cartes oportunes i abandoni aquest núvol de cotó fluix en què viu.
Article publicat el 19 de febrer del 2010 al Diari del Baix Penedès
Una reedició de la batalla de l'Aiun AlVendrell
dimecres, 17 de febrer del 2010
2010, un any igual o pitjor que el 2009
Contra els problemes socials, posem policia
Els secrets de les mútues de salut
dilluns, 15 de febrer del 2010
Catalunya necessita unes eleccions anticipades ja.
dissabte, 13 de febrer del 2010
"Camino" una peli que s'ha de veure per entrendre l'Opus
divendres, 12 de febrer del 2010
Un Carnaval gèlid amb moltes carrosses i comparses
Un 10 per la gent de Calafell que protesten pel Poum
dijous, 11 de febrer del 2010
L'Albert i la Maria Carme, un adéu agredolç
Article publicat al Diari del Baix Penedès el 12 de febrer del 2010
dimecres, 10 de febrer del 2010
Present i futur del Vendrell per un optimista
Tots pendents del nom dels 250 nens de l'exhibició infantil
Una de les coses que la gent comentava especialment quan la cosa ja semblava que s’acabava era que tot plegat es feia molt llarg. Va durar fins gairebé les 3 de la tarda una sèrie d’actes que per anar bé s’haurien d’haver acabat a les 2 del migdia. El fet que es donés a cada nen un diploma acreditant la seva participació en l’exhibició és una bona idea, però és fa pesat. Reconec que molts pares esperen la foto del fill recollint el diploma, però s’ha de buscar una cosa més àgil i més lleugera que no faci tan farragós cridar nen per nen ( a vegades amb brometa inclosa) a recollir el preuat document. EL mateix es va fer amb els participants dels Concurs de Mestres Xatonaires, però eren només 50 i la cosa va ser una mica més lleugera. Però amb els 250 que ja portàvem també es feia pesat. Pel que fa a l’exhibició de mestres xatonaires de cara a l’any que ve. La cosa va quedar una mica diluïda perquè durant tot el matí ja es va veure com es feia el xató i qui volia i va arribar a temps també el podia provar. S’ha de buscar alguna cosa, com abans s’havia fet amb castells o amb altres propostes per entretenir a la gent durant la darrera hora mentre el jurat tria els millors plats elaborats. Segurament la clau està al voltant del xató, però alguna cosa diferent. Potser un taller per aquelles persones que vénen a visitar-nos i volen veure com és fa. No ho sé queda un any per parlar-ne i l’any que ve serà una data esperem que diferent perquè les bodes de plata és un fet molt important. Esperem que ho sapiguem aprofitar. A més hi ha eleccions municipals i també ajuda.
Article publicat al Diari del Baix Penedès el 12 de febrer del 2010 (versió extesa)
El Vendrell esgota les 2.000 racions de xató posades a la venda
Sota l’omnipresència d’un sol esplèndid i una temperatura ideal la Xatonada del Vendrell va exhaurir les 2.000 racions de xató que es van posar a la venda en motiu d’aquesta festa gastronòmica. Això passava al voltant de les dues del migdia quan faltava quasi una hora perquè finalitzessin tots els actes organitzats. Varen ser força les persones que no van poder emportar-se per 7 euros aquest plat a casa per manca d’existències. L’any passat no es van poder vendre totes els plats per la climatologia adversa i enguany amb menys racions, però amb un dia fantàstic ha quedat curta. Aquest és un fet molt difícil de calcular i fins el darrer moment no se sap com s’aixecarà el dia, fet que al final de tot és el que marca el ritme de vendes. Una de les coses que va prenen força i que segurament en el futur tindrà més repercussió és l’empenta que les penyes de xatonaires estan agafant en aquesta cita especial. Ara per ara en tenim tres “Montserratinus”, “Barretinus” i la darrere que es va incorporar l’any passat amb mocador groc, els “Bufats”. La flamant guanyadora d’enguany, Angela Peribañéz no va poder recollir el premi per unes circumstàncies personals de malaltia familiar. Cosa que si va poder fer la seva filla Lídia Cugat que va comentar a la premsa que la seva mare ha participat des del primer any en aquest concurs i que ella és d’una família de “xatonaires”. Enguany també hi prenien part la Lídia i el seu germà. Els productes que han utilitzat són sempre “els de casa”. Per la seva banda, el seu pare Àngel Cugat, no fa gaires anys va aconseguir el primer premi. La premiada es va emportar 300 euros de premi i un viatge romàntic. Per la seva banda, l’Àngel enguany va prendre part en una nova iniciativa que va ser com una mena d’assaig general de la Xatonada del proper any on tot apunta a què per celebrar els primers 25 anys del Concurs de Mestres Xatonaires s’organitzarà un concurs entre totes aquelles persones que al llarg d’aquest quart de segle han guanyat alguna de les edicions, malauradament algun dels guanyadors ja no està entre nosaltres, com la primera guanyadora que va ser la Palmira Hivern
En aquesta mena de prova hi van prendre part 10 dels 25 guanyadors d’aquests darrers anys. Els 10 participants de diferents edicions van elaborar un plat que van mostrar al nombrós públic assistent que va omplir durant tot el matí la Rambla del Vendrell. En segon lloc ha guanyat la Griselda Solé i en tercer lloc el Jordi Urgell. Els tres darrers classificats van obtenir com a premi una xatonada en un restaurant del Vendrell. En quart lloc va quedar Encarna Jiménez, en 5è lloc Francisco Martí i el 6è lloc va ser per Maria Carme Rocias.
La Rambla del matí va estar molt animada amb les nombroses parades de la 17 edició de la Fira Alimentària, els diferents stands de les entitats i empreses que fan possible la Xatonada com la Cooperativa Agrícola del Vendrell, entre d’altres. A aquesta esperada cita del primer diumenge de febrer no hi van faltar una nova edició de la mostra de plaques de cava que va atraure molts curiosos al voltant de l’antiga biblioteca popular del Vendrell.
Un total de gairebé 250 nens es van presentar a la 23 edició de Xatonaires Infantils que va omplir de gom a gom la part final de la Rambla. Entre els participants es va sortejar una bicicleta.
Article publicat al Diari del Baix Penedès el 12 de febrer del 2010 (versió extesa)
dimarts, 9 de febrer del 2010
La majoria de gent no es disfressa per carnaval.
Els nous negocis dels centres oficials mèdics
dilluns, 8 de febrer del 2010
Els ajuntaments han d'agafare el toro per les banyes
diumenge, 7 de febrer del 2010
Up in the air, una peli molts prescindible
dissabte, 6 de febrer del 2010
Els Vendrellencs obligats a fer turisme
dijous, 4 de febrer del 2010
Els joves i els espais públics
A mesura que els nostres centres urbans van creixent irremeiablement es van tornant feréstecs per als sectors més joves de la nostra societat. Els llocs on abans jugaven a pilota es van convertint en places boniques però força inútils per fer alguna cosa més que passejar o seure a l’ombra d’un arbre. Per jugar a pilota o per fer alguna activitat social com un concert a l’aire lliure poden resultar un xic incòmodes. Un exemple clar el tenim en la vendrellenca Plaça de la Sardana (popularment la plaça del Puig), molt bonica però poca cosa més. Les principals víctimes d’aquesta evolució són els nens que ja no poden anar a jugar com feien abans. A l’igual que la classe dirigent dissenya el futur per als moments d’oci dels sectors més joves de la població, els nostres protagonistes també van cercant en el teixit urbà el seu lloc més idoni. No costa gaire veure en alguns punts concrets de qualsevol localitat grups de joves reunits al voltant un espai cobert o d’un simple banc. Els més petits potser portaran les seves pilotes i bicicletes. A mesura que es fan grans cada més gran vas veient motocicletes i altres elements que tots coneixem.
Publicat el dia 5 de febrer al Diari del Baix Penedès