Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 6 de juny del 2018

Externalitzem l’alcaldia?





Poc a poc els consistoris estan acostumats a externalitzar els seus serveis a través de concursos i licitacions perquè alguna empresa se’n faci càrrec de gestionar un servei o subministrar materials.
Alguns partits aposten perquè aquests serveis no marxin mai del consistori i es portin a terme per treballadors municipals, però altres formacions que es fan anomenar d’esquerres o de dretes, una presumpta diferència que no té cap rellevància a l’hora de  la veritat. En aquest tema també es toquen les puntes si és que realment hi ha contrastos. Perquè tal com està el panorama polític actual al final s’ha vist la base dels grans partits i les grans oposicions que són massa coincidents en molts aspectes sospitosos.
Hi ha serveis com poden ser el subministrament d’aigua, la recollida d’escombraries que en casos de municipis petits, sense recursos es pot arribar a justificar la seva externalització. Tenim un invent a Catalunya de l’època del Jordi Pujol que va crear per contrarestar les Diputacions que podria servir per compartir aquests serveis més importants  a nivell comarcal i més enllà d’aquestes divisions territorials. En aquesta tasca tots en podrien sortir beneficiats perquè els guanys podrien repercutir directament entre els administrats i no pas com ara que poden acabar a l’Ibex 35.
Realment als nostres polítics cada dia els interessa menys el seu poble. La seva finalitat és anar traspassant serveis perquè alguna empresa forana se’n faci càrrec i com menys competències reals, molt millor. Ja tenim els plenaris als mitjans de comunicació perquè la gent estiguin entretinguts. Si de tant en tant aprovem alguna moció per anar tenint ocupats els titulars dels mitjans de comunicació molt millor. Si després és realitza o no ja és una cosa que no té la mínima importància, però ja ha sortit a la llum pública.
Alguns consistoris controlen que tots aquests serveis es realitzin segons el contracte entre les dues parts. Llavors pots veure com a vegades quan l’empresa adjudicatària marxa una mica del camí correcte, rep algun tipus de sanció de l’altra part i torna a la bona senda, però altres cops això no passa mai. Aquestes multinacionals en alguns casos poden tenir molt més poder que el consistori pertinent arribant a un punt que els pot servir de financera per tirar endavant projectes públics que algun dia haurande retornar  a l’empresa concessionària amb interessos, però això ja serà a la propera legislatura
Avui en dia trobo una aberració que un municipi com el Vendrell externalitzi el servei de nòmines de més de 400 treballadors del consistori. El Vendrell ha d’entrar al segle XXI per la porta que es mereix reorganitzant el servei i buscant un programari que doni resposta a les noves demandes i no pas com vol fer que es sortir per la porta falsa i anar a cercar una empresa que se’n carregui. Evidentment en els primers anys si el cost l’assumeix el consistori és molt més alt que no pas que ho passi a alguna consultoria especialitzada que pot estar ubicada en qualsevol lloc. Si al final tot depèn d’empreses foranes la tasca dels regidors de torn només serà revisar contractes perquè ens haurem quedat sense competències reals i dependrem d’altres concessionàries que portaran a terme aquestes funcions segons conveni signat.
Un cop acabi el contracte és molt difícil tornar a recuperar el servei perquè els consistoris, aquest en especial, no tenen gaires recursos per recuperar serveis que ja han tocat el dos de la casa. A més, tota la nova normativa i variacions que vagin sorgint anirà a càrrec de la nova concessionària. El consistori molt possiblement segons es redacti només s’encarregarà de passar informació perquè l’empresa adjudicatària faci la seva feina. Haurem perdut potser per sempre un altre servei bàsic d’un ajuntament com el de qualsevol empresa, però en un d’aquestes característiques és molt trist que es faci realitat aquest pas fora de la casa. Evidentment el paper ho aguanta tot i a la vinya del senyor es poden fer informes de tots els sentits i més quan predominen els interins sense plaça fixa. Posats a estalviar i millorar els recursos humans i tècnics potser que s’externalitzi l’alcaldia i els polítics amb ella.  Aquests només haurien de fer  el paper d’orgue assessor d’un gerent que porti la gestió global del municipi dins una empresa dedicada a la gestió pública. Els actuals polítics amb un parell de reunions l’any per marcar les grans línies de govern que costarien a la tresoreria municipal un preu molt inferior a l’actual . Aquests especialistes en gerència global municipal ens podrien oferir en la seva oferta la implantació d’alguna multinacional a la zona  per donar feina a molts veïns. Si no complissin els seus pactes, doncs una altra proposta i anar fent fins trobar el millor per a tothom. Crec que tots en sortiríem beneficiats. Altres ens podrien  seduir  amb una universitat tecnològica per donar vida als nostres joves. Segurament hi guanyaríem més que no pas externaltizin les nòmines que segurament  ja no veurem més en el consistori a no sé que es produeixin canvis molt radicals lluny de la normalitat.