Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 21 de juliol del 2020

El Baix Penedès, una proposta turística global





Enguany amb la pandèmia estem veient com el Consell Comarcal del Baix Penedès s’ha afanyat a tirar endavant una campanya per promocionar la nostra comarca en general i alguns municipis més grans en particular que també han invertit en aquests vídeos.
Tal com està el patí no crec que vinguin gaires persones d’altres països a visitar els nostres encants. Llavors el que ens toca és fomentar el turisme de proximitat, una mica com passava a la dècada dels 60 i 70 del segle passat quan el viatge de nuvis en el millor dels cassos era a Mallorca.
Un cop més hem buscat algunes imatges dels nostres racons més emblemàtics i pintorescs perquè la gent ens conegui i al final aposti per venir a casa nostra a gaudir de les vacances o en el pitjor dels casos d’una escapadeta.
En aquesta bonica comarca ens falta trobar un punt de gestió de tot aquest potencial turístic que tenim. Un lloc on puguis adreçar-te i et posin a la teva disposició des del transport des de l’Estació de l’AVE del Camp de Tarragona, fins al lloguer de bicicletes per una sortida vespertina, passant per un sopar en un lloc diferent com pot ser una masia peculiar de l’interior de la comarca.
Falta que hi hagi una estructura que sigui capaç de coordinar una mica tot això que tenim a casa nostra. Cada administració fa la seva guerra particular en aquest camp. Hi ha d’haver una unió i aconseguir fer una marca amb la seva oferta. Primer de tot ja hem de començar a saber quina és la nostra identitat si apostem pel Camp de Tarragona o pel Penedès. A quina carta juguem preferentment?  A partir d’aquí inclús es podien compartir paquets amb altres localitats d’altres comarques veïnes com Vilafranca o Altafulla i oferir una proposta conjunta.
Tots aquests vídeos estan molt bé, però és com si et mostren estampes de les diferents habitacions d’una casa. Ara només falta que algú sigui capaç de recollir tots els encants en una proposta temptadora i comercial arreu tenint en compte quins són els nostres principals clients turístics i els nostres punts forts.
Per una persona que vingui de fora a visitar-nos no cal que distingeixi clarament si està a Calafell, el Vendrell o Roda de Barà. La gràcia és que tingui una proposta unificada que li permeti gaudir d’alguns dels punts d’interès d’aquestes localitats. Si no portem a terme aquesta recerca identitària al final acabem sent una part de la zona metropolitana de Barcelona o de Salou o Cambrils que els turistes aprofitaran per venir un dia per fer una visita ràpida i tornaran  al seu hotel per dormir i demà serà un altre dia.
Tenir uns tresors en el teu territori està molt bé, però si el vols vendre o donar a conèixer has de fer una política apropiada per donar fer temptador i accessible aquest producte comercial a la societat. Si es fa una difusió per terra, mar i aire doncs pots aconseguir força visites, però aquest producte ha de tenir una entitat, personalitat i s’ha d’adaptar a diferents gustos.
Fins ara la gent venia aquí perquè era més econòmic que no pas Salou i Cambrils o Sitges. Alguns també han preferit les nostres contrades per la seva tranquil·litat i les seves bones comunicacions amb les principals ciutats. Ara ens toca ubicar la comarca dins l’engranatge turístic del Principat.
De moment cada municipi i cada hotel doncs fa la seva política particular i falta aquesta cohesió global per poder arribar més lluny. Ja tenim un primer pas que potser aquest anuncis, però potser no cal que en fem tres o quatre. Potser millor que en fem un per tota la comarca i que reflecteixi el bo o millor. També es pot treballar per clients potencials i crear un parell o tres de promocions dirigits a  aquelles franges  que més s’adapten als nostres perfils.
A partir d’aquesta unió es poden fer anuncis en mitjans de comunicació dels principals llocs d’origen dels nostres turistes o fer actes puntuals en aquestes localitats per donar a conèixer la nostra riquesa, però sempre amb una identitat prou clara. No com ara que cada administració va a la seva que aquest és l’estil de la comarca i costarà de superar perquè entre el Penedès, Camp de Tarragona i Costa Daurada ja no sabem on som.