Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

diumenge, 26 de juliol del 2020

Una festa major del Vendrell veritablement única




Estem en plena festa major del Vendrell que enguany pot passar totalment desapercebuda per la majoria de gent per les circumstàncies de pandèmia que estem vivint. Aquí com en altres llocs si no vas a buscar els actes que es portem a terme reals i virtuals pots conviure amb ella i no assabentar-te. En altres edicions el castell de foc o l’encesa del campanar eren alguns dels actes que es podien veure des de fora el terme municipal i si per algun motiu passaves en cotxe o en tren per la vila i et trobaves algun esdeveniment festiu podries deduir que era Santa Anna. Enguany els pocs actes que es fan són testimonials més que una altra cosa, posant la televisió local com una eina bàsica per seguir com evoluciona aquesta festa major confinada.
Hem arribat fins aquí després de començar el principi de la cursa d’una manera normal amb la presentació el dia del Gos de la festa major del 2019  dels sis nous administradors que tenien la tasca d’organitzar un dels actes principals de la programació anual del Vendrell. Tot va anar més o menys normal fins que al ple de gener es va aprovar l’elaboració d’un reglament de festa major participat i de consens perquè l’actual no es va aprovar correctament. Des d’aquest moment els administradors van quedar com una figura provisional fins que entres en vigència la nova normativa. Després al març va venir la pandèmia i alguns ajuntaments s’anaven posicionant sobre si es faria alguna cosa o no. Altres com el cas del Vendrell van sortir per la tangent dient que la festa major es faria seguint els protocols de seguretat i normativa vigent. Evidentment la cosa estava clara, però no es van mullar i van anunciar el que havia de ser evident.
El proper capítol és quan faltava un mes per Santa Anna els sis administradors van dimitir en grup per manca de suport de l’ajuntament. Llavors la responsabilitat d’aquest era organitzar la festa major, però en cap moment d’una manera clara van apuntar per on anirien les coses. Tot just el tercer dilluns de juliol, just abans de Santa Anna per les xarxes comença a córrer el programa de festa major del 2020.
Aquesta és una proposta de mínims que després del que s’ha dit i tot el misteri al voltant d’aquesta festa tradicional ha deixat amb mal regust de boques moltes persones. Si  a l’abril o al maig els administradors i responsables polítics de la festa haguessin dit, senyors enguany suspenem la festa major pels motius que tots sabeu, doncs no passa res.  A més els diners d’enguany aniran destinats a  finalitats socials i econòmiques per millorar la vila. Es treballa amb el que tenim contractat enguany per al proper 2021 si la situació ho permet i no passa res. Cau alguna missa per la televisió i algun acte simbòlic com el que s’ha programat  ara i tothom queda com uns reis.
Després que les entitats representants del cultura popular i del foc locals ja apostessin per no actuar en aquesta festa major doncs aprofites la negativa i ho recondueixes amb seny tot per a temps millor.
Al final, una setmana abans del gran dia veus el programa i se’t cau la il·lusió que t’havies creat als peus penses doncs per arribar aquí no calia tanta història i la dimissió d’aquests administradors que des del primer dia que varen ser nomenats han treballat amb molta energia i coratge per la festa major del 2020 amb els reptes que han anat sorgint els darrers mesos han anat adaptant la festa als diferents protocols que han anat sorgint en els darrers mesos amb la incertesa que comportava. Una feina ingent que se n’ha anat en orris per una falta d’acció política que havia saber gestionar aquesta nova realitat amb marge de maniobra per a totes les persones implicades en aquests contractes que havien de fer possible aquesta festa. Els administradors no cobren un cèntim per la seva feina, però juguen amb molts diners i la feina de moltes persones que mereixen un respecte perquè ells s’hi guanyen la vida amb tot això i la situació en aquest sector ja es prou precària. El lema de la festa major d’enguany era “Única” veritablement esperem que ho sigui.