Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 24 de juliol del 2020

La importància de l’home del temps




Abans el Consell Comarcal del Baix Penedès tenia un servei molt interessant com era l’home del temps. En Josep Soriano ens informava de les temperatures, anticiclons, borrasques, previsions i estat de la mar. Era un servei que va durar fins que aquest bon home  va estar al peu del canó, quan va deixar el seu lloc doncs devien reconvertir la seva plaça com moltes administracions fan, llavors va desaparèixer aquesta tasca de les funcions més mediàtiques d’aquesta entitat comarcal
També servia quan passava per fer informes que demanaven les assegurances quan el vent trencava alguna tendal o la pluja inundava algun baix.
Avui en dia en general el temps ha anat assolint un paper cada dia més rellevant en la informació general. Cada dia la gent obvia més la informació normal i aposta per saber quin dia farà demà. Crec que aquest servei s’hauria de reactivar per tenir informada a la comarca i els seus veïns. Abans sembla que aquesta informació només era útil per pagesos i pescadors, però avui en dia la meteorologia és cabdal per moltes coses i cada dia aporta nous camins per descobrir, com és el cas de la contaminació tal com s’està demostrant cada dia més la seva rellevància en la nostra salut. En el fons no som més que humans racionals.
Sembla que cada dia el temps va perdent la seva presumpta normalitat que ens tenia acostumats. A part de la terminologia que a vegades s’exagera per donar més rellevància al contingut, també és veritat que en els darrers anys no podem obviar el canvi climàtic que de mica en mica es va manifestant al nostre voltant amb temperatures més extremes i fenòmens més radicals. L’home del temps en aquells temps era un dels espais més esperats pels clàssics que encara escoltem la ràdio tot i que la televisió local del Vendrell encara manté aquest servei, però no ofereix el servei que durant molts anys va fer el Consell Comarcal del Baix Penedès en aquest camp.