Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 14 de setembre del 2007

El Consell Comarcal només dedica un 1%

El Consell Comarcal ha conservat un seguit de peculiaritats: una entitat pública amb 20 anys amb el mateix president i el mateix gerent que no havien canviat durant aquestes dues dècades. Aquests són els dos principals pilars: el polític i l’executiu, que porten tot el pes del seu funcionament i de la seva façana externa
Després de les passades eleccions municipals s’ha arribat a un curiós pacte de forces presumptament d’esquerra amb el partit del tàndem Parera –Romero que ves per on passava per allí. Aquesta parella també es va afegir al carro, encara que a un dels dos membres de la parella semblava, que en un primer moment, no li feia gaire gràcia. El dia de la roda de premsa de la presentació d’aquesta majoria de progrés va organitzar un petit malentès, però la corrent ha tornat a la seva llera i la cosa sembla que de moment ha tirat endavant. ERC s’encarrega de la gerència, PSC de la presidència i sembla que algun destacat membre de l’ADMC de Calafell també tindrà la seva quota de poder en aquesta taula de tres potes que ha apartat al Benet Jané d’aquests 20 anys de govern continuat.
El Consell Comarcal és una obra de bones intencions, però amb poc de poder i menys pressupost que el Govern de CiU va crear una mica per fer front a les Diputacions. Tot i aquest marc poc envejable que li atorga un poder força limitat s’encarrega d’algunes tasques que tot i que es podrien traspassar a una altra entitat municipal són el signes inequívocs de la seva identitat. De cara al ciutadà li són útils una mica per justificar la raó final de la seva existència. És conegut mediàticament per les previsions meteorològiques dels responsables d’aquest servei. La informació meteorològica és una de les grans estrelles de l’actualitat a casa nostra. Per moltes persones el temps genera una expectació més que considerable entre la majoria de la població, especialment davant alguns aconteixements. Recordem les darreres setmanes amb l’ajornament del Fora Stocks al Vendrell.
L’altre gran estrella del Consell Comarcal és la oficina del consumidor. Cada dia són més els usuaris que s’acosten a aquest servei per presentar els seus problemes com a consumidors i a veure si els poden donar una solució. Em consta que el Consell Esportiu també té una solera reconeguda al llarg dels anys a l’igual que l’oficina dedicada a la joventut on pots obtenir els diferents carnets i informació per viatges, beques i altres aspectes vinculats a aquest vessant de l’oci. Una dels departaments que sempre ha realitzat una tasca encomiable encara que molts cops no ha tingut la difusió que és mereixia és el servei de català que ha treballat molt i amb les idees clares en aquest àmbit comarcal. No em vull deixar tampoc d’esmentar el reconegut paper portat a terme pel departament de serveis socials arreu de la comarca. Segurament hi ha més persones amb més responsabilitats que ara per ara desconec per diferents raons. Per les meves circumstàncies personals, només he tingut relació més o menys puntual amb les esmentades.
Una de les característiques que defineixen els polítics de casa nostra és l’ambigüitat o simplement la demora sine die amb que tracten certs temes d’interès general. Seria interessant saber quina serà la seva postura global sobre el CIM? Ara pactem i després ja en parlarem abans que els dolents de l’oposició ens prenguin els seients.. S’han dit això i no volen apuntar cap intenció clara. ¿Quin és el futur del Consorci Universitari Baix Penedès? Abaratiran els preus de la matrícula? ¿Es podrà aguantar molt de temps en aquest impasse que ni es potencia ni desapareix aquest centre? Ho he intentat, però us prometo que encara no he entès dos aspectes del Consell Comarcal. La primera és que comparteixi seu amb unes dependències de l’Ajuntament del Vendrell. I el més curiós del cas és que aquesta zona compartida sigui la sala de plens que és una cosa puntual i que en el millor dels casos se celebren un cop cada mes. Ja m’imagino al pobre secretari carpetes amunt i carpetes avall quan hi ha ple. És com una parella malavinguda que han de compartir pis perquè no tenen alternativa. L’altra cosa amb que ha tornat a caure aquest coalició tribanda és que el seu president comparteixi el càrrec amb el d’alcalde del municipi i només hi dediqui un 15%. Un president que dedica un 1% per municipi excepte a la capital que li atorga un 2%. Crec que als 14 municipis a la comarca hi ha molts candidats que hi podrien dedicar més hores i no haver de compartir la feina amb una de les alcaldies que requereix més dedicació de la comarca. La comarca necessita la seva veu pròpia lluny de l’eterna i estèril rivalitat política Calafell Vendrell que marca massa aquest nomenament polític.
Publicat al Diari del Baix Penedès el 14 de setembre de 2007