Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 2 de juny del 2015

En les eleccions on es va acabar amb el vot útil


A vegades va bé recordar. Al voltant del 10 de gener passat vaig publicar un article titulat  « @somelsdesempre versus @somelsnous » que anava una mica sobre la casta política i els qui han estat exclosos dels seus privilegis. Ara 6 mesos després ens hem donat compte que el resultat de les eleccions municipals en alguns casos ha donat resultats sorprenents, almenys força imprevisibles que demostra una mica tot això. En un municipi com el Vendrell que de 9 llistes presentades, 8 tinguin representació amb més d’un regidor és una cosa insòlita. Un fenomen que també ha passat a Calafell i a Cunit, però no amb tanta intensitat i picardia com al Vendrell. Dins aquest crisol de partits i líders la gràcia  és que hi ha moltes combinacions gairebé impossibles per aconseguir una majoria estable com imploraven alguns polítics abans de les eleccions. Això ve agreujat perquè a finals de setembre tenim una nova cita amb les urnes per escollir el president de la Generalitat  i al cap d’uns mesets doncs a la presidència del Govern de Madrid.
Organitzar aquest guirigall perquè funcioni un parell o tres d’anys amb un cert ordre i coherència representa una gran tasca que bé mereix un monument en un lloc ben cèntric de la vila. Les coses positives que tenim és que el pla d’ajust no deixa marge de maniobra per a moltes coses fora de les coses bàsiques i què el pressupost del proper any encara podem estar uns mesets per aprovar-lo. Fins el Nadal podem anar fent cosetes sense gaire transcendència per donar una mica de contingut als plens i no es facin tan avorrits. Llavors amb les ordenances ja hi podem posar una mica d’atenció.  En el pressupost ho acabem d’arreglar una mica entre tots. Però podem anar tirant mig any perfectament amb petits detalls de la vida sense més transcendència.
Hi ha diverses opcions per fer realitat la voluntat dels votants: la primera és que el partit majoritari formi govern i la resta de formacions vagin votant segons criteris de programa. No s’hi val fer d’oposició i votar tot en contra. S’ha d’actuar amb seny i coherència amb uns ideals globals i pel bé de la ciutadania. Llavors en els moments claus doncs entre tots buscar una solució que aporti majories puntuals que permetin tirar endavant. Això és el que han dit els votants del Vendrell i s’ha de fer cas, sinó hi poden haver conseqüències greus No hi ha gaire alternativa. En el fons la política del dia a dia no es tan diferent entre un de dretes i d’esquerres. Les propostes que surtin de mare ja per simple majoria ja cauran del sedàs i no tindran més transcendència. Aquesta seria una manera transparent de política on les coses més importants passin pel plenari i per la junta de govern, només el dia a dia sense més transcendència.
Una altra opció vàlida és agafar els 8 partits o almenys 7 perquè n’hi ha un que aixeca una especial sensibilitat per part de la resta i fer una mena de govern d’unitat. Un equip que reunís tot o quasi tot el resultat de a voluntat popular i cada partit adoptes unes regidories amb uns regidors. No vull dir ni molt menys que hi hagi 21 regidories amb cartera de govern. Això seria una bajanada, però segons la representació política entre tots fer com a molt unes 9 ó 10 regidories i cada partit en portes una o dues amb el regidor. La resta de càrrecs electes doncs sense cartera i donant suport al seu company. Així tots s’implicarien en un projecte unitari que necessita el Vendrell. Aquestes eleccions han demostrat que no hi ha ni el vot útil, ni bons, ni dolents. Simplement hi ha moltes i variades tendències i entre tots ens hem d’entendre perquè tothom hi té el seu lloc. Amb un alcalde que hauria de ser el de la llista més votada podríem passar pefectament els propers 4 anys i tot arreglat. No cal fer el numeret a la meitat de la legislatura
S’ha de treballar pel poble que ja toca amb renovació i experiència amb gent jove i gent amb més canes, amb homes i dones, amb gent del poble i dels barris marítims i de les urbanitzacions, amb gent amb diners i gent que no sap que posar-se a la boca, gent amb estudis i i gent analfabeta, gent que siguin vendrellencs de tota la vida i gent que fa quatre dies que té una casa perduda a l’Oasis. Aquest és el Vendrell que hem de fer entre tots i ho podem fer. Això és el que vol la gent que ha anat a votar. Les majories absolutes ja formen part de la història. Tots hem après que encara que et gastis una fortuna en una campanya electoral pots treure igual de regidors que qui ha invertit menys diners. Saps que tothom és igual d’important. Cada dia els vendrellencs de primera i de segona estan més propers i amb aquests resultats a la mà ha estat prou clar que som un poble amb forma de ciutat, però no ens toca més pebrots que entendre’ns pel bé de tots plegats i trencar les barreres que hi puguin haver per crear un municipi que entri definitivament al segle XXI com es mereix i deixi d’estar en els pitjors llocs d’alguns estudis econòmics, culturals entre d’altres. No és feina de quatre anys sinó el punt d’inflexió que hem d’agafar per començar a arreglar tot el que tenim aquí. Article publicat al Diari del Baix Penedès, Eix Diari, Baix Penedès Diari a partir del 26 de maig del 2015