Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 26 d’agost del 2015

El Ball de Sant Bartomeu d'Albinyana, el batec d'un poble


Un dels actes centrals de la Festa Major d'Albinyana va tenir lloc el passat dilluns dia 24 a les 22 hores a la plaça Major. Per quarta vegada es va tornar a representar el ball de Sant Bartomeu al davant de la rectoria amb una plaça plena de gom a gom, però potser amb un xic menys de gent que en altres edicions. Era dilluns i ja no era una estrena, però feia goig veure la plaça principal del municipi. Entre els actors es van veure algunes cares noves i altres repetien alguns papers que des de que va començar han portat a terme. El muntatge va durar tres quarts d'hora i com passa a Albinyana va començar puntual i va acabar quan tocaven els tres quarts del campanar. 
Es nota que al municipi hi ha una tradició teatral i altres muntatges com Pàgines de Passió perquè els actors tenen aquell toc que diferència la realitat i la ficció i també és una de les gràcies de la seva directora la Sílvia Basseda que porta molts anys en aquest món de sobre l'escenari. 
Vaig trobar encertats els moviments sobre l'escenari tot i que algun cop es veia algú que semblava que dubtava es va portar tot molt encertat amb molt bona interpretació per part de tots els personatges que li van donar l'energia i la força del seu paper. Fa goig veure un poble on has nascut i viscut durant força anys portar a terme aquest tipus de muntatges perquè a part de la gent que hi ha sobre la tarima s'ha de tenir en compte la ingent tasca que fan els responsables dels vestuaris, perruqueria i altres elements que també formen una peça clau de tot plegat com la coral del municipi i els joves grallers de la localitat que han reintroduït aquest instrument tan nostrat dins les festes més importants del municipi. Enhorabona a tots plegats i un cop més quan veig tot el muntatge crec que és un homenatge que li fem al sr. Manel Bofarull i a la seva tasca de traducció, adaptació i a la composició dels goigs que es canten durant l'espectacle. Un cita que es porta a terme cada cinc anys i que marca una mica el batec d'un poble. Uns hi són, altres ja no. Uns pentinen cabells blancs, altres  s'han de conformar amb les canes. Aquesta és al vida i enhorabona a tots els qui ho heu fet possible des de dalt, des de baix, des de darrera i com no, des de davant gaudint d'aquest ball que era una de les poques propostes diferents que tenien els nostres rebesavis al llarg de l'any en un poble on encara s'havien d'inventar moltes coses que sembla que les tinguem des de sempre. Ens veiem el 24 d'agost del 2020, el poble d'Albinyana tornarà a ser el protagonista.