Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 21 d’agost del 2015

Una excusa ideal per venir a Albinyana

El municipi d’Albinyana de la comarca del Baix Penedès celebra aquest proper cap de setmana la seva festa major en honor a Sant Bartomeu. La veritat és que ja fa dies que aquest ambient distès i optimista es respira al poble, però ara és el dia gran. Aquest és una de tantes localitats que arran del creixement urbanístic dels anys 60 i 70 ha tingut que dotar a cada urbanització la seva pròpia festa major per donar caliu a aquests nous veïns vinguts de la zona metropolitana de Barcelona, majoritàriament. Resulta que des de la festa major petita en honor a la Mare de Déu del Carme gairebé cada cap de setmana tenim una programació d’actes per donar alegria i xerinol·la a tothom. La següent setmana serà el torn de la barriada de les Peces que s’encarrega de tancar aquest període festiu.
Un dels actes principals de la festa major d’Albinyana d’enguany és la representació del Ball Parlat de Sant Bartomeu. Un esdeveniment que tindrà lloc el dia 24, diada del sant, a la plaça Major del municipi. Aquest ball d’inspiració religiosa pel que sembla que es va deixar de ballar a mitjans del segle XIX. Al cap d’un segle es va tornar a intentar tirar endavant, però la proposta no va prosperar. Caldria esperar una miqueta més.
Un dels esdeveniments més rellevants de la història recent del municipi va ser la celebració del seu mil·lenari l’any 2010 amb un seguit d’actes que van marcar aquesta data tan assenyalada en la història del municipi. Un dels puntals de les celebracions va ser l’estrena del Ball Parlat de Sant Bartomeu. Una proposta que va omplir la plaça Major de gom a gom de persones que no es volien perdre aquesta fita històrica. L’any següent es va repetir en el mateix marc. Llavors els membres que fan possible aquesta recreació van votar democràticament que es faria cada cinc anys. Els anys acabats en zero i en cinc. Enguany toca. Des de després de Setmana Santa que assagen periòdicament per tornar aquest dilluns a reviure l’expressivitat popular del segle XIX. En aquella època no teníem superherois made in USA. Llavors la gent s’havien d’inspirar en les sagrades escriptures per extreure models de comportament humà. Cal remarcar que en el tram final del text hi ha el personatge del Dimoni que aporta uns versats més satírics adaptats una mica a l’actualitat de la localitat i de la comarca. És la part més propera de la representació i la que fa aparèixer més d’un somriure. És en aquest moment que es passava el plateret per recollir la voluntat popular.
La gràcia de tot plegat ve refermada perquè en aquest acte s’hi apleguen altres entitats locals com els Grallers de la Cresta de la canya i el Cor de la Passió. No oblidem pas la resta de persones responsables del vestuari, maquillatge, entre d’altres tasques que fan possible aquesta representació a l’aire lliure.
Albinyana en el darrers anys ha viscut petits canvis. Durant uns mesos d’aquests darrers anys la localitat no tenia cap restaurant obert al públic, però sembla que la cosa s’ha arreglat una mica. Efectes de la crisi en un any en què el parc temàtic que fa més de 40 anys que dóna vida al poble s’ha quedat sense animals. Poc a poc han anat marxant a altres recintes per la inviabilitat de la seva situació.
En les darrers eleccions municipals també es va veure un fet curiós que no havia passat d’ençà que tenim entre nosaltres aquest sistema que es fa anomenar democràcia després que el ·”Cisquet” ens abandonés. Ara hi ha tres partits al consistori. La parella de sempre Nin –Sequera i un jove Mercader que ha entrat amb ganes noves dins una nova formació ERC que està agafant empenta al territori. Ara pel 27 de setembre tot quedarà diluït dins la mateixa llista electoral.
Albinyana ha vist recentment renovat la seva connexió amb Valls i El Vendrell gràcies a la renovació de la gran majoria C-51 encara que algun pagès expropiat no n’hagi vist ni cinc. És un municipi que encara té assignatures pendents com l’accés a la Canal per fora del nucli. Albinyana és una de les localitats del Baix Penedès on més cara és la taxa d’escombraries, 180 anuals quan en altres llocs de la comarca es paga al voltant de la meitat. Són coses que no acabo d’entendre, la veritat. Ho podem intuir si mirem el deute del municipi a finals del 2014 de 1.504.000 euros, però no res comparat amb el Montmell que puja a l’escandalosa xifra de 2.826.000 euros. Val més prevenir que curar. Ara tindrem nou CAP pel municipi i Centre de dia a les Peces. No està gens malament perquè si estem endeutats almenys que es noti en alguna cosa. Molt bona festa major. Ens veiem el proper dilluns a la pl. Major a les 22 hores. Article publicat a partir del dia 18 d'agost a Eixdiari, Baix Penedès Diari i Diari del Baix Penedès.