Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 8 d’abril del 2016

Una televisió comarcal pagada pels vendrellencs?

Aprofitem que ara hi ha un gran pacte de govern al Consell Comarcal i podem fer una televisió conjunta com Déu mana. De moment només n’hi ha al Vendrell, però a Calafell ja fa anys que enregistren imatges dels diferents actes i després es poden veure a la xarxa. Ara han inventat el Canal Calafell, una web amb diferents reportatges televisius i que la gent els pot veure quan li vagi de gust i no cal seguir la programació fil per randa. Aquesta és la televisió del futur. A banda, ara que han reformat la sala, ara també passen els plenaris per “streaming”.  Ja estan allí, el que els hi falta es tenir un canal que emeti per la petita pantalla, però tampoc és una cosa imprescindible segons apunten els nous temps en la nostra societat.
La broma de la televisió del Vendrell ens costa cada any més de 600.000 euros de les nostres butxaques, més de 100 milions de les antigues pessetes una quantitat a tenir en compte en els temps que corren, però que és bàsica per a les noves tendències de la política basada fonamentalment en titulars i rodes de premsa i mai més es va saber res. Sinó hi hagués aquesta mitjà de comunicació més d’una roda de premsa es quedaria sense cap periodista que la cobrís. Ara entre tots paguem un joc d’imatge al servei dels polítics d’aquí i d’allà que no és pas gens barat.
Jo sóc dels que creuen que ni la ràdio ni la televisió està prou aprofitada, però vist la trajectòria dels darrers temps i en especial darrers mesos quan des dels mitjans locals s’han cobert molts actes del Consell Comarcal i d’altres localitats del Baix Penedès, potser que ens ho plantegem seriosament. La solució seria que tots el municipis de la comarca aportessin alguna part al pressupost de la televisió local segons les seves possibilitats i ocupació de pantalla. Hi ha municipis que potser tenen una notícia interessant al mes doncs estaria bé que també en pogués gaudir tota la comarca. Segurament algun cop ja es fa però aquí al Vendrell anem de Germanetes de la Caritat i ens hem de pagar nosaltres els nostres vicis mediàtics d’altres de la zona. Agafem el brau per les banyes i arreglem una cosa que ja fa dies que es fa i que està prou bé, però que l’Ajuntament del Vendrell pugui destinar aquests diners que haurien d’aportar altres administracions locals a altres esdeveniments de la localitat que prou falta que fa. Altres ràdios de la comarca podrien elaborar també material per aquesta televisió comarcal. Tot seria una mica més ric. Tots hi guanyaríem.
Hi havia una vegada un invent polític que s’anomenava Consorci Universitari del Baix Penedès que volia dotar d’una universitat a la comarca, però com acostuma a passar amb aquest excés de solidaritat de la nostra comarca se’n va anar a l’aigua i ara està present però com una cosa simbòlica. Va haver de venir La Universitat Rovira i Virgili  i plantar-se en aquest espai perquè la cosa funcionés.
El mateix passa amb les ràdios, tot i que ja es fa en algun cas casos, en comptes de connectar amb les emissores genèriques millor que es compartissin programes de diferents localitats perquè seria una manera de difondre el que es nostre i no caure en la facilitat de sentir els de sempre que ja podem escoltar perfectament en altres punts del dial.
En aquesta iniciativa tots hi guanyaríem perquè tindríem un mitjà molt més potent que ara i podríem conèixer en un mateix canal tot el que passa a la comarca. Els baixpenedesencs precisament no som d’aquests que estem tot el dia al nostre poble. Per un seguit de coses que tothom coneix, ens movem força d’una localitat a l’altre perquè molts cops en la localitat veïna trobes les mancances de la teva.
Avui en dia sortir una mica a la petita pantalla dient coses boniques està prou bé, però si d’aquest acte se n’abusa pots crear l’efecte contrari. La gent quan et vegi fàcilment recorrerà al comandament a distància per buscar alternatives a la  història de sempre amb el mateix somriure. Com més varietat hi hagi es poden captar nous espectadors i així donant més força al mitja. A veure si ara els municipis de la comarca es poden d’acord i la Tele del Vendrell deixa de fer la seva obra benèfica comarcal com fa anys que està fent.