Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 6 d’agost del 2008

Turquia, una aventura molt temptadora




La dona i jo hem estat una setmana a Turquia en un viatge organitzat. La cosa la vam preparar una mica tard, però tot i això encara vam trobar una bona oferta. Jo com arabista sempre m'han agradat els països àrabs, però clar Turquia era una mica diferent i no sabia el que em trobaria. Ens hem trobat un país modern. La versió moderna dels socs àrabs el podem trobar perfectament al Gran Basar, una cosa per turistes on els grans operadors ja intenten cada dia parar l'autobús de la ruta diària perquè els turistes fem les compres allí. És tipus Tunis o Marroc, però molt més occidentalitzat. També s'ha de regatejar, però arriba un punt, quan ofereixes un preu molt baix, que se senten ferits i passen de tu. En tot el país es pot pagar en lires turques o en euros. El canvi més o menys correspon a dos lires un euro, però el canvi real no és aquest ( 1 euro equival a 1,94 lires), però llavors has d'anar fent pel que t'interessa més i portar les dues monedes a sobre. Si surts de les rutes turístiques si que suposo que no t'admeten els euros, però si vas en circuit estàs com a casa.
Els preus no són tan diferents aquí. En llocs turístics podies comprar per una lira dos botellins d'aigua, en altres llocs no tan comercials amb el mateix preu te'n donaven 4.
El país és força segur. Hi ha força gent que enten el bàsic d'anglès i la veritat és que si no saben alguna cosa s'hi esforcen. El turisme és negoci i això ho tenen molt clar.
Feia calor sobretot a Efeso, però quan hem arribat aquí hem notat més calor. És l'ona de calor que ens esperava aquí.
Estambul o la Capadocia estan preparat perquè hi puguis anar perfectament per tu sol. Està tot preparat pel turisme, però anar en viatges interns sense organitzar des d'aquí suposo que la cosa deu costar una mica més perquè el nivell d'anglès de la gent de fora dels circuits turístics no és molt elevat, però la veritat és que et fas entendre.
Les coses que no es poden perdre primer de tot és el viatge en globus per 150 euros pots volar sobre la Capadocia. Això potser és el més interessant de tot. A mi em va agradar molt el passeig pel Bósforo que et permet veure com vivien la gent important de l'imperi otomà amb els seus palauets a ambdos costats d'aquest estret de 36 quilòmetres que separar el Mar Màrmara del Mar Negre.
Us ho aconsello de veritat. No és un viatge car. Tampoc és barat com pot ser Tunis, però realment val la pena. Hi ha moltes coses interessants com Pamukkale, Efeso, Afrodisias i la Capadocia amb els seus boscos de fades. El menjar és molt rutinari. Verdureta i arròs i carn de vedella o pollastre. Les sindries i els melons són molt freqüents als menjars que ens donaven. També vam provar el raqui que és la beguda oficial del país. És com l'anís del Mono sec amb aigua. Té 40 graus, però la veritat és que no mata, però s'ha de provar. Hi ha cosa molt curiosa que es diu aydan que és iogurt amb una mica de sal que la veritat és que està molt bo. El yogurt és un dels plats del país.
Ja ho sabeu si voleu una cosa diferent aneu a Turquia. Val la pena. Els preus una mica com aquí. Un menú a Estambul et podia costar 10 euros, però dintre a la Capadocia és més barato, encara que pel que deien i es veia cada dia hi ha més gent que es compra la seva caseta i s'està tornant en un lloc pijo.


1 comentari:

Himeko ha dit...

Jo vaig disfrutar molt del viatje. Poder més per Capadocia. Estambul hem va decepcionar, pero la Capadocia/Efeso etc. estaba molt bé. Molt bonic. Els venedors algo pesats i hem vaig cansar de tanta amanida i síndria pero això ja ho compensaven els yogurts.
Per cert, soc la Jordina.