Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 10 de febrer del 2012

Una xatonada gèlida amb una guanyadora que repeteix i queixes dels treballadors de FCC



Una excel·lent acollida va tenir la 26 edició del Concurs de Mestres Xatonaires i la 25 Exhibició de Xatonaires Infantils que va tenir el passat diumenge dia 5 a la Rambla del Vendrell. Aquesta xatonada ha tingut tres elements nous que no havien tingut en anteriors edicions. La primera és que la seva guanyadora, la vendrellenca Maria Carmen Fernández Gràcia ja ho va ser l’any 2005. La segona que un grup d’una cinquantena de treballadors de l’empresa de recollida d’escombraries, FCC, va aprofitar aquest acte gastronòmic per defensar els seus drets davant la probable retallada d’una part de la plantilla per la reducció dels serveis prestats a l’Ajuntament del Vendrell. La tercera, les baixes temperatures que no van superar els sis graus i mig al llarg del matí.
El jurat presidit per l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, estava format per diferents periodistes com el director del DIARI, Jordi Lleó, gastrònomes com Miquel Soria i Paco Azuaga, el guanyador de la passada edició, Josep Miro van presentar el següent veredicte entre els 50 participants. El sisè premi per Magda Nogués Carreras, el cinquè premi per Juan Antonio Alfaro Díaz, el quart premi per Immaculada Recasens Marce. Els primers premis van ser per Laura Rovira Ballester, el segon per Josep Lluís Fernández Palau i el primer per Maria Carme Fernández Gracia. Una xatonaire que fa uns 10 anys que participa continuadament en aquest concurs dins de la penya dels “Montserratinus”. És una persona molt activa dins la universitat del Xató i ha guanyat el concurs de Mestre de Mestres que va tenir lloc a la Xatonada d’Albinyana. Aquest premi li volia dedicar amb molt d’afecte al seu cunyat Pemi Rovira Serra, traspassat l’any passat. “ Tot i que vivia a Sabadell cada any participava en la Xatonada amb moltes ganes i il·lusió. La gràcia del seu triomf segons la seva autora va ser “un oli que provenia d’unes olives collides al Vendrell amb un gust especial que li van donar perquè el utilitzes per a l’ocasió”. Al llarg del matí també es va investir mestre xatonaire al guanyador de la passada edició que va ser Josep Miró.
En l’exhibició de xatonaires infantils van participar uns 200 nens que van lluitar contra el fred lluitant amb la massa del morter per fer una millor salsa. També va tenir lloc la 19 Fira de Productes Artesanals i Naturals a la Rambla i una nova edició de la mostra i intercanvi de xapes de cava.
És de destacar que una cinquantena de treballadors de FCC es van manifestar pacíficament per protestar contra el possible ERO i retallades de personal de l’empresa que s’encarrega de la recollida d’escombraries al municipi amb pancartes que portava “ Reducció personal igual suciedad municipio”. Els treballadors van arribar sobre les 11 del matí i van estar aproximadament dues hores plantats entre el lloc on es va portar a terme la Xatonada Infantil i el lloc on tenia lloc el Concurs de Mestres Xatonaires.
Publicat al Diari del Baix Penedès el 10 de febrer del 2012