Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 30 de juliol del 2013

Festa Major del Vendrell i tornem que no ha estat res

Des de ben petit que he viscut en primera persona la festa major del Vendrell. Era uns dies que jo passava escaquejat del meu poble i plantat al Vendrell. Per la meva edat no podia anar a segons quins actes, però si que aprofitava dins les meves circumstàncies. Enguany ha tornat una nova edició com no podia ser d'altra manera. El cartell guanyador ens apropava a fi de curs d'escola que no pas a una festa major, però cadascú té els seus gustos i és més encertat que altres anys anteriors. A més enguany va arribar a temps perquè tothom en tingués un a les seves butxaques abans d'hora i inclús per primer cop a la història un vendrellenc il·lustre va crear una aplicació per mòbil perquè tothom el pogues tenir als seus smartphones. En aquesta dies de festa major, la gent es va llençar al carrer i tant pel dia com per la nit tot estava a tope de gent aquí i allà. El dia de Santa Anneta estava ple, ple a vessar i més enguany coincidint amb tres dies de cap de setmana. Dies de molta calor que no ha donat cap respir fins una una després de l'encesa al campanar quan va ploure i va tocar la moral al darrer de concert del Pèlag.
Del que he vist, puc destacar que el pregó ho era perquè ho posava als actes, però allò estava més proper a una mini audició que no pas a un pregó amb un pregoner poc original que va passar per allí amb més pena que gloria i sense que la gent sabés a què venia tot allò, però he de dir que els dos intèrprets ho feien prou bé i un dia d'aquests ens poden apareixer en algun espectacle a l'aire llliure fent el que feien a la pl. Vella, però amb una mica més de repertori. 
El castell de foc, la veritat que va ser molt fluix. Va ser uns 7 minuts de poca glòria. Jo apostaria per unir tot en un: això i encesa del campanar. Es fa una cosa ben feta i ja està i no dues a mitges, però clar algú es queixaria. Això és normal. És dóna una resposta i algú pot entendre. D'aquesta manera tothm es queixa una mica, però ningú perd el seu punt de referència. Gran diada el dia de Santa Anna, els diables amb els seus versots dins la línia, sense ser especialment abusius o ofensius com altres cites anteriors. S'han comportat sense deixar de donar canya als qui manen, pero amb certa moderació dins el seu esperit diabòlic.Un dels protagonistes d'aqueta Festa Major van ser els Nens que amb la seva actuació va brodar una diada històrica. Fa uns anys que vaig seguint els Nens i és una de les entitats del Vendrell que ha fet una gran feina integradora i que tothom se l'ha fet seva. Ha trencat amb alguns esquemes que caracteritzen altres entitats que no saben trencar els seus motlles que porten incorporats. El fruit el varem veure el passat dia 26 a la Pl. Vella. Per la nit gran Correfoc molt animat que va manifestar la seva protesta contra el canvi de dia de l'encesa del campanar quan la gran majoria dels participants no van encendre en el centre del Vendrell, però abans del Pont de França van fer de les seves. Tot seguit el Track allí en el macro escenari del Pèlag. 3 grups d'aquí i al meu entendre va guanyar el que em va agradar més. Enguany el Track com en altres edicions passades ja no té grups que tocaven dos dies perquè arribaven a la final en els dos apartats. Enguany cada dia era diferent. 20 minutets cadascún i tot seguit Bongo Botraco. Per acabar quan la cosa ja es desmarxa, doncs un dj i fins que el sol surti per Coma-ruga. Alegria que és festa major. Al dia següent, a tope tope la Plaça Nova amb els grups de cultura popular. Feia molt de goig la veritat. Molta molta gent. Després doncs 6 grups i sobre les 3 de la nit toquen els Gossos en un gran concert. Va guanyar un  grup que ho va fer molt bé. Molt encertat el campió.
Això del Track s'hauria de canviar i primer tocar el grup principal i després la resta, sinó t'has de quedar fins a les tantes per veure el grup més mediàtic. Si ho fessin al reves suposo que molta gent també es quedaria i aquests serien més fidels que ara que s'han de quedar, alguns, per veure el grup que venen a veure. Però clar és una estratègia per omplir, però es podria intentar fer-ho de l'altra manera. Seria més honest, però també una mica més arriscat, però la veritat que la majoria de grups que hi participen ten un bon nivell i són molt competents com altres amb més renom. També es podria ampliar a 30 minuts com a mínim cada grup perquè 20 minuts és molt poca estona per saber quin és millor. A més són grups a vegades molt diferents. És contemplar si es millor un jugador de bàsquet o un de futbol. Potser que anessim concretant un estil. No sé. Són coses que he estat comentat aquests dies i aprofito per dir-ho. El darrer dia doncs Malcasats que enguany han estat molt genèrics. La majoria de coses que van dir ho podien fer al Vendrell o a Matadepera. Han de ser més concrets. Aquesta es la gràcia, però suposo que van evitar posar-se en terreny pantanosos i ofendre a ningú i van parlar del Papa i de Catalunya independent que està molt bé, però una mica més de vendrellisme no hagués anat gens gens malament.
Al final, l'encesa del campanar, un dels fets protagonistes d'aqueta festa major junt amb els Nens del Vendrell. Gent a la plaça Vella, un pim pam entre autoritats i polítics i al final pim pam pum. Un quart d'hora de retard. No passa res. Al final no va passar res i es va tirar i es va aconseguir que algú qui mana va dir que l'any que ve doncs es farà el dia 26 com s'havia fet sempre. Una decisió la d'enguany que ha portat on estàvem. La vida continua. Ara toca festes dels barris marítims i aquí al Vendrell, sardanes a la Rambla i a a fer tours pels pobles. La Rambla del Vendrell feia goig amb les orquestres del 25 i 26. Això de canviar una orquestra per unes habaneres el dissabte és una cosa que no entenc, però és matar dos ocells d'un tret.
Doncs ja està un any més. Un poble que va sortir al carrer per omplir carrers i places ens uns dies especials.