Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 16 de març del 2017

Fanals per la Via Verda



Fa mesos que al Vendrell hi ha una mena de petició popular perquè s’il·lumini la via verda que va des del Vendrell a les platges. Jo és una cosa que no ho he acabat d’entendre perquè al Vendrell hi ha molt d’espai on anar a caminar quan el sol s’ha post. Només ens cal seguir el passeig marítim des del Francàs fins a la zona de l’Hotel Ra. També podem donar un tomb pel Botafoc o iniciar una ruta per alguna urbanització com l’Oasis, el Puig,  entre d’altres. El problema més greu el tenim en els mesos d’hivern perquè és quan el sol ens abandona abans, però les altres tres estacions ens donen bastant de marge per anar a passejar per la via verda al llarg del dia, però clar a ple desembre si sortim més tard de les 4 per anar i tornar a peu l’aventura ja resulta un xic arriscada.
Jo crec que hi ha altres prioritats al Vendrell que dotar de llum aquests quasi 4 km  que separen la vila del mar. Amb el nombre d’amants del que no es propi que tomben per la comarca, en un plis plas ens podem trobar tot el circuit desmantellat. El següent pas seria posar un servei de policia nocturna per controlar que no hi hagi cap acte incívic en tot el seu tram. El que si s’hauria de fer es posar llum en el tram de carretereta que va del Puig al pont gran del torrent on s’ajunten la Riera de la Bisbal i el Torrent del Lluc.
Aquesta via de terra  és una de les més transitades del Vendrell durant tot l’any i a totes les hores que el sol ho permet. Aquest és un dels grans encerts de l’Ajuntament en les darrers dècades. La seva ubicació i el seu desnivell la fan ideal per a totes les edats. Pots anar en bicicleta i a peu. La combinació de les dues opcions a vegades ens poden donar situacions perilloses, però de moment encara no s’ha sentit que hagi passat res greu. Això és molt bona senyal.
Posats a ficar fanals, no estaria gens malament posar més llum en alguns carrers del  Vendrell que estan en aquesta situació de penombra que et permet imaginar qualsevol escena que no es precisament romàntica amb final feliç. Després al matí i al vespre quan per art de màgia l’enllumenat públic no estaria gens malament que es perllongues cinc minuts més al matí i a la nit perquè en el moment que la llum pública s’encengui o s’apagui encara estem en una situació poc clara i la penombra encara predomina en l’ambient. Això és una mica com l’aigua de la piscina quan un grau de més o de menys es nota moltíssim tot i estar dins la legalitat o normalitat legal. Són petits detalls que donen un toc diferent a la vida. No ens calen grans canvis però la diferència és més que notable.
Les persones que els sembli necessària una via verda il·luminada doncs els proposo que posin uns frontals que van molt bé per veure el camí que tens per davant, perquè encara que hi hagués llum, jo a certes hores de la nit, evidentment no hi passaria per aquest camí, abans seguiria la carretera que és, a priori, molt més segura,.
El Vendrell en el seu moment de glòria va treure un mapa de camins municipals. Molts no se’n recorden d’aquest fet, no estaria malament que la cosa es repetís amb una aplicació al mòbil inclosa que t’ajudi a seguir el camí. Les noves tecnologies cada dia són més usades per petits i grans i sense que ens falti un bon mapa i hem d’acompanyar una aplicació que ens permeti fins i tot comptar les calories que hem perdut durant el trajecte.

Hem de potenciar aquests itineraris d’aquest municipi, molts són els qui coneixen  aquesta via, però al Vendrell hi ha molts altres racons per explotar i per donar a conèixer a petits i grans. Potser quan fem tot això ens tornem a plantejar si hem de posar fanals en aquesta via, però de moment invertim aquests diners en altres històries que hi podem treure molt més profit com renovar l’enllumenat públic d’una part de Sant Salvador i Coma-ruga que quan plou quatre gotes els fanals s’apaguen.