Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 6 de febrer del 2009

Un lleidatà guanya la Xatonada Popular del Vendrell


Un ambient gris amb una continua amenaça de pluja va ser el marc de la 23a edició del Concurs de Mestres Xatonaires del Vendrell i la 22a Edició de l’Exhibició de Xatonaires Infantils. Les primeres gotes van caure sobre dos quarts d’onze del matí i va respectar la festa fins passada la una del migdia quan tot ja estava dat i beneït. Encara es podia veure una llarga cua de persones per anar comprar el tiquet, però tothom anava en pressa per esquivar la pluja que començava a caure amb certa intensitat. En aquesta festa es va investir com a Mestre Xatonaire al vendrellenc Salvador Rovira que va guanyar la passada edició. També va rebre aquest honor la nova ambaixadora del xató, la restauradora Montse Estruch que ha rebut una estrella de la prestigiosa Guia Michelin per la tasca portada a terme en el seu restaurant El Cingle de Vacarisses. El guanyador de la present edició va ser el lleidatà Josep Lluís Huete que l’any 2005 ja va quedar en tercera posició. Aquesta era el cinquè cop que hi prenia part. Dóna la casualitat que la seva senyora, Maria Carme Feliu, va guanyar l’any 2007. Un exemple clar d’una família de Lleida que té Sant Salvador com a segona residència i ha aprofitat aquest concurs per aprendre i anar perfeccionant alguns plats de la cuina típica vendrellenca.com és el xató. La seva gràcia per elaborar el xató és que tots els ingredients tinguin el seu pes just dins el tast del plat i que no ni hagi cap que destaqui per sobre la resta. Ja fa dies que he estat buscant els millors ingredients per aconseguir un plat amb un tast més elaborat. He volgut fer en aquest dibuix d’un violoncel que protagonitza el plat un homenatge a la figura del Mestre Pau Casals. Una de les notes curioses en els premis és que el guanyador i la seva parella van rebre “Un cap de setmana romàntic”. L’ambaixadora de la ruta del xató d’enguany, Montse Estruch també els va obsequiar amb un dinar o sopar en el seu restaurant de Vacarisses.
En segon lloc va quedar l’albinyanenc Ferran Barri un dels artífex de la Xatonada d’Albinyana que aquest proper diumenge tindrà lloc en aquest municipi. En la seva presentació també hi figurava un violoncel amb sobre una base de pa. En tercer lloc ha quedat el vendrellenc Hermini Caballero. Aquests dos classificats formen part de la colla dels “Montserratinus”. La resta de llocs van quedar ocupats per Jordi Urgell, Charo Machuca i Juan Antonio Díaz. Aquests dos darrers concursants són integrants d’una nova colla “xatonera” coneguda com els Bufats que enguany s’estrenaven com a col·lectiu en aquest renyit concurs. Aquests dues agrupacions juntament amb els Barretinus són claus en el desenvolupament de la Xatonada i cada dia s’hi afegeixen nous membres.
El jurat estava presidit per Benet Jané, Alcalde del Vendrell i comptava a part del guanyadora de la darrera edició altres persones vinculades amb aquesta festa tan nostrada com Rosa Figueras, Salvador Blanc, Xavier Mestres, Elías Chacón, entre d’altres.
En l’Exhibició de Xatonaires Infantils hi van prendre part més de 200 nens que van prendre part en el sorteig d’una bicicleta que va ser lliurada al número guanyador.
També va tenir lloc una nova edició de la Fira de productes artesans i naturals. El que vaig trobar molt encertat és la nova distribució de la Xatonada que fa aquesta festa més acollidora i amb més espai, especialment sobre la Rambla. El fet que els xatonaires infantils tinguessin el seu espai propi separats dels pares també va donar més gràcia a aquest important aposta que des del segon any la xatonada dedica als futurs mestres en aquest plat. M’agradaria destacar la gràcia i diversió que van repartir al llarg de tot el matí els tres humoristes que es van dedicar a animar l’ambient aquest matí de diumenge en què tot i les previsions ningú tenia gens clar que passaria. Al final l’home del temps va tenir raó i la festa es va animar cap al final de la jornada dominical. No hi van faltar la visita d’alguns polítics de diferents tendències, entre ells el diputat arbocenc Jordi Jané i el secretari general de Finances de la Generalitat, Martí Carnicer. Tot i el mal temps, el en seu bressol es van repartir unes 2.000 racions d’aquest plat. A la cita tampoc hi van faltar les parades de xapes de cava que van gaudir d’una concorreguda assistència durant bona part del matí.