Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 4 de gener del 2013

Els punts estratègics del Vendrell


No és gens difícil i, en especial a l’estiu, que alguna persona et pregunti per alguna adreça o punt del mapa Vendrell. Llavors has de buscar un punt de referència del municipi i a partir d’allí guiar-lo fins el seu destí. Són força i variats aquests  indrets que amaga el municipi del Vendrell en els seus carrers i places. Evidentment que segons, l’origen  de la persona, l’edat i molts cops la cultura i formació hi haurà punts radicalment diferents. Un dels llocs més populars de la contrada segons una òptica turístic  és el Riuet de Coma-ruga que constitueix un dels atractius més internacionals del municipi. Són moltes les persones que en els mesos més calorosos es reuneixen al seu voltant per gaudir de les propietats de les seves aigües. Alguns parlen de propietats curatives, altres no arriben a tant, però la concurrència popular està assegurada al llarg de tot l’any.  A tocar d’aquest brollador d’aigua tenim el llac de Coma-ruga que tot i que té una fesomia de conjunt poc afortunada gaudeix de molta concurrència al seu voltant mirant els peixos com es mouen entre algues verdes submergides.
Entre el Vendrell i els seus barris marítims ens apareix un grapat de vials adequats per a  vianants o per bicicletes que en els darrers anys està registrant molta popularitat arreu. Estem parlant de la via verda o coneguda també per la del colesterol. En uns moments en què proliferen els esportistes a peu, corrent, en bici, en marxa nòrdica, són cada dia més les persones que aprofiten aquests pocs quilòmetres planers per fer salut d’una forma gratuïta. Les conseqüències reals de la crisi ha  afavorit aquestes noves tendències a l’aire lliure i sense rascar-se la butxaca.
Dins el municipi també tenim punts força concorreguts. Per la seva alçada està el campanar que és un dels edificis més visibles del municipi. Encara que a la Rambla i a la plaça Germans Trillas trobem dos immobles que rivalitzen per la seva alçada i el seu volum dins el seu entorn més proper. Al costat d’aquest  campanar amb el seu àngel penell tenim una petita plaça amb les seves pintures que també són un dels punts més lloats i fotografiats del municipi. Un marc ideal per fotografies de record de la visita. Al donar el tomb a l’illa de cases ens apareix una altra de les figures plantades més mediàtiques de la localitat. Per la seva situació resulta molt més concorreguda que la del davant de cal Cañas del carrer Santa Anna.
Altres punts són la Rambla del Vendrell amb la seva font modernista que també ha donat un aire nou a aquest passeig del centre del Vendrell que tothom recorda atapeït els diumenges  de gent fa unes dècades. Ara només es viu aquest ambient amb motiu d’algun esdeveniment festiu. En moltes ocasions pots trobar més persones deambulant per la via verda que no pas en aquest cèntrica via d’esbarjo.
Per la zona del Tancat hi ha dos punts força populars una avinguda que creua el seu traçat. En un cantó trobem un edifici de curiosa fesomia amb totxo de color blanc i una arquitectura que ens recorda a altres zones més meridionals de la península. A partir d’aquí se centra aquesta barriada del Vendrell que la crisi ha servit per aturar les seves ànsies expansionistes en direcció a l’antic terme de Sant Vicenç de Calders. En una de les seves connexions amb el centre històric està la centenària Lira per la seva ubicació al carrer Sant Jordi tot i que encara que algú l’ha volgut rebatejar (TAG)  perquè sembles que el municipi gaudia d’ nou equipament cultural
En aquest mapa puntual no podem oblidar el Pont del Pardo, un dels indrets més pintats i retratats de la localitat que tot i el cablejat que alguns cops s’ha d’ignorar amb el pinzell o eliminar amb programes de retoc fotogràfic. El mercat del Vendrell també gaudeix de força popularitat encara. Les noves grans superfícies i la situació global  ha fet molt de mal en aquest espai comercial del centre de la vila.
Entre els equipaments públics que hem de tenir en compte el CAP al carrer Transversal que gaudeix d’un trànsit considerable de pacients a l’espera que algun dia es posi la segona pedra i la resta del Botafoc que va ser utilitzat per campanya electoral de les darreres municipals. Aquí es va quedar. Un altre dels punts més que reuneix més persones és “el paro” al camí Reial que juntament amb l’Eina configuren un punt amb molta circulació de persones a la recerca d’un altre dels elements claus de la vida, com és la feina. Estació del Vendrell amb una freqüència per sota del que seria normal per la nostra vila i comarca i la de Sant Vicenç on cada dia paren menys trens són altres indrets a tenir en compte. El pàrquing del Pèlag finalitza aquesta breu visita als símbols més populars del municipi. Article publicat a l'Eix a partir del dia 3 de gener del 2013.