Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 13 de setembre del 2024

Albinyana prepara el seu futur

 

 



Albinyana enguany per la festa major ha viscut una jornada històrica amb la recuperació dels castells dels aficionats locals. Al llarg del segle passat un grapat de fotografies que ens han demostrat que l’esperit casteller local s’ha mantingut ferm en la primera meitat de la centúria, però a partir dels anys 60, la cosa sembla que se’n va anar en orris.  No ha estat fins més de 60 anys després que s’han tornat a fer castells per gent del poble vestits de carrer. Una part de la gràcia a part de l’interès de les autoritats locals que s’ho han treballat, és el fet que en la localitat hi ha castellers d’altres colles properes com poden ser els Bous de la Bisbal o els Nens del Vendrell, un fet que ajuda a tirar endavant aquestes fites socials.

Per les festes major és relativament fàcil contractar una orquestra, un colla de castells i una companyia que entretingui la quitxalla, però el més complicat de tot és la complicitat social perquè la gent del municipi participi en actes conjunts que donin alegria i harmonia a la localitat. Els aficionats d’Albinyana van fer un cercavila amb sis actuacions de pilars de tres i de quatre i a la següent setmana ho van repetir al nucli de les Peces. No estem parlant de grans castells, evidentment, però parlem de veïns de la localitat que han trobat en aquest acte una manera de coneixes i participar en projectes conjunts. La història no seran els pilars de 4 però si les petites vivències de cadascun que ha participat en tot el procés i les fotos i imatges que han quedat per la posteritat. El més important no és el destí sinó el camí. Albinyana torna a donar empenta al seu caliu que la dispersió urbanística dels seus veïns ha malmès i torna a treballar com una pinya. No anirem a cap concurs de castells, però el dia a dia serà molt més social que abans, almenys en els qui ho han fet possible.

dijous, 12 de setembre del 2024

El 47, per no oblidar el nostre passat


 

El 47 és una gran pel·licula que ens explica els origens del barri barceloní de Torre Baró. Uns inicis dicils en uns terrenys molt empinats que va fent un exercici de reivindicació dels seus drets per aconseguir un tracte com la resta. Gent de fora de Catalunya que van arribar aquí per construir una vida nova i de mica en mica ho varen aconseguir, però els inicis en uns temps franquistes van ser molt durs, però al final la raó és va imposar. Una proposta que explica la feina de moltes persones representades en els seus protagonistes Manolo Vital i la seva dona, una gran interpretació dels actors i molt ben ambientada. No us la perdeu.

Calafell, una de les localitats del Penedès amb més pressió fiscal i endeutament públic.



Anem a donar un cop d’ull a aquest Penedès famós amb una vegueria sense competències, però amb funcionaris i càrrecs que han de dirigir espiritualment aquest ampli territori entre mar i muntanya i a cavall entre Tarragona i Barcelona.

Primer de tot mirarem els pressupostos d’aquest any de les seves capitals i Calafell que és el segon municipi del Baix Penedès.  Els anirem ordenant segons el pressupost: Vilanova amb 111,03 milions d’euros, el Vendrell amb 63,81 milions d’euros, Vilafranca amb 57, 15 milions d’euros i Calafell amb 60, 93 milions d'euros.  Estem entre la població de 68.768 a Vilafranca i a Calafell de 30.631 habitants. Ara anem a anar destriant algunes dades sobre aquesta vessant.  La pressió fiscal d’aquests municipis va variant i en forma decreixent veiem que  a Calafell tenen 923, 6 euros per habitant ( un 12,69% més que l’any anterior), després tenim el Vendrell amb 708 €/h ( un1,13 % més que l’any anterior). Seguim amb Vilanova i la Geltrú amb 599,2 €/h ( un 0,11 % més que l’any anterior i Vilafranca amb 504,9 €/h ( Un 1,95% més que l’any passat )que ocupa el darrer lloc. La cosa està clara que entre les principals ciutats Calafell i el Vendrell són les que pressionen les butxaques dels seus ciutadans.

Ara toca analitza l’endeutament municipal del 2023  que condiciona el present i molts cops el futur del municipi. En la part alta trobem Calafell amb un total de 887,7 €/h que és la resposta d’un 25,83 M€. Segueix el Vendrell amb uns 577,9 €/h que suposa un total de 22,58 M€ per tornar, mentrestant que Vilanova i la Geltrú amb 448,1 €/h i tanca el de Vilafranca mostra un 426 €/h amb un total de 17,06 M€. Aquest apartat segueix relacionat totalment  amb l’anterior.

Anem a parlar de les inversions del 2023 que és un dels aspectes que haurien de notar els seus contribuents i saber i treure partida dels diners invertits en la comunitat. Per la seva banda el poble que més inverteix és Calafell amb 243 €/h que suposa 7,07. M€ El Vendrell amb 208,7 €/h que suposa un total de 8,15 M€.  Vilafranca del Penedès segueix amb 154 €/h amb un total de 6,19 M€. A Vilanova i la Geltrú ens trobem una inversió de 68 €/h amb un total de 4,63 M€. Aquestes són les dades, ara falta saber on ha anat aquesta inversió que es pot veure en els pressupostos municipals. Només cal comparar la realitat de Vilanova i Calafell i seria bo descobrir que fa uns amb tant inversió i que molt aconsegueixen els altres amb poca inversió.

A veure com estan els estalvis del 2023 i com es pot millorar la situació. El Vendrell ens mostra uns 10,4 €/h.  Vilanova i la Geltrú se situa en la part negativa -2,7 €/h,  seguit de Vilafranca del Penedès amb -32€/h. Calafell  ho supera amb escreix amb -44,2 €/h.

Per a les persones de lletres com jo que no ha estudiat un borrall d’economia es veu clarament que l’any 2023 que va ser electoral alguns ajuntaments va tirar la casa per la finestra i no els toca més remei que fer bondat per tenir una economia operativa.  Aquests són els números purs i durs. Entre aquesta tria hi ha consistoris que tenen les seves empreses municipals per anar dissimulant les pitjors dades. Tot està inventat. Però la resta ho podeu anar veient amb els vostres propis ulls.

dimecres, 11 de setembre del 2024

Una Diada anormalitzada


 

Avui és 11 de setembre i com toca tenim la Diada. Fa uns anys milers de persones anàvem a Barna o les nostres capitals a fer grans manifestacions per demanar la independència de Catalunya en un somni que podria ser realitat, però a partir de l'efecte 1 d'octubre tot va anar en orris i tot allò era fum. Ara estem amb el Psoe que ho mana tot, un independentisme dividit i molts sense referent. La vida segueix a veure els propers capítols perquè per pujar primer s'ha de baixar. Ara estem al pou. A veure com ho fem o ens dediquem tots al parxis. Bona Diada. 

dissabte, 7 de setembre del 2024

25 anys de la reforma del Mercat Municipal del Vendrell i.....

 


Enguany es compleixen 25 anys de la Reforma del Mercat Municipal del Vendrell, més conegut pel Born que va ser construït al 1877. Doncs res que enguany no crec que es celebri res d'aquesta efemèride perquè no és cap entitat cultural ni cap bèstia de foc i fa el que pot. El Mercat es va reformar, però s'ha quedat una mica obsolet en el seu concepte tot i que els comerciants fan el que poden per tenir els màxims serveis per a la seva clientela. 

Abans de la reforma del mercat s'havia parlat de fer un centre comercial nou amb pàrquing i botigues i alguna cosa més, però els polítics del moment no ho van veure i en comptes de fer una reunió general es va fer una reunió del regidor amb cada comerciant, llavors li va vendre a cadascún la moto i la cosa va quedar com quedar que és una simple actualització del que hi havia. Doncs res, que hi ha algunes parades de tota la vida que tanquen i altres es traspassen. N'hi ha més que tanquen perquè les noves generacions prefereix fer de caixer al Mercadona que no pas tenir parada al Mercat. Aquesta és la llei dels autònoms. A més les parades tenen una concessió de 50 anys i torna a ser propietat de l'Ajuntament per tant a mesura que passa el temps el traspàs ha de ser més econòmic. Fa uns anys es va fer la nit del mercat i altres esdeveniments amb gran èxit. Avui en dia doncs res, dia a dia i aguantant el tipus. 

divendres, 6 de setembre del 2024

La compra a casa

 

 



La generació d’anar a passejar per comprar i veure com està el patí de mica en mica es va acabant. Les empreses de missatgeria estan omplint les nostres carreteres i carrers a totes hores. Ja és normal trobar-se una furgoneta d’aquestes empreses un diumenge a la tarda quan vas a passejar el gos en qualsevol indret del municipi.

El que ha començat per la roba, electrodomèstics i similars es va ampliant i el  proper sector que està entrant amb força són els supermercats. Cada dia hi ha més grans superfícies que t’ofereixen la possibilitat que et portin la comanda a casa amb un despesa mínima. Aquí al Vendrell que tenim quasi tots els supermercats més importants del panorama català veurem d’aquí quatre dies que aniran canviant els caixers per transportistes que ens porten el paper higiènic a la porta del domicili. Tot són modes. Aquests supermercats s’hauran de convertir en magatzems distribuïdors i anar fent. Les coses van evolucionant. Fa quatre dies al Vendrell hi havia llibreries. Ara crec que només en queda una que és la que aguanta l’empenta de la vila i bona part de la comarca. Abans al matí veiés gent que anava a comprar el diari. Avui en dia veure una persona comprant el diari és més peculiar que trobar-se amb una cabina de telèfon a la via pública

Ja no anem al cine perquè el tenim a casa. No sortim de compres perquè ens ho porten. Llavors que farem? Doncs ens passarem la meitat del dia al “gym” i l’altra meitat al  coach per entrenar la nostra ment i no tenir cap crisis espiritual. Si ens avorrim doncs ens posem les ulleres màgiques i fem una partideta de futbol mentre ens creiem que som la Putellas.

dijous, 5 de setembre del 2024

Els “hits” de les nostres festes majors

 

 



Els anys passen i les coses canvien però hi ha unes tradicions a casa nostra que són clau en algunes festes majors. Quan era jove les anava seguint perquè són cites que realment valen la pena. Si analitzem les nostres festes la majoria tenen uns punts comuns que coincideixen amb alguns matisos però l’essència és la mateixa. Poden ser els concerts, la cercavila, els castells, els correfocs i els castells de focs, el pregó entre d’altres. Hi ha altres propostes que donen identitat a la festa i constitueixen el seu tret diferencial.

Per exemple al Vendrell, un dels elements claus és l’encesa del campanar que és tot un espectacle veure-ho. Enguany vàrem tenir una mostra genial que va entusiasmar a tot els qui en vàrem gaudir d’un punt o altre. En altres edicions anteriors ha estat  una cosa més insulsa que ha passat sense pena ni glòria en el record. Si ens anem a la platja veure com Calafell en els darrers anys ha sabut trobar un punt de trobada per gaudir de la festa major a través dels Esgangalats que han fet que els tres nuclis de població del municipi participen en uns desafiaments i actes conjunts que ens porten a altres temps més reculats. És un exercici de convivència i coneixement que molts cops ens falta en les nostres cites socials més importants. La gent s’ha de conèixer i no només mirant alguna proposta sobre un escenari o a peu pla.  Fa goig veure com aquests grups de calafellencs defensen els seus colors davant els seus rivals més directes.

Un altra de les propostes més genuïnes de la comarca la trobem cada 9 d’agost al carrer Francesc Macià de Llorenç del Penedès. Els castells dels aficionats locals  ens mostra com era abans el fet casteller a casa nostra d’una manera natural feta amb seny i amb interès. L’ambient que es viu aquesta nit en aquests pocs metres és genial compartint aquest esforç popular traduït en construccions humanes. Per palpar l’ambient que millor que una sindriada fresca a peu de carrer on la gent es posa molt bé amb aquesta fruita tan nostrada.

Una de les tradicions religioses més arrelades a la comarca que de ben petit he escoltat ha estat el vot del poble del darrer dijous d’agost a Santa Oliva. Aquest acte sempre ha gaudit de molt de fervor i respecte per les persones fidels i les qui de tant en tant van a l’església.  HI ha molta devoció per aquesta verge baixpenedesenca.

Un altre dels actes estrella de les nostres festes està a la carretillada de l’Arboç. Un dels punts de trobada dels amants de tot aquest món tan ben representat a casa nostra i que tenim en aquest acte un dels punts més celebrats del que es fa i es desfà a la nostra comarca.

Hi ha tradicions populars que potser no són tan conegudes però que si que estan molt arrelades com és la Quina que anualment se celebra a Bonastre, un dels llocs que no ha perdut les seves tradicions encara que en petit comitè per les seves dimensions. No podem oblidar la volada del Drac de Banyeres, un punt molt atractiu de la seva oferta festiva. També hi ha altres propostes que van agafant forma i força com el festival de l’humor a Cunit que està tenint molta empenta perquè la gent vol també a part de festa una mica d’humor i riures perquè tot sigui una mica més lleuger. Segurament hi ha altres actes i propostes tan o més atractives que aquestes a la comarca, però jo pel conec em quedo amb tot això i alguna cosa més que ja no m’hi cap.

dimarts, 3 de setembre del 2024

Tot igual a la tele optimista.



 Ja us vaig dir que ja sabia qui seria el nou gerent de la tele optimista perquè la ràdio està en serveis mínims. Doncs és qui jo deia. Acompanyo el condol als altres quatre que s'hi van presentar. Pures coincidències o polítiques barates, però tot passa segons el previst. Quan es van nomenar els 4 coordinadors a la cas gran fa dues legislatures tothom sabia qui serien abans dels examens. Evidenment els pronòstics es van complir. Els socialistos són molt previsibles, llàstima que hi hagi gent que encara confii en la seva democràcia i participi en el seu joc de fum i resultat cantat. Aviat sortiran els resultats oficials que tothom ja sap. 

A la Bisbal, el poble vota i el govern decideix



 Jo no recordo a la comarca una consulta popular una mica seriosa. Al Vendrell s'havia fet alguna cosa de pressupostos participatius però és feia d'aquella manera. A la Bisbal, s'ha fet una consulta popular no vinculant sobre ampliar el tema de les naus industrials. La gent que podia votar, que no ha estat tot el municipi ha dit que si però una majoria considerable. Un 53,7% de participació amb un 431 vots negatius, 238 vots positius, 15 blancs i 6 nuls. Una mica menys del doble de gent que no ho vol. La cosa ha quedat així, però la casa gran comandada pels hereus de Cdc i amb l'acompanyament dels Psocialistes que s'apunten a tots els negocis estaven en contra de tot això. Potser d'aqui 2 anys i escaig que hi ha eleccions la gent no s'enrecordarà, però aquest és un fet que no passarà per alt per la gent del municipi. És igual qui te raó o no perquè tot avui en dia es justificable. El problema és que no hi ha oposició als pobles i seguiran manant els mateixos en un o  altre partit. Al final tots es troben. 

diumenge, 1 de setembre del 2024

La Bisbal, presumptament vota sense decidir

 Avui dia 1 de setembre uns quants veïns de la Bisbal podran si si un tros a tocar del poble ha de ser zona industrial o agrícola. Els alternatius estan en contra de destruir el paisatge i aposten pel terreny erm, però la gent vol feina i alguns vendre els terrenys a preu de sol industrial millor que agrícola. Peles contra bellesa. HI ha algunes naus a la Bisbal que són un atemptat paisatgístic, però clar la gent vol viure i  no tothom viura de subvencions i derivats. A veure que passarà. Jo crec que gaunyarà la pela, però al final l'ajuntament vol fer el que vulgui. 

Mercat Medieval de Calafell, un tuneig atractaiu

 

Això dels mercats mediavals o etruscos o el que sigui és una empresa que s'hi dedica. Te´uns quants venedors que estan al seu servei. Llavors negocia amb les localitats que toca, hi posa els seus venedors i també deix lloc per a la gent del poble que munti les seves parades i els seus espectacles. De tant en tant fan algun espectacle i amb animació pels carrers i tot tunejat com si tiressim 600 anys enrera, menys els preus que són més que actuals. Doncs això. Aquest diumenge els pàrquings estaven a tope i dins hi havia molta gent amunt avall mirant tendes i bars i restaurants i tot el que ofereix. Tot força bé controlat i marcat amb la policia que t'indicava i molt bé. Calafell el Vendrell encara que mani el mateix partit és com comparar un ou i una castanya.  Calafell són moderns i el Vendrell encara té una mentalitat de poblet i de tribu a vegades.