La nostra
societat està nerviosa perquè va veient com pugen els preus dels principals
productes. Aquest any amb la greu sequera que hi ha no seria gens estrany que
un litre d’oli verge pugui arribar a costar 10 euros, quan fins ara el podíem
aconseguir per la meitat.
Els pagesos
tradicionals calculaven que un jornaler al llarg del dia de la seva recollida
produïa s’havia de compensar amb una garrafa de 4 litres d’oli que és la mesura
que acostumem a trobar el mercat. A
l’acabar el jornal si es donava una garrafa al treballador quedava el salari
satisfet. No cal que se li pagués en
diners perquè l’oli és una cosa que tothom en fa servir. És millor
aconseguir-lo així que no pas anar al mercat que segurament no seria de tanta
qualitat. El pagès si comptava l’oli de cada jornada de fer caure olives sabia
que més o menys en anys normals acostumava a tocar a un garrafa per persona el
benefici obtingut d’aquest sol dia. Si no contractava ningú doncs eren diners
que s’estalviava i si tenia treballadors, doncs ja sabia que passava amb el
resultat final.
Doncs la simple
collita de l’oli equivalia a cobrir la despesa amb l’or líquid aconseguit, però
l’olivera és molt senyora i necessita moltes atencions. S’ha d’ensulfatar 3 o 4
cops l’any, s’ha de llaurar, s’ha de podar, s’han de treure les herbes de sota.
El resultat és que el pobre pagès si hagués comptat els jornals invertits i els
resultats aconseguits hagués perdut diners perquè en una collita normal només
podia treure el benefici d’un dia de
treball de l’arbre i la resta?.
El problema de
tot això és que sempre s’ha treballat a l’agricultura molt per sota del que
tocava i el que es perdia amb l’oli, doncs potser es guanyava amb la verema,
però l’oli hauria de tenir un preu molt més car per poder cobrir despeses, no
per fer-se ric. Perquè a banda de la collita no oblidem que està el premsat,
embotellat, distribució. Tot un luxe que fins ara no hi pensàvem i que s’ha
afegit al cost final.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada