dimecres, 21 de febrer del 2018

Carnaval, un simple exemple de l’esperit comarcal



Un dels temes estrelles d’aquests dies a les xarxes socials ha estat el carnaval i les diferents rues que han omplert els nostres carrers i avingudes. Cada dia hi ha més participants que s’apunten a aquest circuit que comença una setmana abans de les dates oficials del calendari i amb la tonteria es perllonga una setmana després, ja ben entrada la Quaresma. Temps de penitència i poques alegries segons la tradició cristiana on sembla que estem immersos, però realment la cosa es va actualitzant segons marqui el guió. El cap de setmana després del dimecres de cendra, les rues encara volten per algun localitat amb forces recuperades després d’uns dies de descans i vida rutinària. Correm el risc que tot plegat acabi com els  Tres Tombs que un parell o tres de mesos després de Sant Antoni Abat encara estiguin tombant un diumenge al matí els cavalls i eugues per alguna localitat de les nostres contrades. Clar, la gent que s’hi dedica ha d’aprofitar perquè fer-ho tot en una setmana no dóna gaire de si.
El Carnaval també va tenir un intent de passar-ho a l’estiu. A Calafell oferia bons tractes a aquelles carrosses i comparses que un dissabte a la tarda de l’estiu volguessin fer un tomb per alguns carrers dels barris marítims per mostrar als visitants les nostres tradicions. Crec que la història no va reeixir. Fa un parell de dècades, quan es va encetar aquesta desestacionalització carnavalera, un servidor va poder comprovar que hi havia més cameres de televisió seguint  el peculiar esdeveniment que no pas carrosses. Tot va ser un vist i no vist. Cada cosa al seu temps. Una cosa semblant podria passar si als veïns de Sitges se’ls animés a fer catifes de flors el 15 d’agost per atraure visitants a la localitat. Doncs es fa per Corpus i si no es pot un any doncs un altre.
Enguany un dels temes més interessants ha estat la coordinació entre la rua del divendres al Vendrell i la de Segur de Calafell. Les xarxes socials anaven farcides de comentaris sobre la combinació d’aquestes dues propostes. Els darrers anys la Rua del Vendrell començava a les 20 hores i més o menys per la zona de la sortida acostumava a acabar a les 22 hores i si afegim una hora de recorregut doncs a les 23 i poc les darreres podien estar a Segur a la nova rua, però enguany tot i començar a les 19:30 les darrers comparses varen passar a les 22:30 de la nit, llavors la cosa ja es posposava fins a les 24 hores de la nit.
Llavors evidentment quan algunes va arribar a l’altra localitat, ja no les van deixar prendre part perquè era massa tard i per altra banda, sembla que la rua tenia trams buits enmig fruit de l’arribada esglaonada dels seus participants. Evidentment alguns aposten per fer la rua més aviat. El problema és que en aquests esdeveniments  intervenen molta gent. Alguns participants  tenen la mala sort de treballar i de no poder arribar a temps si la convocatòria fos més aviat. Una altra opció és fer-ho dissabte al matí quan no hi ha cap proposta de rua de carnaval 100 km a la rodona.
Crec sincerament que anar a un carnaval que comença a les 11 o les 12 de la nit en un mes de febrer amb unes temperatures gèlides no és el més aconsellable. No sé perquè però una de les coses que no falla mai per carnaval és que sempre fa fred. Tenint en compte que el dia següent i l’altre també hi hauran possiblement les mateixes carrosses amb les mateixes disfresses que el divendres a la nit. Evidentment la gent és queda a casa esperant un dia o dos. El que haurien de fer les dues localitats es parlar i que no passin escenes com aquesta. No fa gaires anys, els del Vendrell per evitar que la gent caigués en la temptació d’anar a la de  Segur de Calafell van decidir donar els premis i els permisos de la subvenció al final de la rua a la zona de les Matas del Vendrell. Evidentment aquest era un acte amb segones de canvi. El resultat és que molts pocs van anar a buscar-ho i tothom va tocar el dos cap a Segur de Calafell. Un altre solució és limitar els participants al Vendrell perquè enguany a partir de les dues hores de desfilada els carrers de la vila s’anaven buidant lentament Cal dir  que hi havia trams que durant les tres hores de la rua no hi havia ningú. Hi ha una llegenda urbana que diu que si a Calafell no hi vas els tres dies no cobres cap rua. Una regidora em va dir pel facebook que això era mentida i que cada carrossa cobrava 200 euros per dia. Però en el fons de tot, hem de mirar si realment val la pena fer una rua a Segur de Calafell al voltant de la mitja nit amb uns carrers buits i un fred intens? Potser val més que potenciïn les dues restants  i no cal seguir aquesta norma del políticament correcte a Calafell  que cada nucli tingui la seva com fan amb l’assumpte dels mercats ambientats. De moment, l’any que ve que aquest esperit comarcal serveixi almenys per ordenar les rues de carnaval a la comarca. No cal gaire més, però un servei mínim s’agrairia d’aquesta vegueria que algun dia o altra ens ha d’acollir.