Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 25 de maig del 2018

Les guinguetes socials



En moltes ajuntaments del Penedès i d’arreu és parla de pressupostos participatius i de mil històries més que implica que persones que no estiguin a primera línia de l’òrbita política puguin arribar a inclinar una posició per sobre una altra. En el fons i quan veus les persones prenen part en aquestes propostes obertes a tothom et dones compte que són els de sempre. Alguns dels quals també prenen part en partits i associacions i altres clubs similars que són els que remenen d’un costat o altra les cireres al municipi. Un gran nombre de la població viu totalment allunyada de la realitat d’aquell municipi durant la majoria part de l’any. A l’hora de votar potser que es mogui pel carisma i el missatge del candidat o simplement per les sigles del partit a nivell més general.
Els nostres pobles creixen, però aquests petits grups estan allí com sempre. De tant en tant registren alguna incorporació o una baixa, però la majoria de persones repeteixen. Quan algú que viu aliè a aquestes realitats intenta donar un cop d’ull a aquests grups socials veu que tothom veu si coneix una mica el patí. Llavors té dues opcions: adaptar-se  la realitat de sempre i intentar moure alguna cosa des de dins o tocar el dos com fa la majoria de persones.
Molts cops en aquestes trobades es parla d’obrir aquests processos a la gent a nous ciutadans, però en la majoria de casos es torna al petit grup de sempre que està a mil llocs a la vegada. Encara que la voluntat de moltes entitats es renovar-se amb gent nova jo crec que més d’un ho passaria malament si tinguessin una allau de nous socis que els hi podria desmuntar el present d’aquesta penya amb un futur incert que dependria dels nous membres de la guingueta. Això passa en religió, futbol, política i tantes altres històries que tenim al nostre abast cada.