Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 10 de juliol del 2019

Cunit, un poble eixerit i molt més.


Un dels pobles que més interès ha mostrat per la seva història, pel seu passat, present i futur és Cunit. Jo sóc una de les persones que creuen que la feina de formiga d’aquesta localitat costanera ha de servir molt per altres municipis amb unes característiques similars.
Desconec el dia a dia del municipi pur i dur perquè no hi visc i segueixo la seva actualitat a través de les xarxes i mitjans de comunicació.
Una de les propostes més consolidades per donar a conèixer la seva identitat és la Xarel·lada que enguany ha arribat a la seva setena edició. Al cap de pocs dies de la seva presentació ja es varen haver de tancar les inscripcions perquè ja tenia les places cobertes. Aquesta idea que va sorgir d’una combinació entre ajuntament i entitats privades mostra la manera que ha de treballar un municipi per tirar-ho endavant. S’ha de comptar amb els seus veïns que han de tenir els canals necessaris per poder participar de la política activa del municipi i que  les seves propostes arribin a bon port. Quan en una fira d’una localitat s’ha deixat totalment de banda l’associació de comerciants de la localitat vol dir que alguna cosa no va gens bé. Llavors el resultat és el que és. A Cunit no et fan grans castells de foc perquè amb un pressupost anual d’uns 30.000.000 i amb un deute heretat d’anteriors mandats la cosa no dóna gaire més. La gràcia és que les seves iniciatives compten amb el suport dels seus veïns. El darrer dissabte de juny la Xarel·lada estava més plena que mai amb gent i caliu perquè enguany hi varen afegir un concert per tancar la jornada dedicada a una de les varietats de raïm més importants de casa nostra. Per primer cop van exhaurir tots els tiquets que es van posar a la venda.
Un poble com Cunit treballa per conèixer la seva història amb una preocupació per part del consistori per la seva h i també per les seves masies i altres elements històrics del municipi. No estem parlant de grans projectes amb forta despesa però almenys hi ha un interès per adequar i mantenir aquests espais que tenen un valor perquè la gent ho sàpiga i en sigui conseqüent.
Cunit no és un poble que et pugui portar grans  grups per la festa major perquè la situació econòmica no dóna per a més, però si tu hi vas molt possiblement t’agradarà la seva aposta en aquest camp. Coneixen el producte i abans de contractar-lo per pujar a un escenari saben molt bé de que estan parlant. No estem apostant per portar grans noms sinó propostes molt interessants que agraden a la gent.
Cunit també té la valentia d’organitzar un cop a l’any un congrés d’informàtica i administració amb propostes molt interessants on hi assisteixen personal de tots els municipis veïns per conèixer les darreres tendències en aquest món.  Per exemple en administració electrònica.
Una de les ràdios de la comarca amb més vitalitat i audiència és Ràdio Cunit amb una interessant graella on hi pots trobar una mica de tot i més. Una emissora participativa on veïns i forans poden deixar anar les seves capacitat comunicatives. Hi ha municipis baixpendesencs que tenen una emissora de ràdio que viu paral·lela als seus ciutadans. En aquests casos és molt difícil l’entesa.
Cunit és un poble que connecta amb la seva gent. L’altre dia en aquestes converses tontes entre copeta de cava i tastet hi havia gent de fora  que deia que a Cunit hi faltava comerç perquè per qualsevol cosa has d’anar a altres localitats. Llavors els veïns van respondre ràpidament que millor així.  Si volien botigues que anessin a Calafell. Aquesta versió actual de Cunit és molt tranquil·la i no necessiten massificacions com altres veïnes.
Cunit és un dels pocs municipis costaners que et permet estacionar el cotxe a un parell o tres metres de la platja sense haver de pagar zona blava. Tot un luxe amb unes platges tranquil·les i netes. He fet aquesta petita reflexió, però no feu molta difusió de Cunit perquè  no sigui que aquests trets característics se’n vagin en orris. A gaudir d’aquest bonic poble amb totes les moltes coses que ofereix.