dimecres, 24 de juliol de 2019

La festa major ha de pertànyer al poble


Les festes majors de les nostres localitats pertanyen el poble que les conserva dins les seves tradicions més ancestrals. La majoria d’actes que s’hi porten a terme tenen una història al darrera que ha anat actualitzant-se amb el pas del temps fins esdevenir el que tenim actualment. Sempre hi hagut propostes noves que s’han mantingut i altres que han desaparegut amb el pas dels anys per molts i variats motius.
Jo sóc un fan incondicional dels Esgangalats de Calafell que han sabut tornar la festa major al poble que és el que correspon. Les seves activitats estan pensades principalment perquè els veïns del municipi en gaudeixin.  Fa un parell o tres de setmanes vaig gaudir molt de l’estirada de corda que va tenir lloc a la platja de Calafell entre Popets i Terrossos. Allí hi havia més de 200 persones tirant amunt i avall, fent país i fent poble. Treballaven la convivència, l’esforç, la identitat i en definitiva gaudien d’aquest simple acte de festa major de tota la vida que podria ser tirar la corda amb un pressupost zero.
A mi sempre m’han fet molta gràcia aquests concerts multitudinaris que han tingut lloc al Vendrell on s’han buscat grups o propostes musicals que quedaven lluny del nivell del municipi. Omplir el Botafoc amb més de 5.000 persones com s’havia fet en l’època daurada del Raul Buira jo crec que no hauria de ser la filosofia bàsica de la festa. Si que aquella nit com les nits dels 40 Principals l’Estació de tren del Vendrell registrava un nombre extraordinari de visites igual que totes les zones possibles del Vendrell estaven ocupades per vehicles que al dia següent com a molt tard tocaven el dos caps als seus destins. Per aquest tipus de propostes un va a altres localitats més grans i no veu com el bona part del pressupost de festa major se’n va en aquesta intenció de postureig del polític de torn que no ha sabut trobar el punt exacte de la seva festa major.
La festa major del Vendrell com totes haurien de ser participatives de la realitat del poble del moment. No podem quedar-nos ancorats en el que posen els documents groguencs de la rectoria de fa 300 anys perquè el món evoluciona i encara que tinguem en compte les nostres arrels, ens toca viure el present i també l’hem de tenir en compte perquè a ell som realment a qui pertanyem. Si seguíssim aquesta filosofia excloent avui en dia no ballaríem sardanes, ni faríem castells perquè aquests fenòmens culturals fa dos dies que els tenim incorporats a les nostres tradicions i sembla que els íbers del cimentat poblat de les Guàrdies entre fornada i fornada ballaven una sardana mentre miraven caure el sol a l’horitzó.
Jo sempre he trobat molt més interessant les festes dels barris que no pas la festa major del Vendrell perquè la gent es mobilitza molt més per barris que no pas per Santa Anna quan per moltes persones són simples dies de festa amb alguna cosa interessant per anar a veure.
La gràcia que el pregó o la inauguració de la festa major sigui alguna persona o entitat del municipi. Això de contractar a aquests humoristes que t’adapten quatre coses de la seva fórmula al poble de torn on el contractin perd la gràcia de moltes coses.
La gràcia de la festa major és que arribi d’una manera o altra a molts llocs del municipi. No cal que facin castells a la plaça més allunyada, però  si que activitats com cinema a la fresca o altres similars es pot aprofitar per conquerir nous espais per a la festa i trencar el circuit de sempre que tots coneixem fa dècades. Com més gent i espais s’impliquin millor d’una manera gradual, però com és àmplia sigui més gent hi pot participar.
Molts cops no és un tema de pressupost, sinó d’imaginació i sinó que vagin a Calafell i veureu com amb quatre coses es poden fer moltes coses i la gent s’ho passa bé i hi  participa i qui vulgui grans concerts, doncs un autobús i cap a  Barcelona, cada cosa al seu lloc. Molt bona festa major a tothom vilatans, forans i sobrevinguts.

Cap comentari: