Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 13 d’abril del 2007

Quatre Pinzellades



Els mitjans de comunicació ens estan acostumats a les grans notícies protagonitzades per imponents caràcters gràfics que volen resumir en una frase una grapat d’idees, conceptes i maneres d’entendre la realitat quotidiana. Jo sóc un d’aquests que intenta assaborir els petits titulars que s’amaguen, en molts casos, em algun del costat dels grans fets. A vegades quan t’aixeques del llit tens ganes de protagonitzar grans gestes i girar el món, però quan ho traduïm a la realitat que ens marca el dia a dia veurem que aquest nou univers virtual es pot resumir en una trucada esperada en el moment oportú o, dins un altre àmbit. en un estacionament vacant encara que sigui a la zona blava. Avui parlarem d’aquestes petites coses que són les que realment donen sentit a la nostra felicitat.
Una de les millores del transport en autobús a la comarca es podria traduir en algun tipus d’abonament que permeti descomptes als usuaris habituals de les línies externes, especialment les que enllacen amb Tarragona. Per anar a Barcelona existeix el tren, però encara són força els han escollit la capital de la província per realitzar els seus estudis , segurament agrairien aquesta mesura popular que els estalviaria uns diners. Del transports que és un dels temes d’actualitat se n’ha parlat molt i segurament continuarà conservant el seu nivell de protagonisme en els mitjans comarcals. Però si anéssim a Lleida en tren o amb autobús veuríem que hi ha una mesura que ha tingut força acceptació entre la seva ciutadania. Una important cadena de supermercat, Plusfresc, ha posat a la venda per 0,03 euros unitat, unes bosses elaborades amb midó de patates i tintes sense metalls pesats per portar a terme la recollida de la secció orgànica. L’empresa afirma que ho comercialitza a preu de cost. La veritat que són moltes les persones que s’en beneficien a l’hora que posen el seu granet de sorra en la preservació del medi ambient. Si ens anem a un supermercat de la comarca veurem que un paquet de quinze bosses pot costar 2,60 euros. La diferència econòmica és força evident. Les dues parts en surten beneficiats. Per una banda, el consumidor pot aconseguir una bossa per reciclar els seus residus a un preu més que acceptable i l’establiment, per la seva banda, amb una bossa impresa amb la seva publicitat augmenta la seva promoció entre els consumidors en potència.
Un dels punts que poden portar a petits malentesos veïnals són els contenidors de les escombraries que estan escampats per carrers i places. Més d’un cop pots veure com automàticament es traslladen d’un lloc a un altre més o menys proper, són els veïns que prefereixen que estigui a la porta del costat. Aquests haurien de tenir un lloc fix i adequat perquè no entorpeixi el pas dels vianants i especialment el dels minusvàlids que molts cops han de fer trajectòries estranyes per sortejar alguna d’aquestes barreres de plàstic. Una altra mesura molt aconsellable consisteix en evitar que estiguessin plantats davant de bars, restaurants i botigues d’alimentació. Prendre un vermut en una taula vigilat, d’aprop, per algun d’aquests exemplars no és gens aconsellable, especialment en els mesos més càlids.
I la darrera pinzellada serà protagonitzada per la consciència i els bons hàbits que és la clau perquè la convivència sigui beneficiosa per a tothom. Un punt prou destacable és no donar menjar als coloms en llocs que pugui perjudicar als veïns. Aquestes aus s’hi van acostumant i els resultat dels seus excrements són prou coneguts per tothom. Per acabar apostaria per recuperar una vella tradició: escombrar i fregar tota la vorera del teu habitatge. Seria el nostre granet de sorra perquè les nostres vies públiques estiguessin més netes i els escombriaires es podrien dedicar més a la calçada central. Aquests apunts només han volgut ser quatre pinzellades per embellir aquest quadre on tots estem emmarcats mentre convivim des de la nostra perspectiva personal i segons les circumstàncies que ens defineixen...
Publicat al Diari del Baix Penedès el 13 d'abril del 2007