Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 21 d’octubre del 2008

Proposta de subvencions a les entitats de cultura

Una de les formes que fan servir a Lleida per subvencionar a les entitats de la capital del Segrià és que portin barres de les festes que s'hi porten a terme. És un forma ideal perquè tothom estigui content. L'Ajuntament perquè s'estalvia uns diners i els altres perquè guanyen uns diners que van molt bé pel funcionament de l'entitat. Això per anar bé s'hauria de fer per sorteig i entre aquells candidats que hi vulguin participar. És una bona proposta de finançament de la cultura popular en aquests temps que corren. Què en penseu? Tot és qüestió de parlar-ho. Tot això ja és fa en certa manera, però s'hauria d'obrir perquè tothom amb unes condicions mínimes hi pugues participar.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No funcionaria. No hi ha prou barres ni recaptació perquè el finançament de les entitats depengui d'aquestes celebracions. Incentivariem el consum d'alcohol i la responsabilitat és massa gran. A més hi ha entitats que no poden estar darrere una barra.
Les subvencions d'entitats han d'anar en funció a les necessitats REALS de cada entitat i han d'estar consensuades per la regidoria. És a dir, cal trobar una formula tan per les subvencions com per la gestió de barres.

adrià grandia

Jordi Voltà ha dit...

A Calafell, fa uns quants anys, porten les barres de la Festa Major les entitats que ho demanen. No hi ha tantes entitats com sembla disposades a passar les hores necessàries de: comanda, muntatge, servei i desmuntatge. I es necessita bastant de personal. Aquesta "compensació" a les entitats potser canviarà en un futur pròxim. Està en mans de la Comissió de Festes.

Respecte a l'alcohol, dir-li a l'Adrià que no crec en la tutela i la vena als ulls però sí amb l'educació i la responsabilitat de cadascún. Ah! A les barres pots trobar-hi taronjada, llimonada, tònica, sucs de fruites diverses, cervesa sense alcohol, aigua, coles i segur que em deixo quelcom. No tot és "alpiste".

Respecte a les properes subvencions anuals qualsevol semblança amb la necessitat serà pura coincidència. No hi ha calés! De moment, ni consens ni fòrmules. I no oblidem qui té la paella pel mànec.

La Regidoria farà i desfarà doncs manca (en casi tots els municipis) una agrupació d'entitats que tingui la força necessària per plantar cara. I ja seria hora!

garmir ha dit...

Hola:
és una idea interessant.
Edmón.

JG ha dit...

Estic d'acord amb l'Adrià. Jo en tot cas proposaria la fórmula del Miquel per aquelles entitats que tenen unes despeses d'activitat molt superiors als de la mitjana (m'estic referint especialment als que gasten pólvora), i per tant el Consistori s'estalviaria subvencions en pólvora (que no és poca), mentre d'aquesta manera s'equipararien les quantitats subvencionades entre entitats (que ara són molt dispars a la majoria d'ajuntments).

Jordi Voltà ha dit...

Queda oberta la veda:

A quin preu va el quilogram de polvora?

L'entitat que s'hagui de desplaçar, podra comptar a la balança amb el cost del litre de benzina?

L'esbart dançaire, haurà de tenir en compte l'augment de la confecció? També la importació de teixit i mà d'obra xinesa que fa baixar preus?

Les corals, a banda del quilometratge i el vestuari, podran atendre les despeses de l'SGAE per totes les obres que interpreten.

Els geganters, tindràn una major subvenció si manufacturen els capgrossos amb paper-cartró reciclable?

Com cal que les entitats s'expressin: serà suficient amb un pressupost anual o caldrà, potser, fer-lo trimestral per absorvir els increments o decrements de les matèries primes?

Potser m'esteu dient que premiarem a les que gastin més? A les que presentin el pressupost més gran? A les que tinguin més despeses?

O sigui, la que s'espavili, treballi i pensi en com completar el seu pressupost, no la tindrem en compte?

Perdoneu, però em sembla que tots sabem com s'ha de fer però...no volem dir-ho.

Pressupost = Subvenció + Ingressos propis de l'activitat + Ingressos d'altres activitats.

Traduït en percentatge i tret de honroses excepcions (tan honroses com poques) ens donarà una idea fidedigne de les entitats del nostre municipi que treballen "més" i les que viuen "més" de la subvenció.

A partir d'aquí, a barallar-se entre la justícia, la conveniència i la política.

Jordi Voltà ha dit...

En relació al comentari que m'has deixat al bloc:

Sobretot, cal no caure en l'error d'anar a retreure'ns les subvencions i els esforços de cada entitat entre les entitats mateixes.

No som nosaltres qui hem establert el règim d'ajuts (sigui amb subvencions) ni de compensacions (sigui amb les barres). Les regidories són proclius al cafè per tothom. Elles tenen la informació de cada una (suposo, i sinò, l'haurien de tenir). Passa que no utilitzen aquesta informació per a ser justos i proporcionals. Volen tenir "un detall" amb tothom perquè a tot arreu els rebin bé, tenir les portes obertes i, sobre tot, quan vingui el sufragi, recordar-te el molt que t'estimen, que pensen en tu cada nit abans d'anar a dormir i que, si els votes i guanyen, seràn més bons amb tu que els Reis de l'Orient.

T'escatimaràn la pela amb tu, no als tècnics i càrrecs de confiança. I, a veure, si no s'han de fer projectes nous, ni es pot canviar res doncs no hi ha diners, que hi fan aquests "especialistes"?

Resumint: Podem organitzar-nos i pensar possibles solucions o esperar que ens ho donguin amanit. Si més no, de la primera manera haurem entés moltes problemàtiques i funcionament de les altres entitats. Segur que som més solidaris i conseqüents.