Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 11 de gener del 2008

Cada dia tenim més diners, però ens sentim més pobres

Cada any, encara que ens ingressin més diners a la nostra nòmina estem, en realitat, una mica més pobres que l’exercici anterior. Per un cantó, tenim la societat de consum que ens empeny a què en cap moment ens baixem del tren de la modernitat. Ja hem canviat el vídeo pel DVD, la càmara analògica per la digital, el mòbil bàsic pel quatribanda, la cafetera tradicional pels nous models amb càpsules amb multitud de varietats d’arreu del món. Per altra banda, tenim l’Euribor, l’IPC, els interessos que fan que cada dia paguem més diners pel mateix servei. Per altra banda, aquesta societat del benestar que vol garantir la gratuïtat d’uns serveis per a tothom cada dia va provant nous invents per reduir despeses sense importar-li gaire que el servei també es resenteixi. Tenim la sanitat pública que a casa nostra, llàstima de ser dels pioners en aquest nou sistema, ja funciona a través d’un conveni amb una fundació privada. L’ensenyament públic encara que sigui en barracons de moment aguanta l’empenta del creixement demogràfic comarcal. També s’ha pagat en aquest un preu en improvisació i coordinació. Després tenim el tren, un dels pocs monopolis que queden al govern, que ja fa dies que s’ha decantat a l’AVE i ha deixat a la xarxa de rodalies amb el cul a l’aire. Tenim Policia Municipal, Guàrdia Civil, Mossos, Policia Nacional i l’Exèrcit, per quan tinguem algun apagon o embranzida que surti fora de les previsions del Govern Central.
Si ens apropem a les despeses quotidianes veurem que cada dia ens costa més arribar a final de mes. Potser si guanya el PP ho tindrem més fàcil, tal com diu la seva publicitat partidista. De moment haurem d’esperar fins el 9 de març per veure si arribar el “Gran Salvador” per acabar la mesada.
L’Euribor quan ens menjàvem el raïm d’aquest 31 de desembre passat estava en un 4,745%. Això vol dir que una hipoteca de 827 euros mensuals per un capital de 150.000 a 25 anys passava automàticament a 900 euros en el proper rebut. La pujada de l’IPC en aquest darrer any fins al novembre ha estat a Catalunya d’un 4,2%. A la província de Tarragona concretament d’un 3,9% mentre que a la de Barcelona ha arribat fins el 4.1%.
El Salari Mínim Interprofessional ha pujat un 5,15% i se situa en la barrera psicològica dels 600 euros mensuals que correspon a 20 euros diaris.
Un altre dels temes cabdals són les pensions. En general pujaran dels 4,1 al 6,5 %. Alguns dels casos concrets són la pensió mínima de viduïtat que serà de 615,66 euros si el titular te càrregues familiars. El titular està entre 60 i 64 anys ingressarà 528,55 al mes. Si en te menys de 60 anys es reduirà fins a 363,02 euros mensuals. No oblidem que els nadons ja fa uns mesos que vénen amb 2.500 euros només nàixer.
El rebut de la llum d’aquest primer trimestre pujarà fins el 3,3%. El gas per a un consum inferior a 5.000kwh haurà de pagar un 4,93% més. La bombona de butà passa de 12,29 a 12,94 euros. Les tarifes d’abonament de Telefònica pugen entre un 2 i un 2.7%. Renfe vol pujar els bitllets del trens de Proximitat i Regionals un 4% i per a l’AVE ha demanat al Govern un augment del 3.5%.
Els Ajuntaments tampoc es volen quedar enrera. Calafell pujarà les taxes per al 2008 un 4% com per exemple: la de l’aigua, recollida de brossa, clavegueram i guals. Els Impostos com l’IBI, Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres i l’IAE
Per la seva banda, El Vendrell baixarà l’IBI un 3% i la resta d’impostos i taxes es veuran incrementats en un 2,7%. Pel que fa als salaris, cada empresa te pactat l’increment anual. Només els funcionaris tenen vetat que la seva nòmina pugi per sobre d’un 2%. Però hi ha altres formules legals compensatòries. Afegim-hi a tot això el preu de l’habitatge en els darrers anys i el preu de la benzina verda que ha pujat un 18% en un any.
Publicat al Diari del Baix Penedès el 11 de gener del 2008