dijous, 15 d’octubre de 2009

Els cellers Jané Ventura tanquen la temporada de la Verema



Una de les tradicions dels cellers Jané Ventura és cloure la temporada de la verema amb un esmorzar on hi són convidats: amics, restauradors, enòlegs, periodistes entre d’altres. Aquesta cita va tenir lloc el passat cap de setmana coincidint amb la finalització de la verema que s’ha caracteritzat per la qualitat del raïm, en part provocat pel bon clima, especialment en els mesos d’estiu. La primera part de la trobada consistia en anar a la finca dels Camps ubicada en la Juncosa del Montmell per obtenir alguns d’aquests raïms que després ens serviran per veure les primeres passes per obtenir un bon vi. Es tallen uns quants exemplars de la varietat negre ull de llebre, els quals ens serviran com a mostra per conèixer de prop les primeres parts d’aquest llarg procés que acabarà d’aquí uns cinc anys, en aquest cas, en alguna taula familiar o restaurant. Tot seguit es porten en caixes fins al celler de la Masia Vilella on una màquina separa els grans de la rapa per conservar un millor gust del raïm. Tot seguit en aquest mateix aparell mecànic, uns operaris acabaran de treure si ha quedat un tros de rapa i extrauran aquells grans que no presentin unes condicions òptimes per aconseguir un bon caldo. Tot seguit durant unes hores es posarà a fermentar i masserar en unes cubes metàl·liques per donar cos i el millor gust a aquest nou vi. Més endavant el seu fruit acabarà en una barrica de fusta on durant uns mesos assolirà el toc personal per servir a taula. Tot està controlat al mínim detall. A l’hora de collir el raïm, els grans que a primera vista ja no estan en condicions es deixen allí al peu del cep. Cada finca, inclòs alguna part en especial, s’ha recollir en el moment que presentin unes millors condicions per entrar en el procés que el portarà a formar part d’un banquet. Tot està controlat: la temperatura, les varietats, la maduració. Realment és sorprenent el detall amb què aquests cellers elaboren els seus productes que no té res a veure amb altres productors que tot ho posen dins el mateix sac. Jané Ventura és una empresa que vetlla per la qualitat dels seus productes i són conscients que no tot pot arribar al mercat, només el millor tindrà aquesta oportunitat.




Article publicat al Diari del Baix Penedès el 16 d'octubre del 2009