Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 17 de setembre del 2020

En defensa del català a les institucions penedesenques




Algunes formacions nacionalistes per constituir majories estables en governs locals no han dubtat en pactar amb formacions espanyolistes deixant de bandes perjudicis i crítiques per ambdues bandes que puguin haver sorgit abans d’aquest acord.
Aquestes sumes a vegades té un clar perdedor que ens pot passar per alt en molts casos. Aquest és la llengua de comunicació del consistori  i personals d’alguns dels polítics dels partits governants del consistori on apareixen clares mostres de bilingüisme innecessari. No és una cosa regulada ni que segueixi uns clars estàndards i quan menys t’ho esperes doncs et trobes aquesta utilització de les dues llengües.
Evidentment estem en una zona turística on també  hi ha moltes segones residències de persones que provenen d’altres parts de la península ibèrica que tenen en les nostres platges un dels seus destins preferits.
Jo crec que la immensa majoria de persones que viuen habitualment a casa nostra entenen perfectament el català encara que pel motiu que sigui no el parlin. Llavors en molts casos és superflu practicar aquest bilingüisme per què la gent t’entén perfectament en català. En aquelles aportacions dirigides principalment a castellanoparlants llavors fas servir aquesta llengua com a vehicle comunicador. Evidentment tots els catalanoparlants també l’entendran. Si ens trobem davant de persones que parlen altres idiomes fora d’aquests dos que tenen caire oficial pots fracassar en  les mateixes fites si utilitzes el català o castellà perquè ambdós els són desconeguts. En aquesta situació potser que ens situem en clau global i apostem per l’anglès que és el més universal que tenim al nostre abast més proper. Una de les nostres màximes riqueses culturals que hem de preservar és el català perquè si l’anem deixant de banda al final anirà perdent pes específic fins desaparèixer com ha passat en altres casos. Hem de saber utilitzar les diferents llengües amb seny i no pas amb simples finalitats polítiques con fan alguns.