Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dissabte, 8 de setembre del 2007

El dia 13 de setembre comença el ramadà

El dia 13 de setembre de 2007 comença el ramadà que durarà fins el dia 12 d'octubre. El mes sagrat dels musulmans que celebra gairebé la totalitat dels seus creients. Aquí a la nostra comarca amb una immigració sobre el 10% també es deixaran notar amb diverses activitats més o menys públiques. Alguns durant aquests dies agafen vacances, però la gran majoria fan el desdejuni intentant combinar fer i creença. Ja ho sabeu, si voleu anar a un país àrab us trobareu un societat un xic canviada que durant aquests mes s'adaptar per complir els preceptes divins. La nit de l'onze d'octubre es celebra una de les festes més celebrades dels musulmans: la nit del destí en què va ser revelat el Corà a Muhammad, el Profeta.

4 comentaris:

EUiA El Vendrell ha dit...

Hola, esta molt be que entre tots posem una petita dosis de normalitat a tot això. Moltes vegades el desconeixement d’altres cultures son el principi de la por vers aquestes, si al “còctel hi posem una mica d’oportunisme i demagògia barata ja tenim el “camp abonat” per fer créixer el racisme. Esta molt be que anem explicant aquestes petites coses de les altres cultures, que de vegades van associades a la religió, però els que no som massa creients en religions divines, tutelades i dirigides pels homes, jerarquitzades, etc… per suposat respectem.

Alfredo

Anònim ha dit...

Sí però el problema és com fer arribar el concepte "respecte" a totes dues comunitats (la islàmica i la nostra). Entenc que no té sentit que ningú es planteji la negativa, que per mètode apareix en qualsevol municipi de Catalunya, a la construcció d'una mesquita (en aquest país existeix la llibertat de culte),però també he de reconèixer que a mí em fa esgarrifar la imatge d'una dona amb burka. Respectaré la creença religiosa d'aquesta dona, però és conscient ella del que a mi em provoca la seva imatge? la del retrocés de la dona, el retorn a uns anys on apallissar la dona a casa no era problema de ningú perquè era a casa, o la dificultat que tenien per poder estudiar o, senzillament per triar elles mateixes el seu futur?

Anònim ha dit...

Doncs sí, estic d'acord amb els comentaris de l'Alfredo. Crec que la tolerància és vital per entendre el cada vegada més complexe mon cultural en que vivim. Sense tolerància i comprenssió ens trobarem en un camp de mines a l'estil de la banlieu parissina de fa dos hiverns.
PERÒ crec que aquestes actituds s'han de jugar en dues direccions. Ja sigui per desconfiança, per recel, per proteccionisme, la comunitat musulmana és tan tancada com la nostra en el moment d'adaptar-se. Treballo en una empresa del ram de la construcció i no crec que l'empresari hagi de retocar els horaris de feina perquè aquests senyors facin el seu ramadà. Per aquestes dates, la plantilla musulmana vol treballar de 8 a 16 hores, intensivament i marxar a casa a celebrar les seves tradicions... Hem de permetra-ho? De la plantilla, només un dels musulmans que hi treballa -i que val a dir que fa 20 anys que està a Catalunya - adapta els manaments musulmans del Ramadà a l'horari de la feina, que finalitza a les 18 h. Soc intolerant i racista per manifestar-me en contra d'aquesta pràctica? Que algú em respongi, please

Què t'anava a dir ha dit...

L'Islam no és una cosa única i fixa. Hi ha moltes visions de l'Islam i totes són ortodoxes. El que passa és que cadascú hi dón ala seva versió. Aquí el que passa és que molts dels primers musulmans que van venir de mica, fa 15 anys o més en mica van anar deixant de mica en mica les seves práctiques més visibles i semblava que s'adaptessin a la nova societat d'acollida. Però avui en dia és qüestió d'estar dins o fora de la comunitat islàmica. No és que sigui més creient que abans simplement o estas amb naltres o no estàs. Llavors passa tot això que no volen sortir d'aquesta comunitat i per seguir dins aquesta comunitat han de seguir un seguit de preceptes que els marca d'una manera o d'una altra la comunitat. Una cosa és la religió i l'altra les formes socials. No per portar burka ets més musulmà que sinó la portes. Ni plegar abans ets més musulmà que si fas horari normal. Només és un problema d'estar o no estar amb els que tenen un origen comú.