Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 10 de febrer del 2010

El Vendrell esgota les 2.000 racions de xató posades a la venda



Sota l’omnipresència d’un sol esplèndid i una temperatura ideal la Xatonada del Vendrell va exhaurir les 2.000 racions de xató que es van posar a la venda en motiu d’aquesta festa gastronòmica. Això passava al voltant de les dues del migdia quan faltava quasi una hora perquè finalitzessin tots els actes organitzats. Varen ser força les persones que no van poder emportar-se per 7 euros aquest plat a casa per manca d’existències. L’any passat no es van poder vendre totes els plats per la climatologia adversa i enguany amb menys racions, però amb un dia fantàstic ha quedat curta. Aquest és un fet molt difícil de calcular i fins el darrer moment no se sap com s’aixecarà el dia, fet que al final de tot és el que marca el ritme de vendes. Una de les coses que va prenen força i que segurament en el futur tindrà més repercussió és l’empenta que les penyes de xatonaires estan agafant en aquesta cita especial. Ara per ara en tenim tres “Montserratinus”, “Barretinus” i la darrere que es va incorporar l’any passat amb mocador groc, els “Bufats”. La flamant guanyadora d’enguany, Angela Peribañéz no va poder recollir el premi per unes circumstàncies personals de malaltia familiar. Cosa que si va poder fer la seva filla Lídia Cugat que va comentar a la premsa que la seva mare ha participat des del primer any en aquest concurs i que ella és d’una família de “xatonaires”. Enguany també hi prenien part la Lídia i el seu germà. Els productes que han utilitzat són sempre “els de casa”. Per la seva banda, el seu pare Àngel Cugat, no fa gaires anys va aconseguir el primer premi. La premiada es va emportar 300 euros de premi i un viatge romàntic. Per la seva banda, l’Àngel enguany va prendre part en una nova iniciativa que va ser com una mena d’assaig general de la Xatonada del proper any on tot apunta a què per celebrar els primers 25 anys del Concurs de Mestres Xatonaires s’organitzarà un concurs entre totes aquelles persones que al llarg d’aquest quart de segle han guanyat alguna de les edicions, malauradament algun dels guanyadors ja no està entre nosaltres, com la primera guanyadora que va ser la Palmira Hivern

En aquesta mena de prova hi van prendre part 10 dels 25 guanyadors d’aquests darrers anys. Els 10 participants de diferents edicions van elaborar un plat que van mostrar al nombrós públic assistent que va omplir durant tot el matí la Rambla del Vendrell. En segon lloc ha guanyat la Griselda Solé i en tercer lloc el Jordi Urgell. Els tres darrers classificats van obtenir com a premi una xatonada en un restaurant del Vendrell. En quart lloc va quedar Encarna Jiménez, en 5è lloc Francisco Martí i el 6è lloc va ser per Maria Carme Rocias.

La Rambla del matí va estar molt animada amb les nombroses parades de la 17 edició de la Fira Alimentària, els diferents stands de les entitats i empreses que fan possible la Xatonada com la Cooperativa Agrícola del Vendrell, entre d’altres. A aquesta esperada cita del primer diumenge de febrer no hi van faltar una nova edició de la mostra de plaques de cava que va atraure molts curiosos al voltant de l’antiga biblioteca popular del Vendrell.

Un total de gairebé 250 nens es van presentar a la 23 edició de Xatonaires Infantils que va omplir de gom a gom la part final de la Rambla. Entre els participants es va sortejar una bicicleta.

Enguany com a mestres xatonaires va ser investits el lleidatà amb segona residència al Vendrell i guanyador de la passada edició Josep Lluís Huete i el gelidenc Oriol Llavina, actual ambaixador de la Ruta del Xató i propietari del restaurant el Cigró d’Or de Gelida i del Restaurant Mer Cat del mercat de Vilafranca del Penedès. Al llarg del matí entre els nombrós públic es van deixar notar dirigents locals i comarcals de diferents partits com PP, CiU i PSC que van aprofitar l’avinentesa per gaudir d’aquesta festa més que consolidada que l’any que ve arriba a una fita històrica. El grup d’animació el Gobern de la República, acompanyats per un grup d’un projecte laboral de l’Eina, es van encarregar de presentar els diferents actes que van tenir al llarg del matí.

Article publicat al Diari del Baix Penedès el 12 de febrer del 2010 (versió extesa)