dimarts, 8 d’abril del 2014

Saturació de fires medievals

Una de les propostes lúdico culturals que ja em comencen a cansar una mica són les famoses fires medievals que sorgeixen com a bolets aquí i allà. No estem parlant de que de cop i volta et trobis vivint al segle XIII i el teu 4X4 que tens estacionat al garatge s’ha convertit en un carro guiat per dos cavalls que ben aviat et demanarà palla i garrofes per poder seguir el camí.
Estem davant de persones amb visió de futur que han sabut vendre un producte més vell que anar a peu però ben actualitzat perquè sembli nou. Agafar paradetes de formatge, bijuteria, pastissos entre d’altres guarnir-los d’època per donar-li l’aspecte desitjat. Tot seguit s’elaborà un llibret amb moltes fotos  es va a algun polític amb ganes de fer coses diferents i vendre-li el resultat del “tuneig”. Molts cops aquesta proposta no suposa cap despesa pel consistori que passarà de rebre uns diners per ocupació de la via pública a deixar perdre aquests calés a canvi d’una aparent proposta diferent. Evidentment, el nostre comercial farcirà l’oferta amb unes actuacions i atraccions que animaran el nucli del municipi d’una forma altruista que anirà a càrrec dels paradistes del mercat del voltant.
Al principi fa certa gràcia  perquè resulta  una bona excusa  per conèixer nous pobles de la comarca que fins aquell moment encara no havies trepitjat.
Això és bonic els primers anys, però a mesura que es van repetint els mateixos esquemes comença a fer-se una mica pesadets. A més et vas trobant molts d’aquests paradistes en les localitats que també acullen aquests petites passejades en el passat. Alguns corresponen a autèntics professionals  que es dediquen a donar sentit a aquests mercadets  itinerants.
Alguns municipis com Calafell d’una forma més o menys encertada hi  integren grups, entitats i associacions de la localitat per convertir en més propera al municipi. Aquesta és una bona idea per encabir moltes persones que també realitzen tasques o venen productes similars als que vénen de fora. La gràcia és intentar afegir a  aquesta empresa i els seus expositors els veïns d’on es realitza.
Aquest tipus de model és bo de tant de fer-los servir, però un abús acaba avorrint. En el cas de Calafell ja trobo que se’n fa un gra massa  amb l’excusa dels tres nuclis planten cada any les seves firetes corresponents.
El proper pas és atrevir-nos amb fires novedoses. Un exemple clar seria apostar pel futur amb un mercat on puguem trobar pastilletes, batuts i altres combinacions que ens permetin viure sense haver de recaure massa ni el pa, ni la carn ni les verdures. Això és una cosa encara massa innovadora perquè arribi a les nostres contrades, però una fira de productes i mètodes per perdre quilos segurament tindria molts adeptes.  En aquestes contrades on són tradicionals i típiques les celebracions gastronòmiques  apostar per una proposta similar atrauria molta gent que utilitza amb aquest tipus de productes. També podem treballar sectors concrets com  dirigir-la als celíacs, diabètics, etc. El fet de vendre descalcificadors d’aigua, peladors de patates, robots, màquines miraculoses a base de raigs ja està molt vist. Hem d’apostar per allò nou i creatiu i deixar-nos de copiar i enganxar sempre el mateix model.
Aquesta mena de fires medievals és la versió il·lustrada dels mercats setmanals d’un municipi amb petites variants. Aquests són més espavilats i li han donat un aire històrico-cultural a aquestes parades de mercat que fa tants anys que estan entre nosaltres.
Les fires multisectorals que són les que predominen a les nostres contrades és on hi ha una mica de tot i  sempre triomfen els  relacionats amb el menjar i el beure. Hem de buscar propostes més concretes que siguin més properes als presumptes clients i incorporin les novetats del moment.
A veure si en els propers mesos algun municipi de la comarca ens convida a una fira que miri al futur o sigui monotemàtica en alguna cosa i no haguem de caure sempre el mateix model. Article publicat a partir del dia 2 d'abril al Diari del Baix Penedès, Eixdiari i Baix Penedès Diari