Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 22 de gener del 2010

Noves propostes electorals

La situació política actual de la comarca aconsella en molts municipis crear una llista independent o similar per concórrer a les properes municipals del 2011. Amb més de 30 anys de democràcia municipal i la casa sense escombrar és el moment idoni per tirar endavant aquesta tasca que serveixi per restablir aquesta funció pública al lloc que li pertoca socialment. Dubto que es pugui arreglar amb 4 anys ni amb 30, però no podem continuar aquesta línia descendent de la confiança entre electors i escollits. En un punt de vista intern, els partits històrics ja fa anys que han plantat al seu capdavant un líder vitalici que fins que per edat continuí mantenint uns serveis mínims ningú gosarà tocar ni qüestionar. Clar darrere seu van sorgint brots verds que es marceixen quan s’acaba la paciència o simplement es cansen de què ningú tingui un minut per escoltar les seves propostes. Aquestes formacions històriques, tot i que la comarca s’ha duplicat en quant a nombre població, no han vist reflectit aquest fenomen en les seves files. De cara a l’exterior no cal que torni a treure el tema de la manca de confiança dels votants en els seus representants polítics. És un tema molt redundant que ja s’ha tractat prou des de diferents angles i amb molts i variats punts de vista.

He dit crear una llista independent, no 24 opcions electorals. Perquè al final la història acaba sent com la república independent de casa meva. Si sota diferents paraigües polítics se’n creen 4 o 5, al final el que s’aconsegueix és que els vots es perdin i ningú aconsegueixi cap representant. Per tant les il·lusions de moltes persones un cop més quedaran enfonsades per la incomprensió dels electors. La gent que per definició ja acostuma a apostar per l’opció més conservadora, només falta que els proposin dues o tres opcions per tornar a aferrar-se al dolent conegut. Sempre he respectat la democràcia i que tothom es pugui presentar, però a l’hora de la veritat els més petits hi perden. Mentre els partits de tota la vida s’ho miren amb alegria i optimisme. Aquest dispersió de vots un cop més serà bàsic perquè tornin a repetir els de sempre. Aprofitant aquesta iniciativa, hi ha algun partit clàssic que coneix prou bé aquesta estratègia i s’afanya a crear una mena de partit “submarí”. La seva intenció fonamental no és arribar a governar encara que mai ho reconeixeran públicament. El seu objectiu és robar vots d’algun dels partits majoritaris, fet que es convertirà en fonamental per ajudar indirectament a una altra formació important per aconseguir més diferència de paperetes pel que fa al partit perjudicat en aquesta mena de joc maquiavèl·lic, però totalment democràtic.

La millor manera de poder controlar tot això és des de dins, tenir un regidor com a mínim i tenir almenys veu en els òrgans de govern. Un regidor que potser clau tant com estan repartides les forces en la majoria de municipis de la comarca que en molts llocs ballen d’un o dos representants legals que són els que decanten la balança a un cantó o a un altre. No és tan important tenir 9 regidors i està a l’oposició allí esperant que algun ésser miraculós respongui les preguntes que es fan o està al govern, amb vot decidir sobre qüestions claus del municipi. Si és dona aquesta circumstància que no és gens difícil i si un conserva la seva integritat i no es deixa caure en els cants de sirena del poder, la cosa pot variar moltíssim, però cal integritat política per sobre de tot.

Per diferents vies s’ha pogut escoltar l’aparició de noves llistes electorals de cara a les properes municipals, però crec que n’hi hagi excessivament perjudica a tothom. El que s’hauria de fer és intentar aplegar en una sola proposta el major nombre possible de noves formacions perquè sinó com he dit abans tots hi perdrem i guanyen els de sempre.


Publicat el 22 de gener del 2010 al Diari del Baix Penedès.