Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 30 d’abril del 2010

El problema de les escombraries

El pas dels anys van provocant que els problemes i les corresponents solucions es vagin succeint a mesura que la nostra societat avança o almenys va superant pàgines del calendari. Quan jo era petit, a Albinyana hi havia un tractor que recollia totes les escombraries i les tirava en una rasa. La cosa era molt senzilla, un dia o dos a la setmana deixaves la bossa ben lligada en una hora prudencial a la porta de casa i l’home del tractor amb guants la recollia. Tot arreglat. No la veies més. Ni la tenies que classificar ni res. Les piles, els iogurts, els vidres i les llaunes i les pells de mandarina configurava tot un corpus unitari que acabava sota terra en un destí no gaire llunyà i dins el municipi. Després van venir els contenidors i el següent pas les empreses especialitzades en aquest servei de recollida. El següent pas va ser amb la recollida selectiva. Albinyana ha viscut el passat mes de febrer la implantació de la recollida de les escombraries selectives en la seva part orgànica. Fins ara hi havia un container prop de casa i allí acabaven quasi totes les nostres deixalles. En algun punt del municipi hi havia un punt on es podia dipositar paper i vidre en contenidors separats. En aquest any Albinyana gràcies al Consell Comarcal ha entrat en la recollida selectiva quan al Vendrell, alguns barris, ja fa deu anys que la utilitzen. Hem trigat molt a posar uns containers marrons, però al final s’ha fet.
Ara per ara i arran de les multes que volen posar als municipis per no practicar la recollida selectiva. Tothom ha posar la marxa més llarga per complir els compromisos i evitar un altra trastorn a les ja malmeses finances municipals en la majoria de pobles
Una de les coses que no entenc és que al nucli antic del Vendrell no s’hagi aprofitat a remodelació d’alguns carrers dins el pla de Barris per buscar una solució a les escombraries que fa dies que es dóna. En especial a l’estiu i per sobre les deu de la nit. L’aspecte es torna una mica dantesc quan segons el dia i les circumstàncies pots veure tot allò escampat arreu donant una imatge molt patètica del Vendrell i gens turística almenys en els paràmetres en els que estem.
Era una de les persones que pensava que el Pla de Barris actual i les obres que comporta serviria pe arreglar aquest problema endèmic d’aquesta part del Vendrell. Potser la construcció de contenidors soterrats o fins i tot la recollida neumàtica, però després de les primeres actuacions he vist que la cosa queda pendent per alguna nova iniciativa que posi punt i final a aquest problema. Reconec que la solució no és fàcil per les característiques d’aquests vials, però alguna cosa hem d’inventar com han fet altres municipis amb una situació semblant. Aquest tipus de recollida no permet grans volums perquè la seva ubicació soterrada és limitada, però és una alternativa a tenir en compte i més quan s’han aixecat molts carrers que hagués permès una actuació en aquest sentit.
Si que l’actual normativa urbanística del Codi Tècnic ja disposa que els nous habitatges tinguin uns espais destinats a recollir les deixalles dels veïns, però les noves tendències constructores per aquestes zones concrets acostumen a derivar en pisos de 40 metres on aquests espais previstos per la llei acostumen a ser per complir l’expedient sense que es permeti un funcionament normalitzat d’aquest servei.
Jo crec que s’hauria de donar solució a aquest problema que no sé per quin motiu ha passat per alt, de moment, el pla de Barris que hagués estat una eina per donar una solució a aquest a aquest problema endèmic.

Article publicat el 30 d'abril del 2010 al Diari del Baix Penedès