Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 3 de juny del 2016

Protocols i coincidències al calendari


Fa un parell de mesos vaig comentar en aquestes pagines que ara fa un any ens varen reunir al Museu Deu per estudiar si al Vendrell li calia un protocol de Festa Major. Si la resposta era afirmativa doncs suposo que la segona part tothom la suposava. Al cap d’un any em trobo que un grupet de vendrellencs il·lustres de tota la vida ja estan redactant aquesta eina perquè segurament el proper any ja estarà en funcionament. Jo tinc la desgràcia de veure el Vendrell en una visió global. En els darrers anys el municipi ha crescut molt i igual que han fet els Nens del Vendrell toca aglutinar totes les realitats del Vendrell. Per mi igual és vendrellenc un xicot que viu al Francàs, com als Massos, com a la plaça Vella. Ja fa dies que hem deixat de ser poble i fins que no siguem capaços de tenir consciència de ciutat i integrar totes les realitats que conviuen al Vendrell no farem pas ferm. Evidentment vivim en una societat multicultural i és igual de veí un català que un que tingui cognom rus, àrab o xinès. Això ho han entès molt bé els Nens del Vendrell que són dels pocs que han sabut treure partit de les dimensions humanes i geogràfiques del Vendrell. Tots fan pinya. Tots van a una. Ells han pujat per l’escuma perquè han sabut trencar aquestes barreres que sempre s’han posat entre els de tota la vida i els nouvinguts que potser són fills o nets d’aquests que un dia van venir a viure a la vila.
Hauríem de ser capaços de fer una festa major per tots amb un comissió de protocol on intervinguessin gent de tot arreu del municipi i no els representants de l’essència més pura de la localitat. Sinó som capaços de treballar per una localitat unida com hem de tenir valor de parlar de comarca? Com volem ser una capital si ni tan sols tenim en compte els pobres veïns que viuen a l’Oasis i com diuen ells: paguen també els seus impostos. Hem de capaços d’apostar per una realitat global i de fer un castell de foc que duri més de sis minuts. Si fa falta ja posarem una orquestra el 15 d’agost al Tabaris perquè ballin els turistes, però la festa major és de tot el poble, no només del cor del Vendrell. A les platges ja farem  botifarrades, fideuades i pesca submarina, però la festa major del Vendrell agafa tot el municipi en major o menor mesura. Què jo sàpiga al consistori estan representats tots els veïns del municipi en les 8 formacions amb representació. Després els partits clàssics que no es queixen perquè no els voten fora del rovell de l’ou perquè en les darreres eleccions ja han minvat considerablement els seus vots. Si segueixen ignorant sistemàticament els altres vendrells quan no hi ha eleccions municipals potser a les properes no cal ni que s’hi presentin per no fer el gran ridícul.
Jo sóc una de les persones que sempre m’he manifestat a favor dels Nens del Vendrell i de la seva capacitat aglutinadora que no han sabut copsar moltes altres entitats del Vendrell que s’han quedat entre la carretera de Valls  i la Riera de la Bisbal. Aquest cop crec que han fet una cosa lletja. Tothom té dret a celebrar el que cregui necessari, faci falta sempre que es respectin un seguit de normes bàsiques que no cal estar escrites perquè al final acaba sent paper mullat, però que amb el temps ha impregnat el conjunt de la societat.
Les festes més populars del Vendrell no és pas la festa major sinó les festes dels Barris que un grup d’entusiastes anònims s’encarreguen d’organitzar any rera any entre setmana amb una tradició més que consolidada i amb una gran participació i no calen ni cartells, ni rodes de premsa avorrides. La cosa funciona perfectament per si sola i que duri molts anys.
Una greu errada és que els Nens hagin organitzat la festa dels 90 anys justament en el dia que el Barri del Serrallo i Font de la Menya celebra la seva festa del barriada. És molt trist que enguany per primer cop en el que jo recordo, i ja fa dies que tinc cabells blancs, es produeixi aquesta greu coincidència. Tothom coneix amb tota l’antelació que vulguis el calendari  perquè ja fa força anys que la festa dels barris comença aquest dissabte. Si tant es ens omplim la boca de defensar la nostra història i les tradicions, doncs perquè actuem d’aquesta manera? no hi ha més dies a l’any? s’acaba el món? Desconec la decisió divina d’on ha vingut, però està totalment fora de lloc. Jo també admiro els Nens del Vendrell, però una cosa no treu l’altra, evidentment.  Hem de respectar les nostres festes del barri, totes. A veure si apareix el seny i posa cada celebració on li correspon. Tingueu fe.